Bilanț luna august – 123.000 km într-o lună?

In ultimul bilanț din luna iulie, aflat sub impactul călătoriilor de vacanță în străinătate cu distanțe lungi și costuri mai mari, am scris:

Totalul kilometrilor monitorizați în fiecare lună de vară din acest an a depășit 100.000 km.

După doar o lună, august vine cu un nou record de parcurs total pentru echipa noastră cu 122.456 km, acumulați cu ajutorul noilor colegi, ce s-au alăturat efortului de colectare sistematică a datelor. Astfel rezultă o acumulare rapidă a informațiilor despre utilizarea zilnică a mașinilor electrice.

BUN VENIT în luna august în echipa proiectului Electromobilitate:

Mircea (Leaf, București),

Mircea parchează primul Nissan Leaf în garajul nostru virtual

Alexandru (Spring, Aiud)

Satisfacția eficienței. Tranziția Benzina-GPL-Electric

István (Model 3, Târnăveni).

40.000 km în 10 luni cu noul Model 3

În plus, salutăm revenirea lui Laszlo (Cluj) cu un VW ID.3, după o îndelungată experiență 100% electrică cu două VW e-Up!

O altă surpriză pentru luna august ne-a pregătit Ionuț (Pitești), pe care l-ați urmărit la volanul unui Spring începând din aprilie 2023. Experiența cu micuța chinezoaică a fost atât de convingătoare încât Ionuț a decis să achiziționeze și a doua ”chinezărie”, un MG4.

Cât de mare este pasul de la Dacia Spring la MG4?

Apropos de cea de-a doua electrică, Ionuț este cel de-al șaselea coleg care raportează în paralel despre două modele electrice.

Începând din 2019 am avut ocazia să urmărim mai multe cazuri în care după prima experiență bună cu o mașină hrănită cu electroni, a urmat al doilea pas și chiar electrificarea totală a familiei:

  • Klara și Attila (Timișoara) – Smart Forfour și Kona,
  • Laura și Tudor (Timișoara) – Hyundai Ioniq și Peugeot e-208, după care Ioniq-ul a fost înlocuit de Kona și ulterior de IONIQ 5;
  • Mihai și familia (Fălticeni) – Dacia Spring și… Dacia Spring;
  • Mihai (Bacău) – Skoda Enyaq și Audi e-Tron;
  • Roxana și Kodiak (Las Vegas) – Model 3 și Model Y;
  • Ionuț (Pitești) – Dacia Spring și MG4.

MULȚUMIM colegilor pentru generozitatea cu care își donează timpul, pentru a face mai multă lumină în subiectele controversate despre conviețuirea cu ”electricele”. Acest gând este adresat pentru contribuțiile individuale fiecăruia din cei 104 participanți la proiectul Electromobilitate.

MULȚUMIM CODRUȚ!

Cu gustul dulce amărui al despărțirilor de colegii din proiect, a sosit timpul să ne luăm rămas bun de la Codruț (Baia Mare), un #konaș convins. Colaborarea noastră a demarat în 2 ianuarie 2023 și a fost întreruptă de un accident la sfârșitul lunii aprilie.

După doar cinci săptămâni, în 5 iunie 2023 Codruț a revenit cu o Kona nouă și de atunci a parcurs 84.411 km! Opt zeci și patru mii patru sute unsprezece kilometri în 14 luni, fotografiați la bord pentru ultimul raport lunar, cel din august.

MULȚUMIM Codruț pentru participarea la proiectul Electromobilitate și pentru datele transmise punctual. O analiză mai amănunțită a colaborării la proiect veți găsi în bilanțul #konașilor pentru luna august.

Parcursul total

* Actualizat 9.10.2024

Cei peste 122 mii km parcurși în luna august, au ridicat totalul pentru anul 2024 la 744.738 km, ceea ce ne asigură că până la evenimentul de la Deva din 21 septembrie, echipa actuală va culege experiențe la volan pe o distanță mai mare decât pe parcursul întregului an 2022.

Colegii nostri prezenți la întâlnirea cu echipa de robotică de la Colegiul Național Decebal și publicul interesat de mobilitatea electrică, vor avea cu siguranță ce povesti!

Veniți să-i cunoașteți la Deva în fața Primăriei începând cu ora 10, sâmbătă 21 septembrie. Participarea este gratuită, tot ce trebuie este interes pentru tehnologiile viitorului!

