Panourile solare fac o casă și mai bună cu mașinile electrice. 365 zile, 6 MWh și 2 Dacia Spring

Electrificarea a început în familia noastră din… 1963, de când s-a născut tatăl meu și a devenit electromecanic de locomotivă… prin 1983, iar apoi conducând un electromobil din 2022 și ajutând cu date la proiectul… Electromobilitate.

Pe 5 decembrie 2023 împlinim un an de când avem panourile fotovoltaice și întrevedem cifra de 6 MWh pe afișajul inverter-ului Growatt 6000TL-XH conectat la 16 panouri fotovoltaice monocristaline Trina Solar de 375W, grupate în 2 string-uri a câte 8 panouri.

Cum a început electrificarea în familia noastră?

Toată ”nebunia” (căci și eu am fost electro-sceptic la început) a demarat când tata a propus echiparea casei cu o centrală electrică (eliminând încălzirea cu lemne/gaz metan), renunțarea la mașina diesel în favoarea unei mașini electrice și montarea de panouri fotovoltaice. Cei trei factori au funcționat ca un amestec omogen în dezvoltarea principiului de decarbonizare/eliminarea poluării pentru familia noastră din Nordul Moldovei.

Prima dată am fost luați în râs că am ales o centrală electrică – consumă mult, ineficiență etc. A doua oară am fost șușotiți cu Spring-ul, că nu merge la distanță lungă, că nu se încarcă iarna. A treia oară că panourile nu produc iarna. Însă avem 19-21 grade Celsius în casă, mergem cu fiecare Spring cam 1-2000 km/lună și producem iarna peste 100 kWh, iar vara peste 850 kWh.

Normal că nu ne-a fost ușor… am așteptat 11 luni (din iulie 2021 până în iunie 2022) pentru un automobil electric – Dacia Spring și alte 7 luni (din decembrie 2022 până în iunie 2023) să devenim prosumatori. Fiecare zi ne-a măcinat așteptările și aspirațiile, cu bariere parcă tot mai mari ridicate de criza semiconductorilor, birocrație, lipsa de informare, dar și de empatie din partea celor ce ar trebui să-ți dea un sfat.

Energie (kWh) produsă lunar de sistemul fotovoltaic de 6 kW

Producție efectivă (bleu). Consum propriu (verde). Producție exportată (roșu)

Calcul estimat pentru sistem de 6 kW

A fi sau a nu fi prosumator?

NOTĂ: pe aceeași tema vedeți și A fi sau a nu fi… proSUMAtor un articol semnat Claudiu Suma în octombrie 2020.

Din totalul de 5890 kWh produși de sistemul fotovoltaic în 365 zile, 2275 kWh au fost exportați în rețea. Am primit patru facturi de prosumator însumând 1055 lei pentru 1367 kWh injectați (iunie, iulie, august, septembrie). A durat exact 7 luni de la momentul montării sistemului până la contorizarea primului kWh injectat în rețea, restul de 877 kWh fiind oferiți, gratuit, ”în perioada de probă: aprilie-mai-iunie”.

De asemenea, pe lângă investiția în sistemul fotovoltaic de 6 kW – 26.300 lei (am prins cu TVA-ul de 19%…), am mai plătit 545.5 lei pentru contorul bidirecțional, 1600 lei pentru dosarul de prosumator, 3000 lei pentru lucrările de întărire a rețelei (branșamentul vechi nesuportând 6 kW). Așadar, un cost total de 31.445.5 lei. Se adaugă zeci de e-mail-uri, zeci de telefoane, rugăminți, dar totul e bine când se termină cu bine.

Din totalul de 5890 kWh produși de sistem, dacă tarifăm 0.8 lei/kWh ar rezulta o economie de 4712 lei / an. Așa cum veți putea observa în graficele mai jos, când sistemul producea și nu erau consumatori pe fază, înregistram și 15 întreruperi/zi. Producția era perimată din cauza supratensiunii. După trei reclamații consecutive, în care la primele 2 am fost ”dus cu preșul”, s-a constatat defecțiunea și remedierea unui transformator de capăt de stradă. Tensiunea a revenit la regim normal de 230V (+/-10%).

