Am pornit la drum dimineață la 08:49 cu 97% baterie. Mult entuziasm și veselie în mașină, toți 4 așteptăm să vedem ce o să ne rezerve acest road trip. Aveam informații despre Ciugud, despre viziune și optimism în administrația locală și școală. Dar ziua abia începea 🙂


Din cei 116 km de acasă până la Ciugud aveam în față ~55 km de autostradă. Mai mult pot adaugă aici încă ~50 km de E60, care are porțiuni pe care se poate rula cu 100-110 km/h.

Acest traseu s-a transformat în 128 km prin opririle într-un spațiu de servicii de pe A10 și intrarea în municipiul Alba Iulia pentru cosmetizarea mașinii. O observație aici pentru spațiul de servicii, care ne-a dus cu gândul la spațiile de servicii din vestul Europei. Curat și civilizat, o normalitate pe care încă o considerăm surpriză în România.

Hello Ciugud!
Am ajuns la Ciugud puțin mai târziu decât ceilalți colegi din proiectul Electromobilitate. Oprirea în Alba Iulia pentru o mașină mai curată ne-a consumat minute bune. Am ajuns la timp pentru puțină socializare. Piticul meu a inspectat mai toate mașinile, lucru care și l-a propus de acasă.
Am trecut pe la car port și stațiile de încărcare. Am aflat că energia din aceste panouri alimentează și zona limitrofă, adică clădirea primăriei, iluminatul public din zona și câteva gospodării. Investiția în energie verde va continua la Ciugud, ca de altfel și susținerea electromobilității. Din parcare am mers să vizităm prima școală smart din mediul rural din România.
O investiție de 500.000 de EURO, o reziliere de contract cu primul executant, prezența în șantier și grija pentru ca totul să se desfășoare corect pentru comunitate. Astfel se pot descrie persoanele implicate în acest proiect. Atunci când ai un obiectiv clar treci peste toate impedimentele puse în calea ta de cei din jur. Acestea nu au fost puține, toate instituțiile ca DSP, DSU sau chiar Ministerul Educației au observații de făcut. Dar oamenii implicați le-au demontat cu răbdare și perseverență.
Smart pare prea puțin spus
Începând cu iluminarea și sistemele termice, trecând la sistemele de educație cu chromebook conectate în cloud, tablă interactivă și sistemul video, care ajută copii care rămân acasă să fie conectați cu clasa, totul e gândit pentru a atrage. Să atragi și să ajuți profesorii și elevii să vină la școală cu plăcere ar trebui să fie obiectivul principal al sistemului educațional. Ei bine, la Ciugud se întâmplă acest lucru din grijă oamenilor implicați in proiect.






O prezentare video făcută de Greennews și facilitată de Dan Lungu, aici.
Viziune și optimism avem și pe zona de reciclare. Ciugud nu are pubele de gunoi cu excepția unor zone cu tranzit extern. Cetățenii comunei sunt educați de mici pentru selectarea pe 5 fracții. Mai mult, automatele de reciclare îți oferă ciugubani pentru fiecare acțiune corectă din punct de vedere a mediului. Informațiile au curs pe tot parcursul vizitei, dar prezentările rămân o sursă mai exactă de informare. Aici se vorbește despre grijă pentru mediu care pleacă tot de la educație și copii.
După minunata lecție de la școală am pornit în caravana spre următorul obiectiv, Theodora Golf Club. Cel mai mare resort pentru iubitorii de golf din Romania cu cel mai lung parcurs (735m) de pe un teren din Europa.

Din prezentare am reținut și faptul că au în organizare turnee de golf, unul fiind în desfășurare în timpul vizitei noastre.
Caravana electrică s-a deplasat spre Păuca, trecând prin Hăpria. Hăpria e al doilea sat din comuna Ciugud dotat cu stații de încărcare alimentate din energie sustenabilă, panourile solare formând un car port pentru mașinile care opresc pentru un plus de energie.
Hello Păuca!

Comuna Păuca avea în 2011 un număr de 1929 de locuitori, conform Wikipedia. La același recensământ Ciugud număra 3048 locuitori, detalii aici.
Păuca este într-o situație complet diferită față de Ciugud. Ciugud e o comună lipită de municipiul Alba Iulia și putem spune că au atras mai ușor investiții. Păuca, în schimb, este acea comună la limita de județ, situată pe granița dintre Alba și Sibiu.
Totuși, urmând sfaturile și modul de abordare al colegilor din Ciugud, administrația locală a ridicat standardele educației în ambele locații, grădinița și școala primară fiind una, iar școala nouă găzduind clasele gimnaziale.
Nu lipsesc nici de aici tabla interactivă și sistemul smart de monitorizare. Aceleași uși cu hublou peste tot, hublou care arată deschidere și transparență indiferent de poziție sau vârstă.
Un alt obiectiv în comuna Păuca a fost Biserica Evanghelică. Din păcate se găsesc puține informații despre această biserică, deși e un obiectiv turistic important. Am găsit un articol legat de o propunere de restaurare a ei. Detalii se găsesc aici.





