Introducere
Mai repede ca niciodată, luna iulie a trecut.
Din fericire pentru posesorii de ID.3 și ID.4 luna iulie a dat startul update-ului mult așteptat la V2.4.
Update-ul l-am făcut și eu de curând, profitând de vizita în service ca să repar bara spate care fusese lovită în trafic.
Din păcate nu am reușit să fac mulți kilometri cu noua versiune de soft, dar atât cât am mers, pot să spun că am observat câteva îmbunătățiri:
- Navigația merge o idee mai bine;
- Accelerația e mai fină;
- Frânarea regenerativă este mai bine negociată cu frâna mecanică;
- Frâna oferă mai multă încredere în modul D;
Acestea sunt diferențele descoperite de mine, dar vreau să le luați cu o doza de subiectivism, pentru că fiecare din noi vedem cele enunțate diferit.
Din punct de vedere hardware, bateria de 12V chiar a fost schimbată. Modelul îl puteți observa în imaginea alaturată.
Am văzut pe grupul de facebook Volkswagen ID. Drivers Club că unii posesori de ID.3 au anunțat că bateria de 12V nu le-a fost schimbată.
Fie este o eroare a dealerului, fie bateria a fost schimbată cu altă ocazie, poate chiar atunci când au fost semnalate erori ale bateriei.
Voi să fiți atenți și să verificați că aveți noua baterie după update.
Părerile mele subiective sunt susținute și de raportul lui ID.Furkan, un împătimit al ID-urilor, mai jos sunt noile versiuni software actualizate:

Profit de cele scrise și să spun că nu am văzut niciun posesor de ID.3 sau ID.4 care să nu se fi interesat în detaliu despre cum funcționează mașina lui.
Iar acest interes este și bun și rău. Bun pentru că suntem foarte atenți la ce se schimbă și nu ezităm să alertăm fiecare eroare găsită!
Surprinzător e că lucrurile astea sunt văzute amplificat și la nivelul conducerii VW, astfel concedierea lui Herbert Diess a fost inevitabilă. Personal nu văd o idee bună, pentru că Herbert Diess mergea în direcția corectă cu electrificarea lui VW.
Revenind la versiunile de soft, observăm că au fost mai multe calculatoare actualizate, printre care cele mai importante:
- Invertorul;
- Frânele și servo frâna;
- Calculatorul AC;
- Navigația (ecranul central);
- Camera de mers înapoi;
- Calculatorul bateriei (BMS);
Cel puțin o parte din actualizări vor pune umărul la reducerea consumului de energie, iar asta nu poate decât să ne bucure.
Din interiorul echipei VW ID.3

Întreaga echipă ID.3 a parcurs în luna iulie 2022 o distanță record: 12.360 km cu un consum mediu de 13.7 kWh/100km.
Din această distanță, 3000 km au fost prinși în #RO1000challenge (chiar 4000 dacă adăugam drumul lui Marcel de la Cluj la București pentru a participa la a doua ediție), Cosmin, Marcel și cu mine am participat la eveniment.

Consumul mediu al colegilor din echipa ID.3 din această lună este distribuit ”uniform” pe toată statistica.
Dar nu uitați că noi, spre deosebire de ciclul WLTP, conducem așa cum avem nevoie și cum ne place. De la 12.1 kWh/100km și până la 16.8 kWh/100km nu putem decât să ne imaginăm stiluri de condus diferit și condiții de exploatare diferite.
Experiențele colegilor din această lună
Cosmin (B)
Săptămâna trecută am parcurs circa 420 km cu un consum mediu de 17.6 kwh/100km.
Aer condiționat folosit în 90% din cazuri, dar pe la 25-26 de grade unde mi se pare cel mai comod pentru mine și pentru sinusuri (am mers mult prin oraș, ziua pe căldură), ajustez ocazional astfel încât să fie diferența de 6-10 grade față de exterior.
Dan (TM)
Mai jos regasiți statistica pentru luna IULIE 2022:
Direct raportat la bord:
– Distanța: 1923 km
– Consum: 13.5 kWh/100km
– Cost încărcări: 0 (zero) ron.
Înregistrările pe care le țin eu în excel pentru luna iulie arată cam așa:

Notă: există întotdeauna diferențe față de valorile pe care le voi raporta din citirea „long term” a mașinii, pentru simplul fapt că în tabel evidențiez încărcările care nu se suprapun exact cu prima și ultima zi din lună.
De la ultima încărcare din tabel, am mai făcut 221 km cu consum de 15.3 kWh/100km (nu apar în acest tabel pentru că nu am mai încărcat după ce am ajuns acasă aseară). Dacă facem media coloanei consumului „from last charge” (notate la fiecare încărcare) și considerând ultimii 221 km cu 15.3, rezultă => un consum mediu de 13.3 kWh/100km, foarte apropiat de cel raportat de mașină: 13.5 kWh/100km și o diferență de 49 km în plus, km făcuți din 1 până în 3 iulie la prima încărcare a lunii.
Din această lună, doresc să raportez și alte statistici rezultate prin folosirea aplicației TRONITY, astfel:
1. Raport AC/DC pentru încărcări în cele 3 luni monitorizate:
Calendarul încărcărilor pentru lunile MAI, IUNIE și IULIE.
Statistica locațiilor de unde am încărcat este evidențiat în graficele de mai jos, de asemenea pentru lunile Mai, Iunie și Iulie 2022 (de la stânga spre dreapta):


