2500 km în noiembrie cu Zoe și drumul Târgu Mureș – București – Cluj

Introducere

Márton este unul din veteranii proiectului Electromobilitate a cărui colaborare a demarat în 10 mai 2021. De atunci colegul din Târgu Mureș ne ține la curent cu călătoriile sale alături de un Renault ZOE ce nu dispune de încărcare rapidă, ceea ce nu l-a împiedicat să străbată țara în lung și lat, sau să ajungă la Budapesta cu mașina.

Ținând cont că până la apariția Daciei Spring, ZOE a fost vedeta înmatriculărilor 100% electrice în România și se menține pe locul doi în parcul auto electric romanesc cu 2313 exemplare, interesul pentru acest model rămâne ridicat. Chiar dacă în curând va fi înlocuit de noul Renault 5, ZOE va fi pentru mulți ani o prezență în orașele europene și un bun început de drum în universul mobilității electrice ca mașină second hand, cumpărată la prețuri mai rezonabile decât cele noi.

2500 km în noiembrie cu Zoe

Noiembrie a fost luna în care am circulat cel mai mult din acest an cu Zoe. Consumul este pe măsura alergăturilor și a temperaturilor mai scăzute, dar sunt și surprize.

 
După cum se poate deduce din poza din bord, am parcurs 2494 km, cu un consum de 15.1 kWh/100km afișat la bord, cu un consum total de energie: 376 kWh. Surpriza a fost că am reușit regenerare cât un plin, adică 40 kWh. 

Luând în calcul valorile după contorul instalat acasă pentru încărcarea mașinii, se pot deduce și pierderile de încărcare.

Consum total376 kWhTotal incarcat424 kWh
Pierderi de incarcare48 kWhIn procent11.5%
Consum din bord15.1 kWhConsum cu pierderi17.00

Luna noiembrie nu a fost foarte productivă pentru sisteme fotovoltaice, dar și așa am avut un aport de notat. 

Din solar102 kWh
Costuri 1000 km122 ron
Cost 2500 km305 ronConsum calculat termica pentru 7l/100km1240 ron

Călătorie la București cu peripeții

In luna noiembrie am fost de la Târgu Mureș până la București pentru conferința DevFest Bucharest, unde am prezentat analiza Electric-up, publicată pe blog în luna martie.

Am pornit cu 100% la ora 3:00, si am ajuns la 5:45 cu 9% ramasi la statia  Enel X – PPC Blue   din Predeal. Vremea a fost de +2 grade și drumul umed, dar fără nici o problemă. 

Am rezervat din timp statia prin aplicație, dar la fața locului deși am fost în timpul alocat, nu am reusit sa pornesc statia. Am sunat la call center, au resetat statia, si doar asa a pornit incarcarea. 

De retinut,  Enel X – PPC Blue are unul din cele mai bune call centers, răspund prompt și la telefon și la email fiind dimineața la ora 5. 

Important de reținut la statia  Enel X – PPC Blue din Predeal portul CCS este defect, și funcționează doar Type 2. Având în vedere ca Zoe al meu are doar Type 2… a fost perfect.

Cum am calculat până la cât trebuie să încarc? 

Distanța de parcurs până la destinație era de 155 km. Am OBD și am urmărit cifrele de încărcare. În aplicația CanZe una din cifre este Available Range, unde am avut 157 km când am deconectat încărcarea. Gândul meu a fost să-mi ajungă range-ul până la destinație, și fiindcă mergeam la vale, chiar era un pic supraestimat. Predeal e la 900m altitudine si București la 100m. Durata încărcării a fost de 1h.

Drumul spre București a fost fara evenimente, chiar am circulat lejer si am ales A3, să pot circula în voie. 

Conferința s-a ținut la Hotel Novotel și cu toate că am sunat de trei ori la ei să rezolv încărcarea în parcarea subterană, am primit răspunsuri că nu se poate și nu am reușit să le schimb părerea. Deși la un hotel nu-ți trebuie neapărat o stație, ajunge și o priza clasică disponibilă pentru încărcare lentă. Sperăm să se schimbe situația în bine. 

Ca alternativă, m-am dus la Mega Image din apropiere, unde tot o stație Enel X – PPC Blue a fost sursa de încărcare de la 10% la 100%. Pentru aceste încărcări în rețeaua Enel X – PPC Blue am activat abonamentul de 90 ron, pentru care am primit 60 kWh la preț de 1.5 ron/kWh. 

Am avut ceva urgențe în familie și nu am stat peste noapte, la ora 3 după masa am pornit înapoi spre Târgu Mureș. 

Planul a fost să mă opresc la stația ETU Pizza & Grill de la Cornu de Jos, dar când am ajuns acolo, 2 Tesla era pe cele 2 porturi CCS, de fapt doar unul încărca, iar al doilea nu reușea să pornească încărcarea. Portul Type 2 la stația mare este vandalizat, sau intenționat obturat. Benzinăria mai dispune de o altă stație Type 2, dar acolo era recent parcat un Zoe, fără check-in pe Plugshare.

Așadar am pornit spre Brașov, iar după câteva minute a început să ningă și condițiile de drum au devenit mai dificile. Toată coloana a circulat cu doar 30 km/h, și am văzut niște situații extrem de ciudate, probabil mulți încă pe anvelope de vară, altfel nu-mi explic. 

Am ajuns cu 21% la Socar Brasov/Feldioarei pe la ora 18:40 și am încărcat pana la 83%, cât să ajung la Târgu Mureș. Am ajuns la ora 22:24 acasă fără alte probleme, de la Brașov a fost toamna, chiar uscat pe jos, cu temperaturi negative afară. 

Drumuri de Cluj

Am mai avut drumuri la Cluj in luna noiembrie. Primul pentru conferința de la Innovation Parc, unde am încărcat gratuit, ei având un sistem solar performant cu tracker de soare. 

Al doilea drum a fost la Aeroport Cluj pe un frig de -6C, în ”zona de iarnă” cu autonomia limitată a mașinii. 

Am pornit cu 100% din Mureș și am ajuns cu 53% SoC (state of charge) rămas. Dar după câteva zile de staționare în frig, la revenire mașina îmi arăta 48% disponibil, și am ales să revin mai încet (viteza 70 km/h) în locul unei încărcări suplimentare, și am ajuns cu 7% acasă, având confortul maxim al căldurii pe tot drumul. Pentru mine drumul de acasă la aeroport este fix 100 km. La -5 grade, autonomia pentru Zoe pe drum national este 200 km și un pic de rezervă. Temperatura în baterie a fost de 1C și a urcat până la 8C până am ajuns acasă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.