VW ID.4 – Experiențe din service, plusuri și minusuri

 
Acest articol este scris ca urmare a experiențelor mele proprii cu rețeaua de service a VW.
Nu pot să generalizez și să spun că toții proprietarii au avut parte de astfel de deficiențe în relația cu ei, sau că toate service-urile se comportă la fel.
Mai ales că am exemple de proprietari de ID.4 care vor trece în tabăra Tesla și au spus că vor duce dorul reprezentanței VW, mai ales datorită faptului că în România la această oră există doar un service pentru marca Tesla.
Ca să parafrazez pe cineva, nici o mașina nu poate fi mai bună decat service-ul oferit, atunci când mașina are probleme nemulțumirea proprietarului poate crește exponențial dacă la aceasta se adaugă și incapacitatea service-urilor de a le rezolva.
 
Cei care ați urmărit măcar o parte din cele 44 articole scrise de mine pe parcursul ultimilor aproape doi ani, știți că sunt foarte mulțumit de mașină, chiar dacă ocazional am semnalat probleme cu softul, mai ales cele legate de consumul mare din prima iarnă, dar modul în care funcționează m-a făcut să trec cu vederea multe din deficiențele apărute.
 
În urmă cu câteva săptămâni, datorită faptului că încălzirea din scaunul meu nu a mai funcționat, am încercat în programatorul online să fac o rezervare la Autoworld VW Cluj, iar mesajul primit, online, fiind că acest service nu mă poate ajuta cu problema mea, probabil din cauza lipsei electricianului la acea dată.
Pentru că eram în perioada de temperaturi minime din această iarnă, și nu am vrut să mai pierd timpul, am zis să fac o încercare la colegii lor de la Autoworld Audi, care mă puteau primi în 2 zile.
La constatarea pentru scaun i-am rugat să verifice și zgomotul pe care eu îl auzeam din august 2021!!! și pe care nimeni până acum nu l-a identificat.
 
Ca urmare, săptămâna trecută mașina a fost din nou în service, două zile, pentru zgomotul suspensiei spate, pe care l-am mai menționat în articolele mele, ducând la 6 numărul de vizite în service (chiar și în alte orașe) și o perioadă de peste 12 zile de imobilizare a mașinii, pentru constatarea/repararea problemei.
 
Spre surpriza mea cei de la Audi, s-au comportat ireproșabil, și după mai multe teste de drum, demontând și piesele suspecte a fi de vină și făcând testul de drum fără ele, au ajuns la concluzia că zgomotul este din cauza ansamblului amortizor/flanșă, așa că au trimis cererea de schimbare pe garanție la VW.
 
După mai multe dovezi solicitate și o nouă sesiune de fotografii ale pieselor suspecte, VW a aprobat un singur telescop pentru schimbare. 
Aș fi putut înțelege de ce nu au aprobat și flanșele și amortizoarele, la set, pentru că cel mai probabil nu se puteau strica ambele deodată, dar nu am înțeles de ce numai un telescop, atâta timp cât li s-a spus că zgomotul este prezent pe ambele părți.
 
Miercuri cât timp mașina era în service am văzut în Tronity cum s-au chinuit din nou, făcând patru teste de drum cu ea,  iar joi am primit un telefon, sobru, prin care m-au rugat să merg la ei, nu să ridic mașina, ci să fac un alt test cu un ID.4 nou, cu doar 1000 de km.
 
Drept să vă spun speram să nu mi se spună clasicul, așa fac toate, și cu inima strânsă am mers cu mașina nouă, care avea zgomotele normale de suspensie, dar nu identice cu ale mele.
Am condus apoi și mașina mea, cu telescopul schimbat și surpriză, zgomotele de pe partea schimbată nu se mai auzeau deloc, așa că a rămas să merg cu ea iar a doua zi să le spun dacă se mai aude ceva suspect.
După alți câțiva kilometri am descoperit că zgomotele pe partea neschimbată sunt încă acolo, iar cei din service au spus că vor cere la VW aprobarea pentru schimbarea celui de al doilea telescop, lucru care s-a întâmplat luni, iar piesa urmează să sosească.
 