Din punct de vedere al călătoriilor, în Iulie am făcut un traseu mai scurt, Timisoara – Deva, și un traseu mai lung, Timișoara – Baia Mare și retur, prin Cluj Napoca cu încărcări la Sebeș Kaufland (cupon Renovatio) și Cluj Napoca (primărie). În Baia Mare am încărcat la un Kaufland gratuit (stație roșie), de menționat că funcționează și stația Lidl, tot gratuită.
În această lună am ajuns la 16.000 km parcurși.
Costuri cu service nu am avut până acum.
Într-o notă optimistă, după 4 luni (!!!) de așteptare, în sfârsit vor fi pornite (sper să fie vorba de zile…) stațiile de încărcare montate de către Primaria Timișoara, la un cost de 1.1 – 1.2 lei/kWh ceea ce mi se pare super acceptabil. Vor fi operate prin aplicatia EvGo Smart Charge, unde încă nu sunt vizibile.
În august voi ajunge și eu la update-ul de soft și înlocuirea bateriei de 12V.
Marcel (CJ)
Date pentru săptămâna 25-31/07 și pentru întreaga lună iulie:
Săptămâna trecută doar vreo 220 km pentru naveta la lucru și cumpărături.
Drumurile lungi au fost până la Lacul Sf. Ana și vizitat Stațiunea Balvanyos cu gândul de a reveni dacă ne permite vremea spre toamnă măcar 5 zile.
Încărcări am făcut atât la dus cât și la întors, câte una pe DC și una pe AC în Brașov la Lidl.
Un coleg cu BMW I3 mi-a cedat CCS-ul chiar când am ajuns, el fiind la 92% SoC și trecând pe Type2, înțelegând că viteza de încărcare este aceeași.
Un semn ca electromobiliștii încep să înțeleagă cum funcționează curbele de încărcare! Bonus, era logat și pe aplicația Plug Share👍
Pe drum spre lac din nou am dat “bot în bot” cu urșii, trei la număr pe drumul până la zona de parcare, însă plimbările până la lac și zonele din apropiere au fost sigure.










Săptămâna viitoare am programarea în service pentru actualizarea la 2.4, planific schimbarea filtrului de habitaclu, este singurul cost avut până în 20.000 km și acum trecând de 40.000 km merită schimbat din nou.
Estimez un preț de 130 ron.
Alex (B)
Am recuperat ID.3-ul vineri seară din service, așa că am ce să raportez.
Din fericire, în urma update-ului la 2.4 nu au fost șterse distanțele parcurse luni și marți, iar pentru săptămâna 25-31 iulie am parcurs o modestă distanță de 163km cu 14,7 kWh/100km.
Datele pentru întreaga lună iulie sunt de 2152 km cu un consum mediu de 15.3 kWh. În această lună am avut și 371.7 lei costuri cu încărcările, din care 140 lei abonament Enelx, rezultând un cost per 100km de 17.2 lei.

Experiența de cca 10 zile cu o mașină termică (un VW T-ROC benzină), m-a făcut să aștept cu nerăbdare electrica înapoi.
Nu întelegeam cât de scump e carburantul doar privind panourile frumos luminate din benzinării. Am parcurs cca 250 km, cu un consum de 9 l/100km benzină (afișat în bord), cu alimentări de 230lei (ca să completez la nivelul la care era când am luat mașina, deci nu așa de precis), dar la un calcul vizual ar fi 90 lei fiecare 100 km. Mult.
Accelerația T-ROC-ului nu era rea, din contră, cutia DSG schimbă rapid, dar reacția la pedală era super laggy.
Cel mai interesant mi-a părut cum T-ROC-ul avea un autohold foarte bine finisat și funcția de creep-ing foarte fină, ba chiar fără să accelerezi stătea pe loc cu frâna decuplată după decuplarea autoholdului.
După cum știți ID.3-ul meu a fost în service pentru o reparație în partea spate, din fericire am scăpat doar cu bara spate de înlocuit și cu haionul lăcuit și în plus update-ul la 2.4.
Lucrările le-am făcut la Euro Tehno Group din Otopeni, sunt super mulțumit de colaborarea cu ei.
Nu am observat prea multe schimbări cu noul update, dar parcă se mișcă mai bine ecranul central, accelerația e mult mai fină, iar negocierea dintre frâna regenerativă și cea mecanică și mai bună (o îmbunătățire văzusem și de la 1.0 la 2.0).
În plus, ceva subiectiv, frâna e mai bună în modul D, în trecut evitam modul D în oraș că mi se părea că uneori mașina frâna prea lent.
Odată cu update-ul au schimbat și bateria de 12V.
Bateria mare, în schimb, are aceeași capacitate raportată, deci cu 2.4 nu se va vedea nicio îmbunătățire la nivelul autonomiei vara, dar puterea de încărcare a crescut la 125 kW (eu nu am apucat să o testez).
Două lucrări ar mai fi de făcut în perioada următoare la mașina mea:
– O mufă trebuie ceruită (de la invertor);
– Geamul de la șofer nu mai coboară sau urcă la comanda pe impuls. Deasemenea geamurile nici nu mai coboară sau urcă din comanda din cheie.
După verificări, au constatat că Door Control Unit-ul trebuie înlocuit.
Prietenii apropiați știu de ce găsesc amuzant ca DCU-ul să cedeze.
Încheiere
Dacă aveți întrebări pentru noi, nu ezitați să ne contactați!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.