Proiectul Electromobilitate – bilanț pentru luna iulie după 80.000 km

După 80.668 km monitorizați în luna iulie, echipa proiectului nostru a depășit parcursul din iunie, acumulând cei mai mulți kilometri din acest an cu doar 30 participanți, față de 33 in iunie.

Fiind o lună de vacanță, cu călătorii lungi și a doua ediție a #ro1000challenge, am avut trei colegi ce au depășit 6000 km în luna iulie, unii stabilind recorduri personale pentru excursii electrice.

Consumul mediu pentru întreaga echipă este în ușoara scădere, 14.1 kWh/100km, față de 14.3 kWh/100km în luna iunie.

Retrospectiva ianuarie – iulie 2022

Pe lângă rapoartele lunare amănunțite ale fiecărei echipe, alcătuite cu ajutorul lui Cosmin (Kona), Marius (Tesla) și Alex (ID.3), aruncăm o privire la evoluția parcursului și consumului din 2022.

Deși compoziția echipei s-a schimbat radical față de aceeași perioadă de anul trecut, cu participanți noi la ambele capete ale domeniului de consum (Dacia Spring la extrema stângă, IONIQ 5 la cea dreaptă și Tesla Model 3 acoperind tot spectrul de valori), variația consumului mediu este foarte asemănătoare.

Exprimată procentual, variația consumului este o informație utilă pentru toți proprietarii care au luat în primire mașinile începând din luna mai și nu au încă experiența unui sezon rece, când consumul crește mult și autonomia scade proporțional.

Consumul mai mare cu 42% în ianuarie, față de cel din luna mai, nu este caracteristic unui anumit model, ci întregii echipe, cu cazuri diferite de utilizare și nevoi personale cât se poate de diferite. De la mașini adăpostite în garaj, la cele ce petrec nopțile sub cerul liber și au nevoie de preîncălzire în fiecare zi pentru a asigura confortul pasagerilor, diferențele sunt considerabile.

La fel și intre tehnologia și softul utilizat de diferiți producători, platforma MEB utilizată în prezent de grupul VW fiind notorie pentru creșterea excesivă a consumului iarna, problemă în curs de rezolvare prin actualizări ale softului.

În cazul veteranei proiectului, TM 3 – Model 3 long range, tracțiune spate, după 3 ani și 9 luni în care am parcurs peste 84.000 km (doar puțin mai mult decât a acumulat echipa noastră în luna iulie), consumul mediu este 15.1 kWh/100km, după trei ierni geroase în Motor City, dar consumul lunii iulie a fost cu 10.6% mai mic (13.5 kWh/100km).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.