Prima săptămână a lunii octombrie ne aduce o veste bună: Megane-ul lui Marcel (Deva) a revenit, în sfârșit, din service. După aproape 3 luni de termene amânate, pentru o singură piesă, mașina a ajuns din nou acasă și este gata de aventuri proaspete încărcate de electroni.
In 13 octombrie, la exact trei luni după intrarea în service, Marcel a călătorit cu Megan-ul la Timișoara și i-a oferit un mini test drive lui Dan, care a adăugat impresiile la final.
Datele Echipei
În perioada 02-08.10, echipa a parcurs în total 1717 km, cu un consum mediu de 13,1 kWh/100km
Marcel – ID.3, Cluj
- Distanța parcursă: 614 km
- Consum mediu: 11.5 kWh/100km
- Încărcări: 66,98 kWh
- 1x AC= 12.6 kWh
- 2x DC= 54,3 kWh
- Cost: 71 ron
Nimic special, un drum mai lung pe weekend profitând de ultimele zile frumoase de toamnă.
Încă coloritul naturii nu a ajuns la faza maximă, dar temperaturile ridicate au făcut traseul plăcut de parcurs și de admirat, într-o liniște deja cunoscută.
Călin – ID.3, Cluj
- Distanța parcursă: 120 km
- Consum mediu: 18.5 kWh/100km
- Încărcări: 22.65 kWh din fotovoltaice
Drumurile de săptămâna aceasta le-am făcut toate prin oraș, iar temperaturile scăzute de dimineață s-au resimțit asupra consumului.
M-am obișnuit (majoritar valorile sunt peste 25 kWh/100km la drumuri scurte) în rest… aglomerație… s-au întors studenții :D.
Update-ul de soft la varianta 3.2 a decurs foarte bine, am primit mașina în ziua următoare, chiar de dimineață, însa încă nu pot să mă pronunț dacă sunt îmbunătățiri de autonomie, sau altceva mai substanțial față de 3.0.
Alex – ID.3, București
- Distanța parcursă: 428 km
- Consum mediu: 15.4 kWh/100km
Am făcut o mică deplasare (dus-întors) București – Valea Doftanei, pe alergate, 135 km/h pe A3 și în ritmul traficului în restul traseului, iar în plus fâțâiala din oraș, ceea ce mă face mulțumit de consumul obținut.
Am făcut și o încărcare la LedMax, la prețul (cred) promoțional de 0,5lei/kWh.
Sunt super mulțumit de cum e amenajată parcarea pentru încărcare: automat de cafea și automat cu răcoritoare/gustări, toaletă (cea mai importantă), scaune pentru stat în condiții decente în așteptare, iar pentru încărcare 8xCCS de 80kW (200A).
Ce poți să-ți dorești mai mult?
Marcel – Megane E-Tech, Deva
După lupte seculare, ce au durat două luni și trei săptămâni, Megane Equilibre 60 de Deva revine:
- km parcurși: 555;
- consum mediu: 12,2 kWh/100km
- total km la bord: 22.102;
- kWh: 108,15;
- cost: 132,27 lei;
Mini test drive cu Megane
Vineri, 13 octombrie, Marcel a sosit la Timișoara și după nenumărate povești electromobilistice m-a invitat la un test drive cu Megane.
Făcusem cunoștință cu mașina la IAA 2021, unde am apreciat proporțiile caroseriei, spațiul interior și portbagajul încăpător (comparativ cu Kona). De atunci am avut ocazia sa monitorizez săptămânal informațiile transmise de George (Ineu) pentru Megane, apoi și cele primite de la Marcel. În plus, am citit cu atenție comparația Megane – Model 3 LR, din perspectiva lui George.
Chiar și după ce a decis să se despartă de Renault, pentru a-și continua drumul pe calea mobilității electrice alături de Tesla, colegul nostru sublinia confortul superior din Megane, consumurile apropiate la viteze mici între Model 3 și Megane, dar și eficiența mai bună la viteze mari realizată de Model 3.
Fără a fi un fan al accelerațiilor umilitoare pentru colegii din trafic și nici unul din cei ce se strecoară cu ușurință la volanul unui Model 3 (care este singura mașină a familiei din ultimii cinci ani), am pornit la drum cu Megane-ul lui Marcel remarcând cât de confortabil este accesul, datorită poziției mai înalte a scaunelor.
Condusul este la fel de simplu ca la orice alt model electric, cu singura observație că răsfățul de cinci ani cu Tesla, mă pune de fiecare dată într-o mini-dificultate când trebuie să acționez din nou butonul de pornire.
Spre rușinea mea, în loc să cuplez mersul înainte, sau înapoi, am dat drumul la ștergătoare, maneta pentru selectarea direcției de mers fiind mai mică și amplasată într-un plan secund față de cea de acționare a ștergătoarelor. Desigur că astfel de ”greșeli” se întâmplă doar la primul contact, dar fiindcă recent am avut parte de o serie de dezbateri hazlii despre poziția butonului de avarie la Tesla, am dorit să prezint și cealaltă față a medaliei, atunci când fiind familiarizat cu simplitatea de utilizare a comenzilor vocale, trebuie să regăsești butoane și acționări tradiționale, ca în cazul unui Renault Megane.
In oraș, vineri după masa, nu prea este loc de apreciat dinamica sau ținuta pe viraje, mai degrabă frâna foarte eficientă, așa că impresiile culese pe un traseu de câțiva km sunt cele ”banale”:
- alunecarea plăcută peste denivelările drumurilor nu tocmai ideale din Timișoara;
- frânarea regenerativă ajustabilă din padele la volan;
- autohold eficient la puținele intersecții cu pantă (modestă) în orașul din câmpie;
- direcția precisă și vizibilitatea bună.
Am rămas puțin dezamăgit de lipsa frunk-ului, atât de util pentru cablurile de încărcare și alte accesorii practice la drum lung (DA, prelungitoare pentru curent…), care la a doua generație de modele 100% electrice încă denotă o abordare clasică a spațiului de sub capotă.
Una peste alta, o primă impresie foarte bună, care mă face să aștept cu nerăbdare următoarea ediție Transcarpatica, cu speranța că voi parcurge o distanță mai mare la volanul Megan-ului pe frumoasele drumuri de munte din Carpați.
Dan – în viața de zi cu zi Tesla Model 3 LR, rwd, cu 131.000 km la bord