Echipa mini participantă la proiectul Electromobilitate este formata dintr-un Citigo, un e-Up! și Spring-ul cel săltăreț, cu care Marcel adună repede kilometri, într-un caz de utilizare mai degrabă atipic pentru această categorie de automobile electrice.
Despre Citigo și e-Up! ați aflat mai de mult că sunt utilizate pentru naveta zilnică în zona Timișoara (Doina și Wiwi) și Cluj (Laszlo). Cu excepția unei pauze impuse de lipsa unei piese electronice pentru Citigo în martie 2021, ambele modele înrudite și-au făcut datoria cuminte și foarte economic.
Așa cum se vede din comparația parcursului săptămânal, Laszlo (coloanele albastre) acumulează în general mai mulți kilometri, pe un traseu cu diferențe de altitudine și climat mai aspru în zona Clujului, decât iernile blânzi și terenul plat din Timișoara.
Impactul asupra consumului mediu săptămânal este ușor de citit în graficul consumului mediu săptămânal, unde linia albastră (Laszlo) indică valori mai mari decât cea roșie (Doina și Wiwi), dar nu a influențat decizia lui Laszlo de achiziționa tot un e-Up! după experiența cu prima generație a buburuzei din familia grupului VW.
La fel cum au semnalat alți colegi care au acasă un contor cu care pot măsura energia absorbită din rețea, Laszlo ne comunică în fiecare săptămână pierderile la încărcare, de loc de neglijat în cazul unui bilanț al costurilor cu energia utilizată și achitată.

Consumul indicat la bord pentru săptămâna trecută a fost 12.1 kWh/100 km (cercul albastru), dar contorul indică 21 kWh utilizați, ceea ce înseamnă 15.33 kWh/100 km (cercul roșu), rezultând o diferență de 26.7%.
Cu toate aceste pierderi de încărcare, costul lui Laszlo pentru 100 km a fost de 10.12 lei/100 km, ceea ce întărește afirmația: doar mersul pe jos sau cu bicicleta este mai ieftin!
Marcel și Dacia Sprint au trecut de 26.000 km
Cel de al treilea membru al echipei mini, Marcel, s-a molipsit de pasiunea pentru electromobilitate după un test drive la Deva cu Ionică, primul model electric utilizat în cadrul proiectului nostru, și s-a convins de avantajele condusului electric după a doua oportunitate de a conduce Kona. Interesant este că și prima experiență la volanul unui model electric pentru Doina și Wiwi a fost tot cu Ionică, deși ei erau la data respectivă în așteptarea Skodei Citigo.
În cazul lui Marcel, bugetul a ajuns pentru achiziția unei Dacia Spring, cu care bântuie continuu în zona Brad, Deva, Alba Iulia, Cluj, dar s-a încumetat și la drumui mai lungi, cum a fost participarea la un test de consum paralel la Timișoara sau cea de la evenimentul din luna martie de la Reșița.
- Dacia Spring – al doilea test paralel de consum
- Dacia Spring – video interviu cu Marcel, după 18.000 km parcurși din octombrie 2021
După ce a vizitat stațiile alimentate cu energie electrică produsă de panouri fotovoltaice instalate la Ciugud, Hăpria și Păuca, Marcel a confirmat participarea și la electro-sezătoarea din 14 Mai.





Dacă doriți să aflați direct de la Marcel cum se comportă Spring-ul după 26.000 km, va invităm la cetatea din Alba Iulia în 14 Mai după ora 18:30 (este Noaptea muzeelor!).
Veți găsi cu ușurință grupul proprietarilor de automobile electrice, fiindcă 30 de mașini parcate la cetate nu pot fi trecute cu vederea, chiar dacă sunt foarte tăcute și nu scot fum. Veniți să ne cunoaștem!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Detin o Dacia Spring din decembrie 2021 si am constatat acum ca mașinuța asta e nesperat de eficientă, chiar și în afara orașului.
De obicei folosesc masina exclusiv in oras (Craiova), unde consumul este constant in jur de 10kWh/100km, dar acum am făcut o deplasare de vacanță de la Craiova la Băile Olănești și retur, cu o singura încărcare la dus în Râmnicu Valcea la stația primăriei din Zăvoi (rușine primăriei Craiova care nu a reușit să facă nici măcar o stație de încărcare într-un oraș de 2 ori mai mare).
Am fost în mașină 3 persoane și portbagajul plin cu bagaje.
La întoarcere am plecat cu bateria la 93% din Olănești și, după aproximativ 150 km, am ajuns in Craiova cu bateria la 41%, cu un consum mediu de 9,6 kWh/100km, la o viteză medie de 53,5 km/h.
Am mers in mod Eco in localități și fără in afara lor.
Nici la mașini mult mai scumpe nu am auzit de consum atât de mic in regim interurban.
Mi se pare un consum excelent, care înseamnă o autonomie de circa 290km cu o încărcare la drum interurban (incredibil pentru o baterie cu o capacitate de numai 27,4 kWh).
Felicitări pentru primul pas pe calea mobilității electrice! Te mai așteptăm cu relatări despre experiențele cu Dacia Spring pentru blogul electromobiliștilor.