În curtea primăriei, deschisă tot timpul, există un car port solar și stațiile aferente de încărcare. Sub acel car port a avut loc și light show-ul Tesla, un moment urmărit de toți cei prezenți în fiecare locație în care a ajuns caravana Electromobilitate.
Din punct de vedere al drumurilor pot spune că se poate circula fără probleme deși există și o bucată de drum cu probleme la limita județelor. Pe sensul Ciugud – Păuca am parcurs 36 km cu un consum mediu de 12.1 kWh/100km, după cum se vede din raportul extras mai jos.

După experiență din Păuca copii, impresionați de cele văzute, auzite și încercate, au fost răpuși de oboseală. Astfel am decis să ne retragem mai repede spre Alba Iulia, unde aveam că obiectiv reunirea cu caravana la Cetate. Drumul până în Albă Iulia a avut o distanță de 43 km, iar consumul mediu a fost de 9.7 kWh/100km.
Hello Alba Iulia!
De curând administrația municipiului Alba Iulia împreună cu cea din Ciugud au anunțat un parteneriat pentru transport de persoane electrificat. Mai multe detalii găsim în acest articol.
De altfel electromobilitatea este în vizorul administrației locale, în proiectele de reabilitare a infrastructurii se includ și instalarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice. Detalii în acest articol. Doar 5 stații de încărcare rapide în acest moment într-un municipiu pare puțin, așa că e de văzut investițiile ce vor urmă pe această zona.





Reuniunea cu caravana nu s-a mai realizat din păcate, noi fiind atrași ca un magnet de zidurile roșii ale Cetății Alba Carolina. Am făcut un tur destul de rapid. Am nimerit un moment impresionant pentru toți, schimbarea gărzii. Zeci de oameni asistau la acest moment.
Ne-am promis că o să revenim la Alba Iulia pentru o vizită de mai multe ore, având în vedere spațiul generos care se poate vizita în cea mai mare cetate din România.
Infrastructură rutieră în câteva cuvinte
În general infrastructură e la un nivel ok. Autostrada cu o zona în lucru și cu ruperile standard în zona podurilor. Zona rurală surprinzător de bine și pe județul Alba și pe zona județului Sibiu. Cu o singură excepție de câțiva zeci de metri.
Municipiul Alba Iulia suferă puțin la acest capitol, dar înțeleg că vor fi lucrări de anvergură pentru a se asigura un standard european.
Totuși, municipiul Turda! Incredibil cum arată drumurile din Turda, iar asta nu de ieri. Pare că avem parte de o indolență care se întinde pe ani buni în Turda când vine vorba de infrastructură rutieră. Personal voi încerca să ocolesc tranzitul prin Turda pe viitor, până la o oarecare îmbunătățire.
12 ore, 97%->25%, 326.5 km, 14.4 kWh
Drumul spre casă a fost completat de soția mea, segmentul Alba Iulia – acasă fiind contorizat de mașină la 116 km cu un consum de 16.1 kWh/100km. Am ajuns acasă cu o rezervă de baterie de 25% după cei 326.5 km parcurși. Fără necesitatea de a încarcă undeva pe acest traseu. Raportat la consumul zilei mai aveam un range de ~108km.


O zi plină de evenimente interesante, plină de entuziasm și curiozitate pentru ce urmează. Ne-am bucurat de fiecare moment, fiind o oportunitate bună de a învață multe lucruri noi. Mulțumirile noastre merg spre organizatori!
Viziune și optimism
Am văzut în cele câteva ore de eveniment două administrații decise ca investițiile făcute să fie gândite pentru comunitate. În Ciugud și Păuca aceste investiții aduc o doză suplimentară de responsabilizare. Un grad ridicat de educație în următorii ani va trage în sus fiecare membru din această comunitate. Eforturile făcute acum 2-3-4 ani încep să se vadă, iar continuarea acestor eforturi se vor vedea în următorii ani.
Cu viziune și optimism se pot replica aceste realizări punctuale în cele 2859 de comune, dar și în orașe (320) și municipii (103). Școala din Ciugud ne întâmpină cu un perete mare, alb, pe care s-a notat un citat foarte clar:


Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