Hyundai Kona, este prezentă în România în peste 350 de exemplare conform E-mobility index, la finele lui 2022. Datele tehnice se pot confrunta pe EV Database. Este o mașină populară în România, fiind prezentă în mai multe variate de motorizare. Am ales acum mai bine de 1 an și 7 luni varianta electrică, Kona MY2020 sau Facelift, cum mai este denumită.
Anul 2022 am monitorizat și raportat pentru proiectul Electromobilitate.com date precum: distanța parcursă, consumul mediu realizat, viteza medie, temperatura medie, dar si costurile cu energia. Despre cost vom discuta în cele ce urmează. Cum bine știți din articolele precedente consumul de energie și, evident, costurile cu aceasta sunt influențate de mai mulți factori. Nu este un secret că:
- temperatura exterioară influențează chimia bateriei
- modul în care conducem influențează consumul
De precizat din capul locului că sursele de energie pot fi diferite pentru o mașină electrică, spre deosebire de termică unde avem ca sursă doar clasica benzinărie. Mașina electrică se poate încărca acasă (cu stație sau la priza standard), la stațiile publice sau la stații de destinație (private la locul de muncă sau în cadrul unităților HoReCa).
După aproape mai bine de 26900 km rulați în 2022 konița a obținut un consum mediu de 14.5 kWh/100km. Costul total plătit pentru energia necesară a fost de 2843 RON. Mai jos sumarul anului 2022:
Costuri cu energia în 2022
Pentru a înțelege mai bine aceste date le-am pus pe un grafic. Vom avea reprezentate datele lunare ale distanței parcurse, ale consumului și a costului obținut.
Distanța parcursă (km), este reprezentată prin barele albastre. Schimbarea produsă la finele lui iunie se datorează modificării traseului de navetă între Jucu și Cluj-Napoca. Mai exact scurtarea lui de la 650-700 km la 350-400 km de la începutul noului an școlar.
Cu linii roșii am reprezentat consumul mediu. Trendul e unul descendent, influențat de vremea mai caldă de pe finalul anului.
Ajungem la liniile albastre, care reprezintă costul și trendul acestuia. Aici voi intra puțin în explicații legate de variațiile de cost.
- Ianuarie – Aprilie am încărcat mixt, unde mixt înseamnă acasă și stații publice din parcările primăriei Cluj-Napoca (cost 0 pentru energie);
- Mai am încărcat exclusiv acasă, îmi doream un test pentru a 2-a jumătate a anului;
- În Iunie am revenit la modul de încărcare mixt, identic cu intervalul Ianuarie – Aprilie;
- August a însemnat drumul lung dus-întors spre Croația. Am încărcat comod, aproape de autostradă;
- Din Septembrie până în Noiembrie am încărcat din nou exclusiv acasă;
- Decembrie am avut o încărcare DC, pe cupon la Kaufland, restul fiind acasă la priza casnică.
Dacă e să punem lupa mai bine pe 2 luni aș merge pe o comparație între Aprilie și Septembrie. Cu o diferență mică de parcurs și consumuri apropiate, dar o diferență mare de cost.
În Aprilie am încărcat 212 kWh în parcările primăriei din Cluj-Napoca și 159 kWh acasă la costul furnizorului de electricitate, 0.7ish RON/kWh. 371 kWh la un cost total de 127.6 RON. Cu un cost per 100km de 5.7 RON.
Pentru luna Septembrie calculele sunt mai simple, 315.6 kWh la un cost de 226.5 RON. Aici costul per 100km a fost de 12.9 RON.
Definitoriu în această comparație e costul celor 212 kWh încărcați în parcările primăriei. Energia a avut cost 0, am plătit doar un cost de 13.50 RON pentru parcare. Astfel vedem cum sursele diferite de unde încărcăm influențează costul final plătit pentru energie. Având diferite posibilități un proprietar de mașină electrică le poate combina pentru a obține mix-ul dorit. Dacă apare în peisaj și energia de la soare mix-ul poate deveni unul și mai bun din punct de vedere financiar.
Energia consumată acasă
Există diferite dezinformări legate de mașina electrică și încărcatul acasă. Voi lua cazul meu de utilizare, fără a pretinde că este un caz universal valabil. Anul trecut am încărcat într-o proporție de 65% acasă. Din cei 6343 kWh consumați, conform autocitirilor, 2840 kWh reprezintă energie care a ajuns în bateria mașinii. Acest procent de aproape 45% din energia consumată acasă ar trebui să coste în jur de 2000 RON. Suma reprezintă 70% din costul total pentru anul 2022.
Mi-am propus să monitorizez mai cu atenție energia de acasă, un pas înaintea apariției sistemului fotovoltaic. Am montat contor pe priza din care voi încărca mașina exclusiv, iar de la 1 ianuarie 2023 voi contoriza mai exact și voi vedea daca se adeveresc pierderile de energie înregistrate de-a lungul anului 2022.
Sunt mai multe articole în care am vorbit despre energia necesară mașinii, ultimul se pot revedea aici.
Ca o concluzie, din punctul meu de vedere cheltuielile cu energia pentru 2022 nu au fost ceva WOW! Mă uit în jur la costurile combustibililor și nu pot sa nu mă gândesc că alegerea unei variante de propulsie electrică a fost una inspirată. Acești kilometri îi făceam cu cealaltă mașină a familiei, un VW Polo 6R (2010, 90CP, 6.2l/100km consum mediu) la un cost de peste 13.000 RON.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