45.000 km cu 11.6 RON/100km. Mult rock, electroni din belșug și zero fum!

Cei 45.000 km au trecut pe lângă noi fără să ne dăm seama. Mașina, cum am mai zis în trecut, te provoacă să o folosești. Au trecut 638 de zile de la livrare, iar mașina a trecut deja prin primele 3 revizii. Vom vedea mai jos o retrospectivă, cum s-a desfășurat revizia #3 și o poveste despre planete.

45000: poză bord

Printre articolele publicate în ultimul an și câteva luni se găsesc și cele dedicate reviziilor sau aniversărilor. Le puteți răsfoi pe link-ul de autor: Cosmin-Adrian Matei.

Revizie la 45.000 km

După experiența bună avută la revizia #2 cu echipa de la Fortuna Motors, Baia Mare, am decis să merg tot la ei și de această dată. Programarea s-a făcut din scurt, de pe o săptămână pe alta. Mai era necesară o confirmare că se livrează lichidul de răcire inventor/baterie. Aceasta a venit în preziua vizitei.

Costul reviziei a fost de 404.6 RON, cost care nu include filtrul de habitaclu. Acesta oricum nu era inclus la această revizie. S-au făcut verificările clasice, mașina se prezintă în stare excelentă.

45000: factură

La mașină s-a muncit, conform informațiilor din BlueLink, de la 10:45 pana la 13:23 cel puțin. În această perioadă s-a lucrat și la înlocuirea lichidului de răcire din circuitul invertor/baterie. Este vorba de un recall, sau campanie cum o numesc cei din rețeaua Hyundai România. Codul de campanie este: HCE22-55-C110. Nu am găsit informații suplimentare despre această campanie, dar mai caut. Mai jos informațiile din pașaportul service:

O experiență ok și de această dată în Baia Mare. Voi spune acest lucru pentru că sunt mulți colegi posesori de Hyundai care caută un loc pentru a efectua aceste revizii obligatorii. De ce obligatorii? Greu de răspuns la această întrebare. Mă duce cu gândul doar banul luat de la client pentru nimic în acest moment.

Sunt necesare aceste revizii așa dese? Cum pot alte EVs să se lipsească de aceste revizii, nu văd ce impediment are Hyundai. Dar rețeaua trebuie hrănită, dacă oricum trăiește cu impresia că noi, „ăștia cu EV, le luăm pâinea de la gură”.

Despre energia consumată și cea pierdută

În continuare voi trece în revistă informațiile despre energie. Oare câtă energie trece prin bateria unei electrice în aproape doi ani? Care a fost consumul all time? Căutăm răspunsurile împreună în cele ce urmează.

45000: pe drum de țară
45000: carscanner

Aplicația CarScanner ne ajută să culegem informații de pe portul OBD utilizat și la orice service. În acest articol mă voi limita să analizez date legate de ODO, CEC, CED și SoH.

ODO este clar, distanța parcursă de mașină. Cum ne zice și titlul vorbim de trecerea de borna 45.000 km parcurși în mai puțin de 2 ani. În fapt, până la borna 2 ani mai sunt 3 luni, suficient timp pentru 50.000 km 🙃

CEC indică cantitatea de energie încărcată și regenerată/recuperată.

CED este energia totală descărcată, trimisă spre powertrain sau motor și sistemele electronice. Puțin peste 9 MWh utilizați în acești peste 45.000 km. Din datele colectate cu răbdare zilnic reiese că am încărcat 6.985 kWh, cu o diferență până la cei 9.156 kWh raportați de mașină de mai bine de 2 MWh. Dacă luăm în calcul pierderile de energie la încărcare ajungem la o cantitate de energie recuperată mai mare.

Având în vedere un CED de 9.156 kWh, înseamnă că am folosit echivalentul a 143 de baterii pline în acești 45.166 km. Conform acestor date, rezultă că am făcut aproximativ 315 km cu un plin.

Precum se vede în poza de la bord consumul mediu pentru toată perioada e de 14.7 kWh/100km și o viteză medie de 44 km/h.

SoH, adică starea de sănătate a bateriei de tracțiune e 100% pentru moment. Nu am văzut să fluctueze de când am interfața OBD. Sincer nu îmi fac griji pentru SoH, colegii de proiect au dovedit cu vârf și îndesat că aceste valori sunt pur orientative.

În acest timp o mașină tradițională, așa zisul „dizăl” termina puțin peste 2.800 l de motorină.

Voi mai aminti in continuare două aspecte despre SoH și mă gândesc la unele condiții de utilizare, care au impact asupra acestui indicator. Experiențele colegilor participanți la proiect sunt definitorii la acest moment, fiind mașini care au trecut bine de 100.000 km.

