VW e-UP! – „iți pune zâmbetul pe față când îl conduci”

Introducere

Laszlo s-a alăturat echipei proiectului Electromobilitate la finalul anului 2021, dar a contribuit cu informații despre utilizarea aproape zilnică a unui VW e-Up! pentru naveta între Vlaha si Cluj începând din 22 martie 2021.

Săptămâna aceasta s-au împlinit 12 luni de când ne-a pus la dispoziție informații amănunțite despre experiența cu VW e-Up! și l-am întrebat cum arată acest an privit în retrovizor.

e-UP! iți pune zâmbetul pe față când îl conduci

Nefiind primul an de e-Up, cel vechi fiind cumpărat în ianuarie 2018, am știut la ce să ne așteptăm.

Am cumpărat mașina electrică pentru a nu strica „hotelul nostru pe 4 roți” făcând câte 100 km pe zi până în oraș și înapoi. Plus că nevastă-mea nici nu vrea să audă de condusul „vaporului”.

„E prea mare, mă sperie, nu vreau să o lovesc!!!” – zice ea.

Financiar: este muuuult mai ieftin să circuli electric, chiar dacă încarci acasă și plătești pentru fiecare kWh.

Moral-ecologic: când ne-am mutat în afara Clujului în 2010, am știut ce vrem și cum dorim să reducem poluarea din jurul nostru. Astfel tot setup-ul nostru este ecologic, începând de la casa supra-izolată (dacă ar fi după mine aș mai anvelopa-o încă o dată), semi-îngropată, cu geamuri imense cu orientare sudică, cu acoperiș înclinat la 60 de grade spre sud, cu panouri solare pentru încălzirea locuinței (apa), cu ne-conectarea la sistemul național de gaze și terminând cu achiziționarea unei mașini hibrid plus una electrică, în locul uneia pe GPL și a alteia diesel (deși minuscul, tot diesel era Smart-ul) pentru navetă.

Iar azi, continuăm cu instalarea de panouri fotovoltaice. De ce? În primul rand există dorința de a cheltui mai puțin în viitor și da, de ce nu, te simți bine când la tine nu fumegă nimic, iar vecinii aprind focul de 3 ori pe zi.

Cu alte cuvinte, decizia nu a fost una tocmai de moment, da, am fost ajutați într-o oarecare măsură de oferta de leasing de la VW (100 EURO / lună timp de 3 ani ) și reducerile primite și de programul Rabla+, dar și înainte aveam Smart Fortwo pentru navetă așa că eram cumva setați pe mașină mică și economică. 

VW eUP!-ul e „fain”, iți pune zâmbetul pe față când îl conduci, e fâșneț, e încăpător (pentru un mini), e comod, e bine echipat. Nu ne-am gândit nici o secundă să verificăm concurența. 

Sfaturi pentru cei indeciși?

Să facă pasul. E momentul. Dacă fac naveta din afara orașelor, e momentul să treacă la electrice cât mai eficiente, în loc de monstruozitățile de SUV-uri sau mașini care se recomandă a fi mai „puțin gurmande”.

Am avut zeci de mașini, am condus în total peste 1 milion de km pe mașini mici și medii, am practicat și șoferia o perioadă, în urmă cu mulți ani, azi suflă vântul schimbării. Epoca 2.0, 3.0 apune. Poate mai încet, dar omul de rând o va simți în scurt timp în buzunar, dacă nu și-a pus mașinoiul deja în parcare sub o prelată.

Down-sizing-ul este în vogă la toți producătorii. Apar hibride din ce în ce mai istețe, apar electrice din ce în ce mai accesibile. Iar dacă nu-și permit a doua mașină electrică, măcar să-și cumpere o electrică de drum lung sau un plug-in-hybrid și să nu perpetueze consumul de hidrocarburi la infinit, că încet nu vor mai avea de unde cumpăra benzina/motorina și atunci tot ei o să se plângă că nu-și permit o electrică a cărei preț va fi probabil mai mare între timp.

Azi cei indeciși ne dau  trei explicații când întrebi: de ce nu electrică?

  1. Prețul automobilului. 
  2. Range/autonomie.
  3. Lipsa stațiilor. 

Da, au un punct de vedere valid. Prețul este mare, dar se amortizează rapid, în funcție de numărul kilometrilor parcurși.

Range? Peste 200 km pe DN-uri oricum trebuie să te oprești în România altfel ești mort de oboseală când ajungi la destinație.

Stațiile? Răbdare oameni buni. Înainte de ’90 aveam patru stații de benzină în Cluj. Azi sunt ca ciupercile după ploaie, peste tot. Ce credeți că se va întâmpla cu ei când benzina se termină?

Se transformă. Cererea face ca oferta să se diversifice. Răbdare!

Și nu în ultimul rând rămâne închiriatul și mersul cu trenul, avionul, etc. Nu e obligatoriu să meargă mama-tata-și-copiii cu ditai hardughia până în Grecia. Luați-vă un mini electric pentru nevoile zilnice în oraș și mergeți în concedii cu alte metode de transport. 


Pentru amatorii de statistici am adăugat consumul mediu săptămânal comunicat de Laszlo, alături de Doina și Wiwi (Skoda Citigo) la Timișoara și Marcel (Dacia Spring) la Deva.

Alte articole despre VW e-Up scrise de Laszlo:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.