„Mai avem o cale lunga de parcurs!” – Herbert Diess, CEO VW, despre Tesla

La inceputul celui de al treilea an de cand a preluat pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie si CEO al grupului Volkswagen, Hebert Diess atragea in ianuarie atentia managementului VW ca:

Ne lipseste viteza si curajul unei transformari radicale.

Herbet Diess, CEO Volwkswagen la intalnirea din ianuarie cu managementul

In cadrul analizei de saptamana trecuta a rezultatelor primului trimestru, afectat de doua saptamani de oprire a productiei incepand cu mijlocul lunii martie, Herbert Diess revine la subiectul vitezei de reactie si a expertizei in software, ca piedici majore pe calea mobilitatii electrice.

Conducerea autonoma

Pentru a sublinia diferenta fata de Tesla, liderul incontestabil in domeniul automobilelor electrice, autonome si conectate la ora actuala pe plan global, Herbert Diess afirma in fata colegilor din conducerea grupului VW:

Cel mai mult ma ingrijoreaza competentele noastre legate de sistemele de asistenta (pentru conducerea autonoma).

Tesla are 500.000 de masini organizate intr-o retea neurala, care acumuleaza incontinuu informatii si ofera clientilor la fiecare 14 zile o experienta imbunatatita, de multe ori cu functii noi.

Nici un alt producator de automobile nu este capabil astazi de o asemenea performanta.

Herbet Diess, analiza rezultatelor VW din trim I 2020

Din prezentarea lui Andrej Karpathy, liderul echipei AI Tesla, reiese ca informatiile sunt culese de la un milion de automobile, care au parcurs peste 4.8 miliarde kilometri (video 25 minute + 5 minute intrebari si raspunsuri).

Interioare si ecrane tactile

Intampinat cu oroare de industria traditionala, interiorul minimalist, care practic a eliminat butoanele si a concentrat toate functiile pe un ecran tactil central la Model 3, este foarte apreciat de proprietari. La fel de indragita este deschiderea portierelor si pornirea, fara cheie sau apasarea pe butonul „Start”.

Toate aceste functii vor fi replicate cat de curand de industrie, dar importanta recompensei din partea investitorilor, pentru spiritului inovator de la Tesla, este subliniat de Herbert Diess cu o afirmatie perceputa ca un cutit invartit intr-o rana proaspata.

Cu toate marcile noastre extrem de valoroase Porsche, Audi, VW, Bentley si ceilalti, Tesla este de doua ori mai valoroasa la ora actuala decat Volkswagen pentru investitori.

Dupa trecea prin „iadul productiei” (in timpul lansarii Model 3) Tesla are capacitatea in prezent sa mareasca volumul.

Herbert Diess, CEO VW

Viteza de executie

Modul in care a demarat productia in noua fabrica de la Shanghai, la mai putin de un an de la inceperea santierului, in paralel cu lansarea cu mai multe luni in avans a noului Model Y in California, a ridicat multe sprancene in etajele de conducere ale firmelor globale.

Alegerea Berlinului pentru productia in Europa, in paralel cu cautarea unei locatii pentru cea de a doua fabrica in SUA, destinata asamblarii noului Cybertruck, sunt semnale ca viziunea Tesla de a accelera adoptarea energiei sustenabile pe plan global se va implini cu sau fara aportul altor producatori.

Fara nici o incercare de „coafare” a rezultatelor si perspectivei Herbet Diess recunoaste:

Inca este o cale indepartata pentru noi.

Herbet Diess, CEO VW

si isi indeamna echipa coagulata in noua organizatie Car-Software sa execute fara intarziere planul, care sa permita recuperarea ramanerii in urma fata de Tesla. Integrarea unui soft performant pentru noile modele VW este perceputa la nivelul conducerii ca o provocare mult mai complexa decat electrificarea flotei.

In loc de conluzii

Este foarte rar in industria auto ca un CEO sa recunoasca public ramanerea in urma fata de o firma care pana nu de mult era ridiculizata si a carei prabusire iminenta a fost „prognozata” in ultimii zece ani de specialisti recunoscuti in industrie ca Bob Lutz, Fritz Indra, etc.

In momentul de fata redutabila industrie auto germana sufera de o criza acuta de specialisti intr-un domeniu care nu este familiar pentru automobilele clasice, dar a devenit principalul avantaj competitiv pentru Tesla: SOFTWARE.

Concentrarea excesiva pe produs, va pune insa cat de curand firmele traditionale in fata unei alte probleme majore intampinate de clienti: RETELELE DE INCARCARE.

Sursa: Tesla

Reteaua de peste 16.500 de puncte de incarcare rapida Tesla SuperCharger, raspandite in toata lumea, este la fel de simplu de utilizat ca si pornirea masinii: fara cheie, fara card, fara ecusoane si fara aplicatii.

In plus, programul de navigatie Tesla optimizeaza traseul, pentru a reduce timpul de incarcare, sugereaza punctele optime de incarcare si informeaza despre cate statii sunt libere in fiecare locatie. Experienta pentru clienti este de nepretuit si probabil de neinteles, pana nu ai avut de a face cu sistemul alambicat si super fragmentat de incarcare din Europa.

Asa cum zice Herbert Diess, mai este o cale lunga pana cand clientii companiilor traditionale vor beneficia de OTA (over the air updates) si de un ecosistem integrat de la achizitie, livrare, utilizare si incarcare, proiectat pentru satisfactia maxima a proprietarilor.

Ramane de vazut cine va castiga batalia de maxima importanta a satisfactiei clientilor in service, unde Tesla intampina dificultati majore in prezent.

3 Responses

  1. Dan spune:

    Mi se pare că grupul VW poate trăi bine și fără conducere autonomă, și poate ocupa clase în care Tesla nu se grăbește să intre, de exemplu un inevitabil ID.1 (la care putem să ne imaginăm holographic HUD ca echipare opțională) https://youtu.be/9E4Y4IpM4kY

    Apropo de echipamente de siguranță și asistenți de conducere, există vreo explicație ce de modelul 2020 de e-Up a renunțat la Autonomous Emergency Braking ?

  2. Dan Boboescu spune:

    In conferintele de presa din ultimul timp, executivii marilor firme auto au tendinta sa pronunte „automobil electric, autonom si conectat” intr-o suflare, ca si cum ar fi trei discipline inseparabile, obligatorii pentru secolul XXI.

    Tesla a aruncat manusa si nu avea aceste functii in fiecare categorie de automobile direct comparabile, ar putea fi calificat ca un handicap. Daca trebuie sau nu trebuie, tine de prefeinta fiecarui client, in functie de regiunea in care se deplaseaza si legislatia locala in vigoare.

    Legat de e-Up, banuiala este ca, asa cum se intampla de obicei in industria auto, responsabili de eliminarea unor functii, sunt deobicei contabilii, in vesnica cautare a unor economii.

  3. Dan Boboescu spune:

    Legat de un concurent Tesla in categoria ID 1, au circulat in presa schite cu o posibila varianta mini Tesla de oras, atribuita echipei de proiectare din Shanghai. Fara o confirmare oficiala este dificil de stiut daca a fost doar un exercitiu stilistic sau daca centrul tehnic din Shanghai va fi responsabil pentru lansarea unui model compact, destinat marilor aglomeratii urbane din Asia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.