Degradare baterie de tracțiune – condiții

Prima condiție la care mă gândesc e raportul dintre încărcările DC și cele AC. Raportul meu all time arată astfel:

AC e în cazul meu înseamnă 98% încărcat acasă, cu charger-ul livrat împreună cu mașina. De obicei încarc la 10A, dar am variat în ultima vreme și 12A sau 8A pentru a testa mai exact cazurile de pierderi.

A doua condiție, care consider că limitează într-o oarecare măsură degradarea, este că mașina poate să primească un acoperiș. Garajul a fost folosit tot timpul, indiferent de vreme. Știm că bateriile sunt afectate de ambele extreme așa că am încercat să ocolim această condiție. Mai mult, e și mai comod pentru călători.

De ce vorbesc despre aceste condiții? Mă gândesc că la un moment vom ajunge să comparăm și aceste condiții. Până la urmă acestea fac parte din cazul de utilizare personal.

Costuri la 45.000 km

11.6 RON/100km. Acesta e costul all time pentru energia electrică după 45.000 km. În comparație, un cost simulat pentru același rulaj ar fi 45 RON/100km cu cealaltă masina a familiei, un Polo 6R 90CP propulsat de un motor 1.6 l motorină. Consum mediu pentru Polo, 6.2 l/100km. Am mai prezentat datele pentru Polo, nu voi insista.

Cei mai bine de 9 MWh au un cost de 4.760 RON, în timp ce 2800 l de motorină ar ajunge la peste 20.000 RON. Calcule punctuale, făcute lunar și cu cea mai mică valoare a prețului pe luna respectivă. Să nu avem cârcoteli. 🙃

TCO (Total cost of ownership – costul total al proprietății) la acest moment e de 3.53 RON/km. Calculat, cum am mai zis ca raport între costurile totale și rulajul mașinii.

Dar aceste informații nu sunt suficiente pentru ca eu să mă orientez spre o mașină electrică. Aici intervin analizele și educația promovată de autorii de pe blog-ul Electromobilitate.

Povestea celor 3 planete!

Costul este unul dintre cei mai importanți factori, când vorbim de achiziția unui produs, în cazul nostru un automobil electric. Consider că suntem de multe ori superficiali când luăm decizii bazate în mare măsură sau doar pe cost. Mă veți întreba, DE CE?

Explic:

  1. Planeta INDIFERENȚĂ: suntem superficiali pentru că nu includem în analiză factori precum mediu, sănătate și viitorul planetei;
  2. Planeta VANITATE: suntem superficiali pentru că avem tendința să ne dorim mașina aia mare, încăpătoare, deși marea majoritate folosim spațiul suplimentar doar în concedii;
  3. Planeta TERIBILISM: suntem superficiali pentru că … sunteți pregătiți? … PUTEREEEEEeeee!!! Da, depășiri la secundă, 100 km/h în localități, ș.a.m.d. Evident puterea, sau și mai exact momentul motor de care cele electrice au din belșug, ne duce spre motoare mari și consum pe măsură.

Am analizat pe rând cele trei puncte. Am amânat achiziția unei mașini noi pentru mai bine de doi ani. Am așteptat să se alinieze planetele.

Am vizitat cele trei planete. După prima planetă vizitată am decis să facem tot ce putem pentru un mediu și un viitor mai bun. Nu suntem ultimii care avem nevoie de o casă, trebuie să ne gândim la copii de astăzi și la generațiile viitoare. Planeta INDIFERENȚĂ ne-a 👋 (salutat) copii.

Kona e o mașină suficientă pentru familia noastră la acest moment, așa că planeta VANITATE ne-a 🙏 (mulțumit) și ne-a recomandat un rooftop pentru spațiu suplimentar în concediu.

Putere e suficientă, de cum apăsăm pedala, cuplul instant fiind caracteristic motoarelor electrice. Se simte senzațional, folosim cu moderație, fiind responsabili pentru noi și pentru cei din jur. Planeta TERIBILISM taie tichete la ieșire!

We 🤘our day with good music and a big dose of responsibility!

Poate veți căuta inspirație în astfel de povești din fața vitrinei cu mașini. Nu este cea de față vreo excepție sau o literă de lege. Departe de mine acest gând. E doar un exemplu că se poate și mai bine, iar evitarea celor 5 tone CO2 și 14 kg de CO+HC+NOx+Part sunt mărturia mediului. Puțin, dar lăsăm o urmă! Pardon, electrica e fără urmă de eșapament direct, să nu uităm. 🤩

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.