Salutări tuturor și La Multi Ani!
Vă doresc un 2023 mult mai bun și să reușiți să realizați tot ce aveți în plan!
Statistica Anului 2022
******************************************************
Distanța totală în 2022: 17.321 km
Consum mediu pentru 2022: 17.6 kWh/100km
Cost încărcări total în 2022: 179.07 ron
Cost/100km mediu pentru 2022: 1.03 ron/100km
*****************************************************
Am încărcat 3165 kWh în 143 de sesiuni de încărcare, 25% dintre ele pe AC la un cost total de 179.07 lei.
Nota 1: Distanța totală anuală este dată de suma distanțelor parcurse între 2 încărcări (Since Charge), calculate din excelul în care țin evidența, ceea ce duce la o mică diferență față de raportările lunare, pe care le fac conform afișării (Long Term) a mașinii, resetată la fiecare început de lună.
Nota 2: – Calculând după aceste date rezultă un consum de 18.3 kWh/100 km (3165/173.21) față de consumul de 17.6 kWh/100km calculat din tabel pe baza raportărilor Since Charge ale mașinii, monitorizate la fiecare încărcare.
Oricum ar fi, consumul mediu pentru anul 2022 este de aproximativ 18 kWh/100 km. Cam mult, mă așteptam sincer la ceva mai puțin.
De când am mașina (iulie 2021) am parcurs 23.000 de km (în 30 decembrie 2022) și până acum, pe baza evidenței încărcărilor, raportat la capacitatea teoretica a bateriei (45kWh), am ajuns la 94 cicluri de încărcare.
Costurile de încărcare, împărțite pe luni și pe locurile de încărcare le găsiți în graficele de mai jos:
Top 10 locuri sortate după energia încărcată, o găsiți mai jos:
Despre 2022:
– A fost un an în care s-a observat diminuarea posibilităților de încărcare gratuită, dar și impactul creșterii prețurilor la energie.
– Încărcările gratuite mai puține necesită un timp mult mai mare ca în 2021, iar deseori se depășește o limită a „rentabilității”. Acest raport cost/beneficiu (de a investi timp pentru încărcări gratuite), este evident diferit de la persoană la persoană și nu poate fi evidențiat un anumit prag generic.
– Piața de energie electrică pentru alimentarea mașinilor este liberă și asta are un mare impact pozitiv, în sensul paletei largi de prețuri disponibile de la x până la 4x sau chiar mai mult. Din păcate nu există o logică tehnică în spatele acestor prețuri, în sensul de a plăti 5x pentru o viteză la încărcare de 5 ori mai mare, ceea ce cred că ar avea cu adevărat sens.
– 2022 a fost un an cu întâlniri de promovare a electromobilității din care am rămas cu impresii pozitive, cu exemple că se poate, cu motivarea că alegerea mașinii electrice nu e curajoasă sau inconștientă, ci unul din pașii necesari către o lume cu aer mai curat, cu orașe în care să alergăm și să ne plimbăm fără a înghiți gaze. Depinde doar de noi să fim în stare să producem curentul necesar într-un mod sustenabil.
Despre 2023:
– Sper să se înmulțească stațiile publice de încărcare de pe autostrăzi și drumuri naționale, prin lanțurile de stații de alimentare cu combustibil, dar și prin administrațiile locale, ori firme independente, ceea ce cu siguranță va aduce o flexibilitate și varietate în plus.
– Incărcările gratuite se vor diminua și mai mult, dar fiind înlocuite cu alternative la prețuri concurențiale consider că este un aspect pozitiv.
– Impozitele zero și facilitățile de parcare în marile orașe (chiar dacă nu încă 100%), cred că se vor menține pentru a continua încurajarea mobilității electrice, ceea ce reduce poluarea aerului în zonele centrale și rezidențiale.
– Sper să apară și în România rețele europene de încărcare, precum s-a realizat deja cu rețeaua Tesla Supercharger, care înțeleg că se va extinde în continuare.
– Imi doresc să particip și în acest an la câteva evenimente ale electromobilității, prin care cred că ar trebui, pe lângă promovare, să o maturizăm pe cea din anii trecuți prin experiența acumulată în utilizarea de zi cu zi.
An Nou Fericit cu drumuri bune!
Dan – VW ID.3, 45 kWh, Timișoara