VW și BP accelerează instalarea stațiilor rapide de încărcare

Pentru electromobiliștii cu experiență, nu mai este o surpriză multitudinea aplicațiilor utilizate pentru încărcare și spectrul experiențelor, de la bune până la imposibil de utilizat, pichetează fiecare descriere a unei călătorii mai lungi, dincolo de teritoriul cunoscut sau peste hotarele țării.

Așa cum comenta recent Dan Bogoș (EV- Mag) la descrierea colegului nostru Peter (IONIQ 5 AWD) despre încercări nereușite de activare a unor stații, în timpul recentei excursii la Viena, multitudinea aplicațiilor și prețurile foarte mari din zonele turistice sunt o piedică serioasă în calea tranziției spre electromobilitate.

Este celebră răbufnirea lui Herbert Diess, CEO grup VW, în media socială, nemulțumit fiind de condițiile oferite de Ionity la un punct de încărcare din Italia. Scriam atunci, că în calitate de acționar fondator al rețelei rapide europene, are un cuvânt greu de spus și poate lucrurile se vor îmbunătăți.

Comunicatele de presă BP și VW despre colaborarea la o nouă rețea rapidă de încărcare în Germania și Marea Britanie, indică însă că Ionity nu se mișcă cu viteza dorită de dinamicul CEO VW, care nu face un secret din admirația pentru Tesla și rețeaua Super Charger.

Foarte pe scurt, noua inițiativă va contribui cu 8000 de puncte de încărcare în Europa pana în 2024. Asemănător cu poziția exprimată la IAA, în cadrul conferinței de presă cu Francesco Starace, CEO ENEL (IAA ziua a doua – conferința Herbert Diess, (VW) și Francesco Starace (Enel)), Diess subliniază din nou necesitatea colaborării între producătorii de automobile și cei de energie pentru accelerarea adoptării mobilității electrice.

Decarbonizarea economiei europene, necesită o colaborare strânsă peste granițe și sectoare industriale. Suntem multumiți de colaborarea cu BP, cu scopul accelerării instalării unei rețele rapide de încărcare în Europa.

Herbert Diess, CEO grup VW

În timp ce liderii europeni își bat capul cum să replice experiența plug-charge-go oferită proprietarilor de Tesla în rețeaua Super Charger, colegii noștri din echipa ID.3 au alte frământări, legate de actualizarea soft-ului pentru o mai buna eficiență în următorul sezon rece și de unele zgomote apărute la puntea din spate după 30.000 km.

Echipa ID.3 din cadrul proiectului Electromobilitate

Așa cum era de așteptat, comparația domeniului de consum comunicat de colegii din echipa Kona cu cel înregistrat în al doilea sezon rece de proprietarii de ID.3 (Comparație VW ID.3 – Hyundai Kona după 12 luni) a generat discuții viguroase în comunitatea utilizatorilor de automobile electrice.

Dacă ar fi să considerăm doar două știri recente, este evident că și liderii VW au admis că platforma MEB nu se ridică la nivelul așteptărilor actuale. Prima veste bună este legată de o actualizare a performanțelor platformei dedicate, în special puterea de încărcare, autonomia și performanțele au fost luate în vizor, pentru a ține pasul cu modelele sud coreene asamblate pe platforma E-GMP a grupului Hyundai-Kia-Genesis.

Cea de a doua știre, este o mai realistă poziționare pe piață, unde noi concurenți direcți au fost definiți, și anume firmele chinezești NIO, BYD, plus cel mai mare producător global de acumulatori: BYD. Această ajustare se produce după ce ani în șir obiectivul declarat a fost depășirea Tesla, ceea ce s-a dovedit (deocamdată) a fi un obiectiv nerealist.

In direct cu colegii din echipa ID.3

Alexandru – București

În săptămâna 18-24 aprilie, am parcurs 348 km cu un consum mediu de 16.5 kWh/100km.

Am o programare în service marți pentru un zgomot ce se aude dinspre puntea spate (grup, planetare). L-am menționat și anul trecut, dar urmează să văd exact de la ce apare.
Costuri 0 lei cu încărcările.

Dan – Timișoara

 Pentru săptămâna 18-24 mai 2022, detaliile mele de consum sunt:

  • Distanța: 132 km
  • Consum mediu: 15.3 kWh/100 km
  • Viteza medie: 17 km/h

Călin – Cluj

Săptămâna trecuta doar 54 km cu un consum de 19,7 kWh/100km, doar urban, nimic de semnalat.

Încărcați vreo 13 kWh, costuri 0.

Cosmin – București

Săptămâna trecută am avut un drum până la Pașcani și retur așa că în total am strâns 1028 km.
Consumul mediu total a fost de 14.8 kWh/100km.

Pe E85 am mers regulamentar (390km x 2, cu medie de 14.3 kWh/100km).

Consumul mediu săptămânal

După ce am transpus informațiile comunicate de colegii din echipa ID.3 în graficele săptămânale au rezultat următoarele imagini pentru consumul mediu și domeniul de consum în care se încadrează actuala echipă ID.3.

1 Response

  1. Viorel O spune:

    Abonamentul Ionity este pe un an: nesimtire clara. La o vacanta in afara tarii ar ajunge un abonament pe o luna. In Romania nu exista Ionity, asa ca… degeaba. Astept ca Tesla sa deschida si pentru ceilalti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.