Pe lângă Apple-car vom putea opta pentru modele de la Baidu, Huawei sau Xiaomi?

Nici nu s-au liniștit bine apele după furtuna declanșată de speculațiile despre cine va asambla viitorul automobil electric autonom pentru Apple, că știri similare, despre perechi de concerne specializate în IT asociate cu producători de vehicule, se aud tot mai convingător din China.

Mai întâi a fost Baidu, care în ianuarie a anunțat asocierea cu Geely pentru producția de automobile electrice. O lună mai târziu Reuters informa despre negocieri între Huawei și Changan sau BAIC (Beijing Automotive) cu același scop.

Luna martie aduce un zvon proaspăt pe aceeași tema, faptul că producătorul de telefoane mobile Xiaomi ar negocia un parteneriat cu Great Wall pentru producția de automobile electrice, autonome și conectate.

Trei anunțuri pe aceeași tema, în tot atâtea luni la început de an, nu mai pot fi doar coincidență. Așa cum subliniam în repetate rânduri, slăbiciunea industriei auto în domeniul IT este atât de evidentă, încât specialiștii în software și telecomunicații sunt convinși ca își pot etala experiența în domeniu, prin asociere cu un producător de automobile. In fond, dacă NIO, Xpeng și Fisker au pornit pe această cale, de ce nu ar urma și alții?

Dacă este să privim la sursa acestor noi viziuni, ajungem repede la Tesla, care cu specialiștii IT din California și o mână de mercenari din industria auto, specializați în producție și proiectare de subansamble, achiziționați de la firmele cu tradiție în domeniu, a devenit în 2020 cea mai valoroasă firmă auto, după cotarea la bursă.

În timp ce specialiștii din industria germană umblau cu șublerul să măsoare luft-urile la caroseria diferitelor modele Tesla, experții din Silicon Valley au creat hard-ul și soft-ul unitar, care funcționează tot mai bine pentru flota de peste 1.3 milioane de automobile din întreaga lume.

Cumpărătorii au apreciat noua experiență oferită, foarte cursivă de la achiziția online, livrarea acasă, actualizările de soft online, încărcarea în rețeaua proprie Super Charger și service-ul la domiciliu, reprezentând o noua experienta automobilistică inedită și foarte plăcută.

După cum dovedesc bâlbâielile cu softul de la ID.3, actualizările în service pot deveni un coșmar pentru clienți. Organizația mamut destinată soft-ului necesar grupului VW, duce lipsa de specialiști proprii și rebotezarea din foarte germanul „Car.Software – Organisation” în noul nume „CARIAD”, nu suntem convinși că va rezolva repede toate problemele cu care se confruntă grupul VW în acest domeniu.

Nu este un caz unic faptul că talentul IT nu este atras de structurile ruginite de la VW și în general din industria auto. Mercedes, Bosch, BMW au împreună zeci de mii de postări de job-uri în domeniu, ca să nu mai amintim de Tesla pentru Gruenheide și pentru noul centru tehnic din Berlin.

Exact în acest domeniu este avantajul competitiv al firmelor chinezești, ce cochetează cu lansarea de automobile high-tech. Baidu, Huawei sau Xiaomi au talentul și specialiștii de care duce lipsa industria europeană. Cat de repede vom putea cumpăra un vehicul de la experții în telefonie inteligentă și bunuri electronice de consum, rămâne înconjurat de același mister ca și legenda vie despre Apple-car.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.