2 întrebări și 10 argumente

In urma articolului publicat ieri, care analiza schimbarea din mers a strategiei marilor concerne globale, cu reorientare spre producția de vehicule electrice, am primit mai multe întrebări la doua din ele încerc să răspund mai jos.

„De unde știi ca volumul producției de EV a crescut în septembrie?”

Este o întrebare justificată, știind că planurile de producție fac parte din secretele comerciale foarte bine păstrate. Afirmația se bazează pe analiza datelor de înmatriculare publicate la zi în Norvegia, o țară cu îndelungată tradiție în susținerea mobilității electrice pe apă, in aer și pe pământ, unde rata de adopție a vehiculelor electrice a atins 70%.

Norvegia poate fi considerată un laborator al electromobiltății la scară mare, prin urmare o privire atentă la piața norvegiană, la preferințele clienților, bine educați despre mașini electrice, este o călătorie în viitorul altor piețe importante pentru tranziția industriei auto.

Datorită accesibilității informației și a faptului că statistica norvegiană indică înmatriculările din aceeași perioada a lunii trecute, este ușor de văzut când livrările cresc sau scad, pentru fiecare model în parte.

Sursa informatiilor: elbilstatistikk.no

După listarea în ordinea înmatriculărilor din perioada 1 -18 septembrie, este ușor de observat că trei modele noi în Norvegia în luna septembrie (VW ID 3, SAIC Maxus și Mazda MX 30) au pătruns în top 25, VW ID 3 preluând conducerea din prima lună de livrări.

Alte patru modele (Tesla Model 3, Polestar 2, Peugeot e-2008, Skoda Citigo și Tesla Model S) au creșteri mai mari de 100% față de aceeași perioadă din august. Tesla este un caz aparte, fiindcă loturile produse pentru Europa, după redeschiderea activității la Fremont în luna mai, au ajuns în porturile europene doar în a a doua parte a lunii iulie.

Șase modele au avut înmatriculări mai scăzute, trei aparținând grupului VW (Audi e-tron, Porsche Taycan și VW e-Up!). Ar putea fi o fluctuație temporară de livrări, sau o realocare a acumulatorilor contractați de la furnizori asiatici, pentru producția de ID 3.

Să ne amintim de declarațiile lui Herbert Diess, CEO VW, de la începutul anului, descrise la vremea potrivita în articolul Prioritățile grupului Volkswagen pentru următorii doi ani, din care reproducem un pasaj:

ID 3 este modelul cu lansarea căruia VW nu poate de greș în 2020, fiind vârful de lance pentru întreaga strategie de electrificare și cheia pentru îndeplinirea normelor de poluare pentru întreaga flotă.

In paralel cu ID 3, Herbet Diess atrage atenția că pentru evitarea amenzilor din cauza depășirii normelor de CO2, sunt necesari acumulatori și pentru celelalte modele electrice ale concernului.

Lansarea Skoda Citigo electric la IAA – Frankfurt, ediția 2019

Nu știm dacă din enumerarea modelelor electrice „Seat Mii, VW e-Up!, e-Golf , e-tron și Taycan… Skoda Citigo a fost omisă din greșeală sau intenționat.

In prezent știm că nu a fost o omisiune și că soarta Citigo-ului electric era deja pecetluită.

„De ce crezi că Tesla va rămâne firma dominantă în spațiul electric?”

Deși nu m-am exprimat că Tesla va rămâne firma dominantă în domeniul automobilelor electrice cu acumulatori, cititorul mi-a interpretat corect gândurile.

Voi utiliza din nou cuvintele lui Herbet Diess, din timpul analizei rezultatelor din trimestrul I cu managementul VW (mai multe detalii găsiți aici: „Mai avem o cale lunga de parcurs!” – Herbert Diess, CEO VW, despre Tesla).

Cel mai mult mă îngrijorează competențele noastre legate de sistemele de asistență (pentru conducerea autonoma).

Tesla are 500.000 de mașini organizate într-o rețea neurală, care acumulează în continuu informații și oferă clienților la fiecare 14 zile o experiență îmbunătățită, de multe ori cu funcții noi.

Nici un alt producător de automobile nu este capabil astăzi de o asemenea performanță.

Herbet Diess, analiza rezultatelor VW din trim I, 2020

In realitate, Tesla are cu mult peste un milion de automobile electrice conectate în rețeaua neurală de care vorbește Herbet Diess, care în momentul prezentării lui Andrei Karpathy despre sistemele de conducere autonomă în dezvoltare al Tesla, transmiseseră date colectate în întreaga lume, pe un parcurs de peste 4.8 miliarde kilometri.

Dintr-un recent raport al firmei de consultanță Siemens Adventa, revista germană Automobilwoche desprinde nouă factori de succes, cu care Tesla domină în prezent universul automobilelor electrice, autonome și conectate:

  1. In primul rând, este evidențiată arhitectura întregului management electronic, bazat pe un computer central, cu hardware și software dezvoltat de Tesla.
  2. In al doilea, performanțele acumulatorilor și optimizarea eficienței cu un BMS (battery management system) mai performant ca cel al competitorilor.
  3. Aceleași aprecieri și pentru funcțiile de conducere autonomă, considerate a fi mai performante decât ale concurentei și având capacitatea, unică în prezent, de a învăța continuu de la flota aflată în exploatare.
  4. Rețeaua proprie de încărcare rapida Super Charger.
  5. Asemănător cu Apple, Tesla a creat un ecosistem de servicii, ce se dezvoltă pe baza platformei digitale reprezentată de automobilele produse.
  6. In domeniul producției, Tesla are un sistem integrat vertical pentru producția de sisteme și componente în propriile fabrici, spre deosebire de majoritatea concurenților, care se bazează pe furnizori multipli.
  7. Producția acumulatorilor proprii, în colaborare cu parteneri multipli în SUA și China, prin care Tesla își asigură volumul de acumulatori necesari și controlează prețul celui mai costisitor subansamblu dintr-un vehicul electric.
  8. Vânzarea directă, cu eliminarea verigii intermediare reprezentate de dealeri.
  9. Imaginea firmei, prin care Tesla este percepută ca un inovator în domeniul tehnologic

Cel de al ZECELEA argument

TM 3 după ultimul test drive în Romania.
Foto: Norbert Varga

În încheiere, am adăuga cel de al zecelea element al succesului Tesla: SATISFACȚIA CLIENȚILOR.

Fiind proprietari mulțumiți de experiența Tesla în ansamblu, fără a ignora însă neajunsurile, trebuie să adaug satisfacția cu experiența unică oferită de firma californiană, de la achiziție, la utilizare, inclusiv încărcarea și service-ul mobil la domiciliu.

Cu actualizări periodice ale softului, prin care TM 3 învață continuu funcții noi, realizezi ușor de ce Tesla poate economisi bugetele de miliarde, alocate de marile companii auto pentru promovare. Reclama o facem noi, clienții mulțumiți, povestind despre experiențele cu mașinile noastre electrice și oferind test drive-uri celor interesați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.