VW ID.3 – lecții după întâlnirea cu țestoasele colorate

Luni dimineața, după ce m-am uitat la prognoza meteo bună, am decis ad-hoc să dau o tură de schi la Sinaia.

Am pornit cu 65% de acasă și am oprit sa încarc la Ledmax Ploiesti: 18.8 kWh în 22 minute, medie de putere circa 50 kW; ceea ce nu este foarte rău, dar eu doream ceva mai aproape de 100 kW.

Am plecat de acolo cu bateria la 63%, crezând că va fi singura încărcare din acea zi. Privind retrospectiv, nu am calculat bine, pentru că pe ruta Ploiești – Sinaia – București aveam de parcurs 190 km, ceea ce se poate doar vara cu ID.3 echipat cu acumulatorul de 58 kWh.

Am ajuns la gondolă cu bateria la 32% SOC (state of charge). Fiind convins că îmi ajunge încărcarea de la prânz, la întoarcere am mers în linie cu traficul (limită de viteza+) și căldura la 22 grade.

Însă în apropiere de Ploiești a devenit evident că trebuie să mai încarc vreo 2-3 kWh pe drum, ca să pot ajunge acasă.

Pe la Ciolpani bateria a scăzut la 7% și a apărut o țestoasă galbenă în bord, care simbolizează limitare de putere; am oprit la Eldrive la Snagov Plaza, dar nu aveam cont și am dat de niște erori in aplicație, așa că am pornit spre Corbeanca, unde știam o stație rapidă de 50 kW.

Între Snagov și Corbeanca, a apărut martorul țestoasă roșie și alertă că mai pot face doar manevre de parcare. M-a luat prin surprindere, mai aveam 4 km până la stația de încărcare, iar cu acel mesaj știam că mai pot merge doar cu 7 km/h. Dacă tot m-au luat toate căldurile, am oprit clima.

A fost alarmă falsă: deoarece țestoasa roșie apăruse în mers, am continuat drumul fără limită de viteză, așa că am mers cu 80 km/h.

Până am ajuns la Hornbach Corbeanca portul CCS se ocupase, iar cealaltă stație aflată în colțul opus al parcării devenise nefuncțională. Am stat 22 minute la încărcare pe type 2, am ridicat bateria de la 3% la 9% și am plecat la drum.

Odată ajuns la destinație am văzut iar țestoasa roșie, de data aceea la 5%, dar eram deja cu sacii în căruță.

Am ieșit din mașină câteva minute și la repornire aveam limitarea de viteza de maxim 7 km/h.

Eram vis-a-vis de birou, m-am târât în parcare la adăpost, am încărcat din nou până la 10% și am încercat să reproduc limitările, mergând într-o buclă în apropiere de casă până s-a descărcat de tot bateria. Spre surprinderea mea, de data asta țestoasa roșie a apărut la doar 2% (1.4% conform Car Scanner).

La SOC 0% și 0 kWh arătați de Car Scanner am atins 55 km/h, dar cu pedala la podea.

Am oprit, ieșit din mașina, intrat din nou și am încercat sa plec din nou. Hop și limita de 7 km/h!

Lecții învățate:

1. M-am apucat să îmi instalez mai multe aplicații și să cer carduri RFID, acolo unde se poate.

Este incomod și enervant să ții atâtea aplicații instalate. Dar pentru că îmi dau libertatea de a alege unde încarc, accept compromisul. Deși aplicația lor a dat rateuri, cei de la Eldrive sunt prompți prin e-mail.

2. M-au deranjat schimbările de software de la VW, care au introdus acele limitări, în mod special pentru că nu am știut de ele pe canale oficiale, dar și pentru că este un element de impredictibilitate.  Dacă este pentru protejarea bateriei, OK. Dar pare cam prudentă abordarea, pentru o baterie care deja avea buffer mare.

3. După întâmplarea de luni, mi-am învățat lecția, iar miercuri m-am dus până la Bușteni la săniuș cu trei copii în mașină și am ajuns înapoi acasă cu bateria la 4% fără să încarc pe drum. Și fără țestoasă roșie!

În total 281 km cu 96% din baterie. Am mers la limita de viteză și a fost cu câteva grade mai cald, dar tot o zi de iarnă.

4. Sâmbătă m-am dus până la Rm. Vâlcea cu copiii. Cei 108 km de autostradă până la Pitești i-am parcurs cu 110 km/h. Plecat cu 100% de acasă și după 180 km parcurși în total, am ajuns la destinație cu bateria la 37% și apoi am plecat la țară să luăm ceva bun, fără să mai încarc.

După 90 km de drumuri județene am ajuns înapoi în oraș la părinții mei cu bateria la 11%. În total în acea zi am parcurs circa 270 km cu 89% din baterie.

Duminică ne întorceam în București așa că am încărcat lent pe type 2 la una din stațiile primăriei, aflate la 8 minute de mers pe jos de mine (3 ore și 45 minute de la 10% la 83%). Voi alege încărcarea lentă la destinație oricând am această opțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.