Comparație VW ID.3 – Hyundai Kona după 12 luni

In pregătirea următorului eveniment organizat în cadrul proiectului Electromobilitate împreună cu primăriile din Ciugud, Păuca și Alba Iulia, ne place să anticipăm care va fi modelul cel mai bine reprezentat la electro-șezătoare.

Tradițional, Hyundai Kona a dominat primele întâlniri organizate sub denumirea generică ElectRoMania, dar la ultimul eveniment din luna martie la Reșița, proprietarii de VW ID.3 au răspuns prezent în număr mai mare.

Cu acest prilej, am întocmit o comparație mai profundă între cele două modele îndrăgite în comunitatea noastră. În ultimii doi ani am acumulat numeroase informații despre Kona și în ultimul an despre ID.3, prin intermediul colegilor ce ne împărtășesc săptămânal experiențele bune, și mai puțin bune, cu cele două modele de referință ale unor producători tradiționali de mare calibru.

Comparație specificații

Valorile din tabel au ca sursa EV database din 22 aprilie 2022, iar cele despre ID.3 1st au fost preluate în 14 noiembrie 2021.

Din cauza design-ului diferit este mai greu de perceput cât de asemănătoare sunt dimensiunile celor două modele. Puțin mai lung (+51 mm) și mai lat (+9 mm), ID.3 are o alură mai modernă, care nu sugerează un mic SUV ca în cazul Konei.

Noua platformă electrică dedicată (MEB), pe care este asamblat ID.3, oferă avantajul unui ampatament mai mare (+171 mm) și un portbagaj mai încăpător (+53 l). În schimb, masa proprie mai ridicată a ID.3-ului rezultă într-un indice masă proprie/putere mai mare, care are implicații în performanțele dinamice și de consum.

Și mai interesante sunt valorile importante pentru electromobiliști, legate de capacitatea utilă a acumulatorului și viteza de încărcare, care determină timpul de reîncărcare în timpul călătoriilor ce depășesc autonomia fiecărui model. Puterea mai mare de încărcare acceptată de platforma MEB este bine venită și reduce timpii de încărcare, acolo unde rețeaua de încărcare dispune de suficiente stații cu putere de 150 kW (sau mai mult).

Referitor la valorile de consum indicate de EV database, pot fi considerate orientativ pentru o comparație de modele, în timp ce cele conform standardului WLTP nu au valoare practică și au generat dezamăgiri profunde în rândul proprietarilor, mai ales în sezonul rece.

Comparația domeniului de consum

Cu ajutorul a nouă colegi care ne-au transmis informații săptămânale despre Hyundai Kona și altor cinci pentru VW ID.3, am monitorizat domeniul de consum pentru cele două modele de mai bine de 16 luni.

Zonele geografice în care au reședința colegii noștri acoperă o bună parte din teritoriul țării, iar proprietarii de Kona, în frunte cu Paul, au fost campionii călătoriilor europene pe distanțe lungi, Olanda, Grecia și Elveția fiind destinațiile preferate.

  1. Comparând valorile minime din fiecare săptămână este ușor de observat că în lunile august și septembrie ID.3 (linie verde punctată) se aproprie de Kona (linie albastră continuă).

2. Sezonul rece, aduce însă la suprafață fenomenul semnalat încă din primul an de proprietarii modelelor bazate pe platforma MEB. Atât de multă energie este consumată pentru condiționarea (încălzirea) acumulatorului încât valorile minime obținute de colegii cu ID.3 (linia verde punctată) depășesc din noiembrie până în februarie valorile MAXIME comunicate de proprietarii de Kona (linia roșie continuă)

3. Valorile maxime transmise de proprietarii de ID.3 (linia violetă punctată) depășesc în perioada decembrie – ianuarie dublul consumului maxim realizat de Kona (linia roșie continuă).

Am ales să reprezint cu linie punctată valorile minime și maxime pentru ID.3, considerând că este o situație temporară ce va fi corectată prin actualizări de soft, așteptate cu multă nerăbdare de proprietari.

De altfel, grupul VW a anunțat un upgrade mai complex pentru platforma MEB, după ce a devenit evident că nu poate ține pasul cu noile modele Hyundai-Kia-Genesis asamblate pe platforma dedicată E-GMP a grupului sud coreean.

Participanții la evenimentul din 14 Mai vor avea ocazia să compare consumul în condiții reale de mers în coloană de la Ciugud la Păuca, iar pentru cei ce se vor întoarce la Alba Iulia și pe traseul parcurs în sens invers (total 100 km).

NOTA: la baza acestei comparații sunt informațiile săptămânale transmise de colegii noștri, listați în ordinea înrolării în proiectul Electromobilitate

Echipa Kona

  1. Paul – Băilești
  2. Attila – Timișoara
  3. Tudor – Timișoara
  4. Cristian – Cluj
  5. Titus – Sibiu
  6. Dan – București
  7. Andrei – Brașov
  8. Cosmin – Cluj
  9. Adrian – Câmpina

Echipa ID.3

  1. Daniel – Timișoara
  2. Cosmin – București
  3. Alexandru – București
  4. Calin – Cluj
  5. Dan – Timișoara

Mulțumim tuturor pentru contribuția la mai buna înțelegere a comportamentului celor două modele pe termen lung!

2 Responses

  1. Vasile Ciurea spune:

    Felicitari pentru articol si organizarea „concursului” Kona vs. VW ID3!

  2. Dan Boboescu spune:

    Mulțumim pentru aprecieri. Meritul este al colegilor care notează și comunică informații săptămânale, care ajută alte persoane interesate să facă cea mai potrivită alegere pentru nevoile proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.