Săptămâna viitoare se împlinește un an de când Marius ne transmite meticulos informații despre buburuză (VW e-Up!), care ar putea fi de interes altor proprietari sau celor interesați să pornească pe calea electromobilității alături de un model mini din familia Volkswagen.

In general este bine cunoscut că iarna consumul crește la orice tip de autovehicul, dar la cele electrice reducerea autonomiei vine cu o durere de cap în plus la drumuri lungi, din cauza încărcării mai lente, când acumulatorul este rece. Pentru drumurile uzuale în oraș și încărcare acasă sau la serviciu, creșterea consumului vine doar cu o mică penalizare financiară, dar fără alte inconveniente.

Privind valorile consumului mediu săptămânal furnizate de Marius, este ușor de văzut că cea mai mare valoare din acest an a fost de 15.4 kWh/100 km în februarie, iar cea mai mică de 9.7 kWh/ 100 km în prima săptămână din luna mai.
Cum se explica aceasta variație de peste 58% a consumului? Considerând că doar Marius conduce buburuza și rutina zilnică de naveta la serviciu este stabilă, cu unele călătorii mai lungi ocazionale, la sfârșitul de săptămână, cauza nu poate fi șoferul sau modul de utilizare.
Consumatorii secundari și recuperarea de energie
Secretul consumului redus primăvara este rezultatul energiei recuperate în această perioadă și consumul secundar mult redus față de sezonul rece.

Am reprezentat informațiile furnizate de Marius începând din săptămâna consumului maxim (linia albastră), când consumul secundar a fost maxim (linia roșie), iar energia recuperată redusă ca valoare (linia verde).
Am notat valoarea minimă și maximă a temperaturilor medii calculate de Marius pentru zona Câmpina în fiecare săptămână, fiind factorul determinant pentru creșterea consumului secundar (încălzire habitaclu, dezghețare parbriz, lunetă, etc.)
Concluzii
După un an vom trage multe concluzii bazate pe date statistice pe termen lung, bazate pe meticulozitatea și generozitatea cu care participanții la proiectul Electromobilitate informează pe cei dornici să le urmeze exemplul, dar fără temerile și necunoscutele firești începutului de drum.
In acest fel putem urmări fluctuația autonomiei de la minimul din iarnă la maximul din primăvară, urmat de o ușoară scădere în vară, doar pentru a reveni din nou în domeniul maxim toamna, înainte încălțării cu bocancii de iarnă.
Așa cum scriam la început, Marius a ajuns la doar o săptămână de linia de sosire a maratonului de 12 luni, dar cu toate acestea dorește să continue dialogul cu colegii și publicul interesat de automobile electrice.
MULȚUMIM Marius! Te așteptăm în continuare cu bogăția de informații puse la dispoziția comunității noastre.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.