VW ID.3 – consumul este afișat eronat iarna?

Despre experiența cu ID3 pe timp de iarnă am tot scris, însă până acum nu știam de ce rămăsesem cu un gust amar după iarna trecută, prima petrecută alături de ID.3.

Încălzirea activă a bateriei ce consumă 1.5kWh pe ciclu e deranjantă, faptul că habitaclul se încălzește cu PTC-uri (consumând între 1 si 2 kW după ce s-a stabilizat temperatura în habitaclu) e deranjant, dar ar fi nevoie de multe opriri-porniri și de mai multe ore de funcționare pentru a avea într-adevăr un impact mare asupra confortului. 

De fapt, ce mă deranja cu adevărat era recomandarea VW de a folosi bateria ID3-ului între 80% și 40% la temperaturi scăzute, însemnând aproximativ 22 kWh disponibili între încărcări. Cum eu nu pot încărca momentan acasă peste noapte, la fiecare 2-3 zile eram nevoit să fac un drum separat la o stație publică de încărcare, iar asta pentru că nu reușeam mereu să combin activitățile de zi de zi (cumpărături, mers la serviciu) cu încărcarea.

Iar ca să evidențiez diferența mare dintre iarnă și vară, vara am încărcat în mare parte pe Type2 (pe AC 11kW) cât făceam cumpărăturile, pentru că nu era nevoie de mai mult de 1.5 ore de încărcare. Iarna în schimb trebuie să încarc DC de la 30-40% până la 80-90%.

Dar în urma contorizării energiei consumate dintr-o încărcare, am realizat că nu vorbim nici măcar de 22kWh între 80% și 40%, ci mai degrabă de o valoare apropiată de 20kWh.

Informații despre cum am testat găsiți în următorul video:

Rezultatul: Un consum de 26.1kWh/100km, pe o distanță de 155 km, dar consumând 83% din baterie!
În urma utilizării, se pare că atât procentual, cât și raportând-mă la energia consumată din stație la încărcare (excluzând pierderile), consumul se ridică la 28.7kWh/100km (10% în plus).

Să nu mă înțelegeți greșit, VW ID3 este o mașină minunată pe vreme bună, dar experiența pe timp de iarnă trebuie îmbunătățită.
Ce vreau să subliniez e că update-ul pentru BMS trebuie să vină mai repede de primăvară-vară.
Altfel, vom irosi multă energie și iarna aceasta, iar acest lucru contrazice principiul meu de ecologie și în același timp reduce și confortul.

1 Response

  1. Viorel O spune:

    Si la mine la ID.4 am avut problema aceasta: consumul nu dadea niciodata cu procentele bateriei. Totusi de cand urmaresc procentele bateriei cu aplicatia CarScanner si mai exact State of Charge BMS imi iese consumul pana la virgula. Am tras concluzia ca procentele bateriei sunt afisate gresit pe ecran in masina. Dupa informatiile astea m.am linistit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.