Atunci când gândurile despre un viitor automobil electric sunt legate de nevoi pentru o mașină spațioasă, ID.4 și IONIQ 5 sunt cu siguranță destul de sus pe lista preferențelor.
Asemănări
Ambele modele sunt asamblate pe platforme dedicate pentru variantele 100% electrice, prin urmare dispun de tot ce a fost mai bun pe durata ciclului de proiectare în marile concerne VW (MEB) și Hyundai-Kia (E-GMP).
Tot în categoria asemănărilor fundamentale se încadrează și strategia de diversificare a unui model de bază prin variante cu două motoare, tracțiune integrală și acumulatori cu diferite capacități, care generează rezultate cu performanțe dinamice, autonomii și preturi diferite, acoperind un spectru larg de preferințe și buzunare.
O altă asemănare strategică este cea de utilizare a platformei de bază cu diferite caroserii și interioare. Rezultatul este o gama de automobile cu caracter diferit, în funcție de prioritățile brandurilor. Astfel, ID.4 este înrudit cu Skoda Enyaq și Audi Q4 e-tron, în timp ce alături de IONIQ 5 găsim Kia EV6 și Genesis GV 60 în ofensiva electrică globală a grupului sud coreean.
Diferențe
Pentru a începe dialogul despre diferențele între cele două modele de bază, aruncăm mai întâi o privire la informațiile comunicate de Laurențiu (Cluj) și Tudor (Timișoara).
Chiar dacă în ultimele zile soarele mai cald de primăvară ne-a răsfățat în timpul unor plimbări lungi, mult amânate de frigul de la începutul lunii martie, la Cluj diminețile au fost reci săptămâna trecută și ID.4 a luat o porție suplimentară de electroni pentru încălzirea acumulatorului.
În cele 21 săptămâni trecute de la livrarea noului IONIQ 5, parcursul și consumul săptămânal rezultă în următoarele valori pentru sezonul rece:
- IONIQ 5: 10.431 km, consum mediu 19.5 kWh/100 km;
- ID.4: 6.410 km, consum mediu 21.1 kWh/100 km.
Considerând că în primele două săptămâni am parcurs cu Ionică al II-lea peste 3300 km pentru călătoria de calibrare și schimb a anvelopelor la Porsib (Sibiu), urmată de raidul montan Trans Carpatica, rezultă un parcurs de 7100 km, destul de apropiat de cel raportat de Laurențiu pentru ID.4.
Diferența consumului mediu după primul sezon rece (+8% pentru ID.4), nu redă fiorii simțiți de proprietarii modelelor bazate pe platforma MEB, atunci când în miezul iernii autonomia estimată la bord s-a înjumătățit.
Privind însă la toate informațiile furnizate de Laurențiu, începând din 10 mai 2021, după 45 săptămâni și 18.418 km, consumul mediu este 17.5 kWh/100 km. Considerând alintările utilizate de Tudor (garsoniera, sufrageria, etc), rezultatul este foarte decent pentru un automobil cu dimensiuni generoase.

O imagine transmisă recent de Tudor este foarte promițătoare pentru consumul de vară al Ioniq-ului, media de 12.6 kWh/100 km, cât și valoarea de 11.5 kWh/100 km pentru ultimii 7.3 km, atrăgând imediat atenția electromobiliștilor.
La final, iată ce ne povestesc proprietarii despre experiențele din ultima săptămână:
Laurențiu – ID.4, Cluj
Drumuri numai în oraș, frig dimineața, așa că, consumurile au fost pe măsură.
Să sperăm că vine căldura, pentru că și din partea VW se pare că vin vești bune, săptămâna viitoare se va anunța update-ul mult așteptat. O să vedem și când o să îl aplice.
Tudor – IONIQ 5, Timișoara
Săptămâna trecută IONIQ 5 a parcurs 96.3 km urbani cu un consum de 17.2 kWh/100 km. Temperaturile mai ridicate și-au făcut simțita prezența, nefiind nevoie de utilizarea încălzirii pe o parte din drumuri.
Am primit în sfârșit numerele negre, așa că „ELMOB” is back in town!
Săptămâna aceasta trecem de 10.000 km și voi reveni cu un articol.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.