Un exemplu de încărcare de 7 ore a unei Dacia Spring
Un exemplu de zi – 9 iulie – cu 15 întreruperi de la rețea. Tensiune peste 253V.

Încărcarea mașinilor electrice

Spre surprinderea mea, panourile solare au acoperit încărcarea Spring-urilor în procent de ~50%, bateriile mașinilor primind efectiv 2976 kWh. Dacă am socoti 0.8 lei/kWh (kWh de la e-on dacă ai consum lunar între 101 și 255 kWh), încărcările ar fi costat 2380.8 lei.

Planuri de viitor

Deși Spring-ul are bateria mică (26.8 kWh brut/25 kWh net), iar naveta zilnică de 100 km nu consumă mai mult de 11 kWh vara și 13-14 kWh iarna, avem în plan montarea unor baterii de 10 kWh alături de un sistem fotovoltaic de până în 5 kW cu programul ce dă să înceapă – RePowerEU.

Concluzii

Drumul a fost anevoios, dar în final nu regret caznele prin care am trecut și investiția realizată. A trebuit multă răbdare și toleranță. Conducem electric, ne încălzim electric, am redus consumul de energie de la rețea cu 40%, am injectat în rețea 2.3 MW, am redus consumul de gaze naturale cu 90%.

Conform calculelor de până acum, estimăm recuperarea investiției de aproximativ 31.500 lei în 6 ani, pentru un cost de 0.8 lei / kWh.

Este la fel de important de menționat înlocuirea a două mașini cu motor termic cu două Dacia Spring, care au consumat de la panouri aprox. 3000 kWh și au rulat pur de la soare 25.000 km (consum mediu de 12 kWh/100 km) și nu au alimentat 1250 l carburant (consum mediu de 5 l/100 km), deci o economie de 9375 lei (7.5 lei/litrul de motorină) . Vom vedea ce ne mai rezervă viitorul.

Vă încurajez, așadar, să vă puneți cheltuielile pe hârtie și să includeți în balanță avantajele unei viziuni apropiate de protejarea mediului înconjurător, a sănătății coabitanților și să nu aplecați urechea la orice sfat ”prietenesc” referitor la noile tehnologii. În cazul meu a fost să-mi ascult, instinctiv, părinții.

Ne reauzim în 12 luni! Până atunci… voi ce soluție de independență energetică ați adoptat?

Alte exemple de la Oradea, Târgu Mureș, Cluj si Timișoara

2 Responses

  1. Rares spune:

    te salut …cam la fel am gandit si eu treburie; am montat un sistem de 11,3 kk panouri in regim propriu acum mai vine de un an si un sistem de 3,3 kw panouri prin programul casa verde , acum 6 luni…daca inainte de aceasta investitie, incalzeam casa cu lemne, acum totul e pe curent; nu mai am nevoie de lemne, nu am nevoie de gaz, si masina ( kona ev ) tot “curentata”ii place…nu regret deloc decizia pe care am luat-o ( de a trece in totalitate pe electric ) …. astept sa mai treca ceva timp , sa imi vina facturile , ca sa pot trage niste concluzii si a vedea exact rentabilitatea acestei investitii… ( apropo; masina e relativ noua, am ciculat cu ea 7000 km si am alimentat excusiv de acasa, majoritatea kw alimentati fiind direct din panouri)

    • Mihai Tudosă spune:

      Salut Rareș! Așteptăm cu interes experiența ta și chiar cu un articol de rezumat după ce primești facturile. Ați avut multă răbdare pentru sistemul de 3.3 kW montat prin ”Casa Verde”. Nu e o decizie ușoară, îți faci tot felul de calcule privind perioada de amortizare, piedicile din sistem, dar în final te bucuri de o independență energetică la care te gândești dacă nu cumva era mai bine să adopți această cale mai din timp. Drumuri bune cu Kona, ce consum ai acum iarna cu ea? Bănuiesc că ai stație de 7-11 kW?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.