Plusurile și minusurile acestei experiențe cu service-ul

Plusurile:
Interacțiunea cu echipa de la service-ul Autoworld Audi, care de la început au declarat că nu vor să plec nemulțumit de la ei, dar nu am băgat tare în seamă aceste vorbe crezând că este doar o declarație pompoasă.
 
Dar atunci când la luarea în primire a mașinii o găsești spălată, iar la celălalt service, unde a stat o săptămână, am găsit urmele de bocanci pe spătarul scaunului și pe mocheta portbagajului, încep să îmi pun semne de întrebare.
 
Când ID.4 cu 1000 de km, pe care l-am condus în probă, era adus de la VW, cu scopul inițial de a lua piesele de pe el, și a le încerca pe mașina mea, iar ceilalți pe care i-am rugat să facă același lucru au refuzat spunând că nu se poate deconta acestă operațiune, iarăși stau să mă întreb de ce la unii se poate iar la alții nu?
 
Trebuie să îmi fac singur mea culpa pentru că m-am înșelat crezând că mecanicul, foarte tânăr care s-a ocupat de mașină și a venit cu mine la toate probele, nu va avea suficientă experiență pentru a descoperi cauza zgomotelor. Se pare totuși că entuziasmul tinereții poate compensa experiența adusă de vârstă.
 
Știm că, cu toții, i-am mai tras de urechi pe cei de la Audi, atunci când stațiile de încărcare erau blocate de mașinile lor cu motoare termice, dar cel puțin pentru mine această experiență recentă îi face să își mai spele bine din păcate (nu că ar fi fost ele capitale).
 
Minusurile:
Comunicarea cu VW România.
După o convorbire telefonică cu cineva, al cărui nume îmi scapă Emoji, și care m-a rugat să îi scriu un mail cu problema întâmpinată,  din decembrie până acum 0 reply la cele 3 mailuri scrise ( VW Internațional răspunde la mail de obicei în mai puțin de 24 de ore).
 
Poate chiar au vorbit cu service-ul, dar eu personal nu am primit nici un feedback de la ei.
Așa cum am spus mai sus, dacă service-ul spune că zgomotele se aud pe ambele părți, tu aprobi doar un amortizor, urmând, în situația în care se adeverește să mai trimiți încă unul cu alte cheltuieli de timp și bani și pentru service și pentru client?
 
Sunt curios, dacă aș fi dorit eu să schimb doar un amortizor, după ce mașina ieșea din garanție, erau de acord să dea garanție doar pe unul, sau ar fi cerut schimbarea în pereche?
 
Ca să vă dați seama de modul în care se pune problema, aceeași reprezentanți, cu care am vorbit la câteva luni după ce achiziționasem mașina, pentru altă problemă, mi-au spus cam așa: aaaa… dar dumneavoastră ați luat mașina cu un preț foarte bun, știți cât costă acum?
 
Ce legătură are prețul plătit cu problemele mașinii nu am înțeles, oare dacă o cumperi mai ieftin nu mai beneficiezi de garanție?
Sau ar trebui să fim cu toții mulțumiți că marile companii, oricum le-ar chema pe ele, Volkswagen, Mercedes, BMW, Tesla, Hyundai etc, s-au îndurat de noi și ne lasă să avem onoarea de a le conduce mașinile?

1 Response

  1. Cosmin-Adrian Matei spune:

    Excelent articolul! Bravo! Reflectă foarte bine modul în care managementul unei structuri are impact direct asupra persoanei care apelează la serviciile respectivei structuri. Practic aceleași probleme sunt și la alte reprezentanțe. Un mare bravo celor de la Autoworld – Audi pentru modul acesta uman de a trata o situație veche. Mentalitatea nu vine de la compania mamă, sunt sigur că modul arogant de a trata clientul vine de la relația importator-reprezentanță. Importatorul e veriga ruginită, niște birocrați care nu au habar ce se întâmplă în teren. Cred că ar merita mai multă „reclamă” acești importatori 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.