Cu excepția anului 2019, când Model 3 a zguduit înmatriculările europene cu un rezultat fără precedent (95.247 înmatriculări în 10 luni) împingând prima balerină a scenei europene pe locul 2 (47.408 înmatriculări), Renault ZOE a dominat copios preferințele clienților din Europa, începând de la primele livrări în Franța din luna decembrie 2012.
Statisticile principalelor cinci piețe europene indică însă că este timpul ca Renault sa retușeze ridurile tehnologice, ce devin tot mai aparente în competiția cu modele noi, lansate de concurență în 2020 și mai ales pentru a ține pasul cu interesul clienților pentru poziția mai înaltă la volan, oferită de gama crossover.
Chiar dacă saltul din 2020 este datorat creșterii subvențiilor din Franța și Germania, faptul că Renault a reușit să răspundă cererii și să livreze o cantitate dublă de ZOE, față de anul precedent, este lăudabil.
Palmaresul de invidiat al primului model 100% electric de mare serie produs Renault în Franța cuprinde:
- primul loc în clasamentul înmatriculărilor din Franța, Germania și Spania (cu excepția 2019) din 2017 în 2020;
- locul doi în Suedia 2017 -2019;
- etc.
Cât este de îndrăgită ZOE în România este evident din faptul că până în luna August 2021 au fost înmatriculate 1661 exemplare, ZOE reprezentând 21% din parcul auto electric din România (sursa: lektri.co).
Cu gândul la piața second hand pentru vehicule electrice, în prezent în curs de formare, actualul parc EV din Germania și Franța poate acoperi nevoile pe termen lung din țările cu o putere de cumpărare mai scăzută.
După finalizarea raportărilor pentru trimestrul III, înmatriculările cumulate din 2021 vor fi cu siguranță mai mari decât indică figura de mai sus, dar nu mai poate atinge nivelul celor din 2020. ZOE pierde lună de lună câteva poziții în clasamentele principalelor piețe, împinsă de noile crossover (Model Y, ID.4, Mach-e, IONIQ 5) dar și de Kona, Niro și MG ZS, acolo unde micul SUV chinezesc se distribuie (Marea Britanie, Olanda, Suedia).
Desigur că analiștii de la Renault cunosc foarte bine evoluția pieței și au pregătit o contraofensivă unică printre producătorii europeni. În primul rând nu s-au ferit de segmentul automobilelor mici și mai accesibile ca preț, dovadă fiind Twingo și Spring, importat din China, a cărui succes depinde doar de capacitatea de livrare, fiind un model entry-level destinat să devina best buy.
Dar adevăratele șlagăre europene, care vor încerca sa reproducă succesul lui ZOE, sunt Megane și viitorul R 5, prezentate de curând la IAA – München.



Echipa ZOE – proiectul Electromobilitate
Cu începuturi timide și doar doi participanți, Radu și Darius, în 2020, echipa Zoe a crescut la cinci membri anul acesta, acoperind o zonă geografică întinsă și diversă: Ploești, Timișoara, Târgu Mureș și Suceava (în ordinea înrolării în proiect). Chiar dacă micuța franceză pare predestinată circulației în oraș prin dimensiunile compacte, colegii noștri au parcurs distanțe mai lungi în vacanțe sau interes de serviciu, iar Andra și Darius au încheiat cu succes două călătorii în Grecia, (despre cea de-a doua urmează să aflăm mai multe detalii cât de curând).
Despre condițiile în care au realizat consumul și implicit autonomia maximă de toamnă, ne relatează în direct proprietarii.
Radu – Ploiești
Datele de exploatare ale lui ZOE în intervalul 13-20.09.2021, luate de pe bordul mașinii, sunt:
- Parcurs: 864 km
- Viteza medie: 49.5 km/h
- Consum mediu: 13.6 kWh/100 km
- Costuri alimentare: 0lei
Vara pare că totuși își cam ia rămas bun, temperaturile dimineața abia trec peste 10 grade și ziua e (azi) încă egală cu noaptea, dar de mâine….
Probabil și consumul mediu va începe sa crească, dar de-o fi una, de-o fi alta, bucuroși….
Nicio problema de semnatat.
Marton – Târgu Mureș
Săptămâna trecută am parcurs 352 km cu consum de 12.3 kWh/100 km pe bord și viteză medie 30 km/h.
Consumul redus a fost ajutat de o vreme de toamnă, fără aer condiționat. Orașul a fost mai aglomerat fiind primele zile de an școlar.
Traseu 90% urban și 2 ieșiri la țară, să adun prunii pentru țuică și măceșe pentru gem 🙂
Ciprian – Suceava
Zoe și-a început escapada pe ploaie și temperaturi mai reci (6-7 grade peste noapte) și m-a cărat 508.5 km, cu o viteză medie de 45.6 km/h și consum 14.2 kWh/100 km.
Între timp s-a rezolvat și cu ventilatorul de habitaclu, care adăpostea ceva pene de vrabie, apoi s-a reglat ușa de la șofer ca să nu mai plouă și s-a reglat hayonul, ca să aibă totuși alură de mașină de 30.000 euro.
Darius – Timișoara
Săptămâna trecută am parcurs alături de Zoe doar 289 km cu un consum de 14.4 kWh/100 km.
Acum consumul e mic, pentru ca e vremea propice pentru a nu folosi nici AC, nici căldura, însă simt că în curând o să crească până la cer, dintr-o dată. 🙂
Zilele acestea, noaptea, în Timișoara temperatura a coborat la 6 grade. Am văzut totuși că de săptămâna viitoare mai prindem o tură de caldură.
Șerban – Suceava
Săptămâna trecută am parcurs 85 km urbani cu un consum de 14.2 kWh/100km.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.