VW ID.4, Skoda Enyaq și IONIQ 5 – statistici, specificații și experiențe

Căutarea pentru o piață europeană cu putere mare de cumpărare și un public educat ne conduce direct la campioană mondială a înmatriculărilor BEV: Norvegia (ca procent din înmatriculările de automobile noi).

Știind că toți producătorii se străduiesc să livreze cantități cât mai apropiate de nivelul cererii, statisticile norvegiene au avantajul de a reda clasamente mai realiste pentru preferințele publicului, decât cele de pe piețele secundare, unde vedetele electrice ajung mai greu, mai târziu și de obicei în număr insuficient. În plus, statisticile norvegiene sunt întotdeauna la zi, înmatriculările fiind publicate în timp real.

Sursa: elbilstatistikk.no

Trei modele din Grupa Mare (VW ID.4, Skoda Enyaq și Volvo XC40) sunt grupate pe pozițiile 2, 3 și 4, în urma fostei colege de echipă din cadrul proiectului nostru, Tesla Model Y.

In schimb, pentru foarte promițătoarele IONIQ 5 și Kia EV6, trebuie să căutăm până la poziția 18 și 20. Cum este posibil, când specificațiile tehnice sunt net superioare pentru platforma E-GMP (Hyundai-Kia-Genesis), față de MEB (grupul VW), ca să nu mai vorbim de cea mixtă pe care este asamblat XC 40?

Încărcarea cea mai rapidă, spațiul interior cel mai mare, confortul excelent și eficiența rezonabilă, nu ajută vânzările dacă mașinile… nu se livrează în număr suficient, nici măcar pe cea mai ”flămândă” piață. Una din cele mai bune echipe de ingineri, cei care au proiectat aceste modele, nu este suficientă pentru a câștiga competiția globală sau cea europeană.

Mai întâi producția, apoi distribuția și în cele din urmă rețeaua de încărcare și cea de service, fac în egală măsură parte din ecuația din care rezultă succesul unui model BEV și al unei companii.

Fiindcă tot am vorbit de încărcare, să amintim de faptul că NIO a devenit furnizorul oficial al firmei de transport persoane Oslo Taxi. Cu mai multe variante de SUV-uri, care sunt în concurență directă cu modelele din Grupa Mare, NIO va încerca să demonstreze în Norvegia superioritatea conceptului de schimbare rapidă a acumulatorilor, în locul încărcării cu putere mare, într-un domeniu comercial, unde pauzele lungi pentru ”re-alimentare” sunt nedorite.

Grupa Mare în cadrul proiectului Electromobilitate

Consumul mediu săptămânal

Experiențele utilizatorilor

Laurențiu – VW ID.4, Cluj

In această săptămână am reușit ceva mai mulți kilometri (1010 km), cu drumul înapoi de la Craiova, două drumuri în județul Cluj, apoi o deplasare de la Cluj la Brașov. Temperaturile au fost mari, AC-ul fiind folosit aproape continuu.

Mihai – Skoda Enyaq, Bacău

In săptămâna 14-20 august am parcurs cu Skoda Enyaq iV80 un total de 284 km, din care 205 km au fost în afara localității.

Consumul mediu a fost de 19,8 kWh/100km. Am încărcat doar acasă prin Hidroelectrica.

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

În perioada 14-20 August, IONIQ 5 a parcurs 242 km, doar în oraș. Am o perioadă mai aglomerată la serviciu și încă niște proiecte în derulare, așa că am stat pe lângă casă mai mult în luna August. 

Am avut două sesiuni de încărcare, ambele acasă. Nimic special de raportat, în afara faptului ca în această săptămână a crescut consumul din cauza temperaturilor ridicate și a staționării cu clima pornită. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.