Ce modele au participat la proiect în luna august?

Cele 17 modele participante la bilanțul lunii august au acumulat un total de peste 2.5 milioane km la bord, reprezentând o garanție a informațiilor bine documentate cu experiențe la volan:

  1. Hyundai Kona – 10 participanți din Sibiu, Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara, Târgu Mureș, Târgoviște, Bolvașnița (jud. CS)Arad (în ordinea înscrierii în proiect);
  2. Tesla Model 3 SR –  7 participanți din Câmpina, Săbăreni, București, Craiova, Chiajna, Timișoara si Târnăveni;
  3. Tesla Model 3 LR – 3 participanți, București, Mangalia și Motor City (SUA);
  4. Tesla Model Y – 3 participanți din București, Brașov și Sibiu;
  5. VW ID.3 – 6 participanți din București (2), Cluj (3) și Timișoara;
  6. Dacia Spring – 5 participanți Fălticeni (2), Pitești, Iași și Aiud;
  7. Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
  8. IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
  9. Renault Megane – 2 din Deva și Arad;
  10. Renault ZOE – Crivina (jud. PH);
  11. Skoda Citigo – Timișoara;
  12. Fiat 500e – Timișoara;
  13. Volvo XC40 – București;
  14. Audi e-Tron – Bacău;
  15. Kia Niro – București;
  16. MG 4 – Pitești;
  17. Nissan Leaf – București.

NOTĂ: MG 4 și Nissan Leaf fac parte în premieră din bilanțul lunar, cu date parțiale pentru august.

Albastru – localități de reședință
Roșu – evenimente de promovare a mobilității electrice

Parcursul, consumul și costul cu încărcarea din luna august

În fiecare lună încurajăm participanții la proiect să utilizeze mașinile după nevoile și preferințele personale. In acest fel, datele colectate de la bord sunt reprezentative pentru cele mai diferite moduri de utilizare ale ”electricelor” personale.

De exemplu, Megane-ul lui Marcel (Deva) cu doi șoferi la volan și două excursii Deva – Nisipurile de Aur în Bulgaria, a trecut de 8200 electrici în luna august. ”Tăcuți și fără fum la eșapament…” cum scrie Marcel.

Alte călătorii europene sau în Turcia de dincolo de Dardanele, au ridicat parcursul din august la peste 4000 km pentru alți opt colegi. Cu toate acestea, consumul mediu al echipei 14.6 kWh/100km a scăzut față de cel realizat în iulie: 108.368 km cu 15.3 kWh/100km.

NOTĂ: Grafice actualizate după o raportare întârziată

Pentru colegii ce ni s-au alăturat recent am reprezentat parcursul și consumul raportat, urmând să adăugăm costurile cu încărcarea pe baza raportărilor pentru întreaga lună septembrie.

NOTĂ: Grafic actualizat după o raportare întârziată și o greșeală strecurată inițial

După fiecare bilanț lunar, dar și la întâlnirile cu publicul interesat de mobilitatea electrică, cele mai multe întrebări le primim despre costul de achiziție, al încărcărilor și de întreținere.

  • Costul de achiziție pentru automobile noi rămâne nejustificat mare, de exemplu Fiat 500e și Peugeot e-208 au prețuri duble față de variantele pe benzină, mulțumită politicilor Stellantis.
  • În plus, oferta producătorilor europeni este protejată de concurența din China prin taxele suplimentare introduse pentru mașinile produse în China, blocând accesul clienților la modele mai accesibile ca preț, cum a fost cazul Spring-ului subvenționat.
  • Piața automobilelor rulate a devenit tot mai bogată și preturile au fost în scădere până în momentul introducerii taxelor suplimentare pentru cele noi.
  • Costul cu încărcarea rămâne semnificativ mai mic decât cel al alimentării cu combustibili fosili.
  • Cheltuielile cele mai mari rezultă în general în timpul excursiilor în străinătate,
  • Cele mai mici sunt raportate de colegii ce au posibilitatea să încarce fie acasă de la panouri fotovoltaice, fie la locul de muncă, acolo unde angajatorul achită energia consumată.

Vă așteptăm cu drag la Deva să discutăm în detaliu aceste aspecte specifice mobilității electrice. Echipa proiectului Electromobilitate va răspunde întrebărilor despre viața de zi cu zi la volan. Faceți cunoștință cu participanții pe pagina evenimentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.