Cum au reacționat concernele auto la schimbarea preferințelor cumpărătorilor?

Mai multe știri auto din această săptămână par să indice că marii jucători globali pe scena auto încearcă să prindă valul creșterii vânzărilor de mașini electrice, în pofida scăderii generale a pieței auto, în contextul pandemiei.

Diagrama BNEF (Bloomberg New Energy Finance), reprezentând evoluția pieței de automobile clasice și a celei de 100% electrice plus hibrizii plug-in pentru prima jumătate a anului 2020, prezintă o imagine globală, ce trebuie interpretată.

Europa

Favorizate de creșterea subvențiilor în Europa și stimulate de legi severe antipoluare, cu amenzi usturătoare pentru depășirea emisiilor de CO2, creșterea în Europa pentru electrice a fost de 45% fata de aceeași perioadă de anul trecut, în timp ce piața auto s-a prăbușit cu 55%

China

Cifrele din prima jumătate a anului pentru China induc în eroare, pe cei ce nu sunt familiarizați cu termenul de comparație utilizat. Prima jumătate a anului 2019 în China a fost marcată de o lungă scădere, fără precedent, a vânzărilor de automobile clasice și vânzări „turbo” pentru electrice, datorită reducerii subvențiilor pentru mașini electrice începând cu 1 iulie 2019.

Prin urmare creșterea de 5% a pieței auto rezultă dintr-o comparație cu o perioadă extrem de nefastă, în timp ce scăderea cu 31% pentru electrice, este rezultatul unei comparații cu o perioadă de vânzări artificial de mari.

Soluția este să analizăm rezultatele la final de an, când vom constata că și piața chineză trece prin aceeași tranziție majoră, în care vehicule cu motoare termice pierd sistematic teren în fata celor electrice.

SUA

Scăderile din SUA pentru ambele categorii sunt reale și cauzate lunga întrerupere a activității în perioada de „lock down” a industriei auto.

În special în domeniul electric, unde Tesla deține 80% din piață, închiderea singurelor linii de asamblare din Fremont, California, pentru șapte săptămâni din perioada analizată, este firesc să genereze o scădere proporțională a livrărilor.

Cum au reacționat marii producători globali la noua realitate europeană?

Asa cum le este obiceiul, după zece ani în care au realizat profit de sute de miliarde, executivii auto au reacționat în prima fază în mod obișnuit, cu pălăria întinsa la pomeni din partea contribuabililor, distribuite de politicieni dornici să nu deschidă cutia Pandorei, ce conține amenințări de concedieri masive și o seriei de falimente în rândul furnizorilor.

Dar cacialmaua nu a funcționat de data aceasta și amintirile despre sumele generoase încasate după criza din 2008 au rămas doar vise frumoase din trecut.

Văzând ca nu e rost de programe de subvenționare pentru mașinile clasice, parcate cu zecile de mii pe loturile dealerilor, privirile s-au îndreptat spre cenușăresele concernelor globale, departamentele responsabile de vehicule electrice.

In limitele acumulatorilor disponibili de la producătorii asiatici (ce să-i faci dacă Europa a pierdut trenul acesta), planurile de producție s-au schimbat din mers, furnizorii au fost biciuiți să producă mai multe componente pentru variantele electrice și soluții creative au fost găsite pentru a produce mai multe modele electrice.

Este evidentă creșterea volumului pentru Renault Zoe, diferitele modele ale grupului PSA, pentru Kona în Cehia și a importurilor de Hyundai și Kia din Coreea, dar și din China de către SAIC (MG ZS și Max 3), deși deocamdată în mai mică măsură. Chiar și veteranul i3 a înregistrat în august o lună record.

Grupul Volkswagen

Cel mai rapid si amplu a reacționat grupul VW, care a lăsat în viață veteranul e-Golf, deși soarta îi era pecetluită pentru sfârșitul lunii iulie. Doar o linie de asamblare a fost oprită conform planului, cea de la Dresda urmând sa continue producția pana de Crăciun.

In paralel, la Dresda a început asamblarea noului ID 3, care împreună cu volumul produs la Zwickau, unde ID 3 a demarat în 4 noiembrie 2019, vor încerca să livreze mai în pas cu cererea.

Blestemul gâtuirii producției de mașini electrice, pentru prea mulți ani, este însă că cererea reală este practic necunoscută, așa că echipa de marketing și cea de vânzare, reunite sub aceeași conducere, este pusă pe ghiceală. In cele din urma producția totală este limitată de acumulatorii disponibili!

Ca urmare, micuțul Citigo a fost sacrificat, e-Up! limitat ca producție, iar Mii duce o viață în umbra fraților mai populari, după cum dovedesc listele de așteptare mai lungi de un an și jumătate, fiindcă prețioasele acumulatoare sunt direcționate spre cele mai profitabile modele.

Ce se întâmplă cu amenzile pentru emisiile de CO2? … se pare că de rezolvarea ecuației de calcul pentru amenzile de poluare au avut grijă clienții, refuzând să cumpere automobile cu motoare termice în număr obișnuit de mare. Prin urmare, nu mai sunt necesare zeci de mii de automobile electrice „ieftine” de oraș, fiindcă cu doar câteva mii de e-Tron și Taycan se poate obține un profit mai consistent.

Chiar dacă mărirea preturilor proporțional cu creșterea subvențiilor va afecta din nou imaginea șifonata de scandalul diesel, ce nu vrea sa dispară după cinci ani de la declanșarea in SUA, știrile despre lansare preseriei pentru ID 4 dovedesc intenții foarte serioase. Ideal ar fi ca ID 4 să ajungă pe piață înainte ca Model Y să pornească spre clienți de la Giga Berlin.

In China, VW este cu mult în urma Tesla în segmentul electric, iar în SUA sunt aproape inexistenți. Pe teren propriu, în Europa, au o mare șansa să își salveze obrazul și mai ales să recâștige încrederea clienților.

Hyundai Kia

Despre seriozitatea planurilor de electrificare prezentate de grupul coreean am scris în repetate rânduri și recentul comunicat de presa Kia, merită un articol special. Pe scurt, este vorba de o gamă de șapte automobile electrice concepute pe platforma electrica dedicată, comuna cu Hyundai, sau mai bine zis cu brandul 100% electric IONIQ.

In loc de concluzie

Pentru toți cei roși de invidie sau de alte sentimente distructive, ce dau naștere titlurilor despre Tesla killeri, vrem să mai atragem o dată atenția, că toate noile apariții electrice pe piața europeana de la VW, Hyundai, Kia, Polestar,Mini, Fiat, Honda, Mazda, Lexus și oricine altcineva, iau locul unui motor termic pe șosele, nicidecum al unei Tesla, livrările globale ale firmei californiene fiind în creștere exponențială.

Ce poate fi mai clar decât statistica europeană? Repetăm:

  • MINUS 55.9% pentru automobile clasice
  • PLUS 45.6% pentru cele electrice și hibrizi plug-in

Până la finalul anului prăpastia deschisă de pandemie în vânzările auto se va accentua și, dacă înmatriculările la jumătatea lunii septembrie sunt un bun indicator, vom înregistra o luna și un an record, cu un ordin de magnitudine mai mare pentru vehicule electrice în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.