VW ID.3 – odată cu sosirea primăverii vorbim mai mult de autonomie, mai puțin de consum

Întârzierea mare a livrărilor de ID.3 a generat un șoc pentru proprietarii intrați direct în prima iarnă cu un automobil electric, așteptându-se la o valoare de consum și autonomie apropiată de cea WLTP, care împodobește prospectele și reclamele.

Ca orice podoabă, valorile determinate după normele WLTP au rolul să atragă clienții, dar nu pot fi replicate în viața de zi cu zi, mai ales în sezonul rece. In mod firesc, noii proprietari suferă de o fază acută de range anxiety și consumul exagerat de mare ocupă spațiul discuțiilor online, umbrind plăcerea condusului electric.

Cum ar putea fi altfel, când pe baza consumului de peste 30 kWh/100 km, obținut în oraș pe distanțe scurte cu multe opriri, o discuție despre autonomie pare că nici nu mai are rost?

In realitate, cei ce s-au încumetat să pornească la drumuri mai lungi, au constatat că odată interiorul încălzit, parbrizul și luneta dezghețate, consumul a scăzut sub 25 kWh/100 km, dar teama de autonomie redusă a determinat mai multe încărcări, care iarna sunt mai lente. Una peste alta o experiență neplăcută, care împreună cu soft-ul VW nefinalizat, a pus pe gânduri unii proprietari, daca electromobilitatea este calea potrivită pentru nevoile familiei.

Odată cu venirea primăverii, consumul a scăzut, autonomia estimată la bord a crescut și diferențele sunt ușor măsurabile, așa cum scria Alex într-un articol recent despre călătoria la Păltiniș:

La un drum similar de acum două săptămâni, consumul a fost de 21.2kWh/100km vs. 17.5kWh/100km.

Alexandru Florea, VW ID.3, Bucuresti

In acest context, mult mai favorabil automobilelor electrice, discuțiile despre consum se aplanează și subiectul preferat devine cel despre distanțele tot mai mari parcurse între două încărcări.

Dincolo de autonomia teoretică estimată la bord, conducătorii aflați în primul an cu electrica încep să câștige încredere în mașinile lor și să se avânte tot mai departe de zona cunoscută de încărcare. Începe perioada ideală pentru calatorii lungi (aprilie – mai), când foarte rar avem nevoie de climatizare, poate puțină căldură în diminețile reci la munte, sau puțină răcire, după ce mașina a fost parcată la soare.

Aceste condiții ideale dispar vara, când AC-ul funcționează din iunie până în august, când începe cea de a doua perioadă ideală pentru călătorii electrice lungi (septembrie – octombrie)

Surprize neplăcute mai pot să apară în timpul călătoriilor lungi, dacă o stație nu funcționează, sau dacă este ocupată pe durată mare, fără presemnalizarea acestui fapt. In acest context dorim să amintim că plugshare rămâne un instrument util de comunicare politicoasă între electromobiliști.

In curând proprietarii de electrice vor scăpa de concurența din partea unor Tesla la câteva stații de 50 kW din Timișoara, Sibiu, Pitești și București (Constanța?) odată cu extindereă rețelei de încărcare rapidă Super Charger în țară, începută la Timișoara în ultimul sfârșit de săptămână.

In direct cu proprietarii

Cosmin Nitu, București

Săptămâna asta am mers destul de puțin: 207 km cu un consum mediu de 25.5kwh/100km, la temperaturi 1-8 grade. Frig tare, mon cher. Abia azi am prins un pic de căldură, dar am mers doar vreo 3 km.

Alexandru Florea, București

In detaliu experiența lui Alexandru cu ID.3 la munte – între plăcere și durere (soft)

Daniel Ighisan, Timișoara

Temperaturi mai mari și consum ușor mai redus pentru ID.3-ul meu. 

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA126214504219.122 – 28 Martie

Călin Toma, Cluj

Săptămana aceasta am mers 200 km – Imaginea din stânga Long Term –  ( 80 % Urban , 20 % Extraurban – 40 km  ).

Primele 3 zile ale săptămânii am mers doar dimineața cu mașina. Temperatură Exterioară : -3 / 5 °C , Temperatură Habitaclu 19 °C , Eco.

Am reîncărcat în 25.03 de la 18 % până la 80 % (34 kWh în 45 minute DC – aprox. 66 RON) – imaginea din dreapta Since Charge .

Restul zilelor au fost mai călduroase +13 °C și nu am folosit climatizarea.

Pentru cei care ați citit articolul despre update software ID.3, ce părere aveți ? Sugestii ?

Vă încurajăm să-i oferiți feedback lui Călin pentru prima contribuție pe blogul electromobiliștilor la rubrica de comentarii.

Ce alte experiențe ați avut cu VW ID.3? L-ați recomanda celor interesați să facă primul pas spre electromobilitate în 2021?

Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.