Este puțin obișnuit ca vești despre electromobilitate să vină din Detroit, capitala auto SUA, orașul supranumit Motor City.
Dar, ca în orice sfârșit de săptămână când te întâlnești cu prieteni și cunoștințe, este imposibil să nu dai de cineva implicat în industria auto, fie la cei trei mari GM, Ford și Chrysler, la sumedenia de startup-uri cu vise electrice sau la numeroșii furnizori de piese și servicii din zona.
La aceste întâlniri amicale se discută despre noutățile publicate și experiențele directe din lumea automobilelor, bineînțeles. Interesant este că, deși noua industrie auto electrică pare să fie concentrată în California, ceea ce este logic dacă acceptăm ca plus valoarea în noua industrie auto este realizată prin soft, si în Motor City zumzetul motoarelor electrice se amplifică.
Exceptând încercările timpurii cu EV 1 la GM și achiziția mărcii norvegiene Th!nk de către Ford, în ultimul deceniu al secolului trecut, Detroit-ul a avut rare oportunități să iasă pe prima scena a electromobilitătii.
GM cu Volt și Bolt a demonstrat că dacă vrea, poate. Dar Ford și FCA cu așa numitele „compliance cars” Focus și Fiat 500 electrice, produse în serie foarte mică doar pentru a satisface legislația din California, nu sunt asociate în prezent cu EVoluția spre electrificare.
Ce am mai citit și auzit peste weekend în Motor City?
Rivian

Ca startup electric pur sânge, cu o lungă lista de angajări publicată de mai bine de un an și actualizată săptămânal, Rivian atrage talent proaspăt printr-o cultură de firmă aparte, bazată pe dragostea pentru aventura în natură, program de lucru normal, vacanțe, beneficii și asigurări medicale de calitate.
Ultima recrutare de calibru este Nick Kalayan, ex-Tesla, care a preluat funcția de vicepreședinte pentru engineering de la Mark Vinnels, venit la Rivian de la McLaren.
În paralel, decizia Amazon pentru 1800 de van-uri electrice de la Mercedes pentru distribuția de pachete în Europa, este aparent un număr mic față de cele 100.000 van-uri electrice comandate la Rivian pentru activitățile din America de Nord, dar reprezintă cea mai mare comandă primită de Daimler pentru un vehicul electric până în prezent și semnalizează foarte clar intenția gigantului global de comerț online de electrificare a flotei de distribuție peste tot în lume.
Amazon a investit până în prezent peste un miliard de USD în Rivian și rămâne unul din principalii finanțatori, alături de Ford și alții.
Bollinger
Tot din domeniul furgonetelor de distribuție marfă sunt și noutățile de la Bollinger, un startup pur electric înființat în nordul statului New York, care s-a remarcat prin prototipuri a unor vehicule electrice de munca grea la pădure sau pe șantiere. După transplanatarea în Motor City, s-a făcut liniște în jurul planurilor Bollinger, cu excepția ofertei platformei electrice, care stă la baza pickup-ului și a SUV-ului, spre vânzare altor firme interesate.

Ceva semnificativ se întâmplă în culise, fiindcă și Bollinger angajează sute de specialiști în domenii legate de vehicule electrice și s-a mutat de curând într-un sediu nou, cu mult mai mare decât cel vizitat de noi în iarna.
General Motors
Faptul că prezentarea SUV-ului electric Cadillac Lyriq nu a fost doar un show de marketing, este confirmat de echipa de ingineri care a fost de foarte multi ani dedicată modelului sport Chevrolet Corvette și care săptămâna ce a trecut a primit ordinul de mutare la echipa pentru vehicule electrice.
Corvette este o icoană pentru iubitorii americani de mașini sport cu motoare de cilindree gigantica V8 și echipa tocmai ce a trecut cu bine de lansarea primului model cu motor central. Pe fondul scăderii interesului publicului pentru mașini sport (la drept vorbind Internetul mustește de Corvette lăsate în urma în cursele de accelerație de Tesla Model S) mutarea pare logica, dar și bombănelile celor implicați sunt de înțeles.
Stelantis sau Fiat Chrysler Peugoet Citroen Opel & Co.
De la Chrysler se aud alte bombăneli legate de noul ménage à trois botezat Stelantis, care reunește Chryler și mărcile sale (Jeep, Ram și Dodge) cu italienii din grupul Fiat și francezii de la PSA.
După o experiență abraziva sub dominația germana, în timpul mariajului cu Daimler, când domni scorțoși de peste ocean, trași la costum și cravata au venit la Detroit cu pretenții să fie adresați cu titluri pompoase (Herr Doktor…) atașate numelui de familie, urmată de o vânzare unui grup de investiții interesat să stoarcă coaja de lămâie rămasă după divorțul de Daimler, echipa din Auburn Hills este extrem de sceptică la orice nouă alianță impusă de finanțele precare.
După preluarea de către grupul Fiat, regretatul CEO Sergio Marchionne i-a cucerit pe ingineri prin faptul că s-a instalat într-un cubicle pe etajul lor de muncă și a solicitat implicare directă în urgentarea oricăror decizii, ce se rătăcesc în mod normal pentru săptămâni la rând în hățișul intereselor contradictorii din lumea corporatistă.
După o încercare de alianță cu Renault, despre care zvonurile locale spun că a fost blocată de executivii de la Nissan, speriați că li se va dilua influența în cadrul alianței RNM (Renault- Nissan – Mitsubishi), grupul PSA a devenit cel de al treilea partener al gigantului global Stelantis.
Săptămâna trecută echipa ce lucrează la puținele automobile rămase în program, a fost înștiințată că Stelantis va utiliza platforma mixta globală PSA, punând sub semnul întrebării o serie de proiecte aflate în faza avansată mai ales pentru Fiat și Alfa Romeo în Europa. Din fericire noul Fiat 500 electric nu va fi afectat de această tranziție spre platformele PSA. Întrebarea pe buzele tuturor în Motor City este „vor urma concedieri?”
Magna
Pentru cei aflați mai departe de lumea auto, Magna este un nume putin cunoscut, deși firma canadiană este unul din cei mari furnizori globali de piese și sub-ansamble pentru industria auto.

Magna are experiența de a produce automobile pentru alte firme atât în Austria, la Graz, de unde electromobiliștii știu că vine Jaguarul I-Pace, cât și în China.
Producția ca serviciu pentru alte firme, ce nu au capitalul necesar pentru o fabrica proprie, pare să devina tot mai interesantă pentru numeroase startup-uri electrice. După ce și-a dovedit competența cu mai multe modele clasice produse în serie mică pentru Daimler, BMW și Jaguar, numele Magna este pus tot mai des în legătură cu noul model Fisker, denumit Ocean, și cu primele modele Canoo, proiectate în California.
Ținând cont că și conceptul Sony prezentat la CES editia 2020 a fost executat tot de Magna și mai nou apar tot mai des în presa japoneza stiri despre continuare dezvoltării și a testelor, s-ar putea ca Magna de devină cât de curând un producător important de vehicule electrice.
În concluzie, zumzetul motoarelor electrice începe sa se audă tot mai clar și în MotorCity, așa cum se întâmplă în toate sediile corporațiilor majore implicate în mobilitatea secolului XXI.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.