Introducere
Ca de foarte multe ori, colaborarea cu noul nostru coleg din Târnăveni (Mureș) a început cu un schimb de mesaje.
Mă numesc István Varga, conduc din noiembrie 2023 un Model 3 Highland SR și fac ce pot și eu pentru promovarea electromobilității. Cel mai bine pot face asta spunându-le celor interesați că am parcurs deja aproape 40.000 km cu mașina in primele 10 luni.
Poate pot participa și eu la proiectul Electromobilitate, dacă mă primiți 🙂
Vă mulțumesc și vă doresc în continuare mult succes,
cu stimă,
István
Am fost bucuroși că ni se alătura pentru următoarele 12 luni încă un electromobilist experimentat din centrul țării și așteptăm cu mult interes experiențele la volan.
Bun venit István și M3HSR în echipa proiectului Electromobilitate!
40.000 km în 10 luni cu noul Model 3
Salutări electromobiliștilor și celor interesați de acest tip de mobilitate.
Mă numesc István și din 1 noiembrie 2023 am devenit șofer (și) de electrică, mai exact o Tesla Model 3 Standard Range refresh sau cum este numită neoficial – Project Highland. Mașina ni s-a alăturat cu ajutorul programului RABLA 2023 cu aport maxim, adică 57.000 lei, ajutor care a fost indispensabil pentru luarea deciziei.
Am ales Tesla pentru că, după părerea mea, nu există alt producător care convinge la toate punctele importante pentru VE, dar și pentru că suntem încrezători în misiunea lor de a face planeta noastră mai sustenabilă.
Nu este prima mea electrică, pentru că în anul 2012 am înmatriculat prima electrică din județul Mureș, în cadrul unui proiect de testare a posibilităților conversiei de la termic la electric.
Tesla noastră este mașina pentru toate: dimineața partenera mea merge cu ea la serviciu (iarna preîncălzirea și degivrarea sunt de neegalat), iar după-amiaza face naveta zilnică Târnăveni – Târgu Mureș. De 5-6 ori pe săptămână. Pe lângă acestea mergem peste tot cu ea unde există șosele (sau nu).
Am fost de mai multe ori la București, Timișoara, Cluj-Napoca, cea mai lungă călătorie fiind până la Giga Factory Grünheide pentru o vizită la fabrică, organizată de T.H.O.R.
Încărcările le facem în proporție de 90% la stații publice, alegând de regulă cele de maxim 50-75 kW. O dată pe săptămână încărcăm acasă, lent, până la 100%, restul încărcărilor le menținem între 20-80%.
Există multe discuții legate de tema încărcării zilnice până la 100 % a LFP-urilor din SR, noi preferăm să o tratăm ca pe un acumulator NMC, dar cu calibrare săptămânală.
Mașina se comportă după 40.000 km la fel ca în prima zi. Spre sfârșitul sezonului de iarnă am reușit să adun un șurub de colecție de pe șosea cu roata din spate dreapta.
Noroc că am fost la doar un km distanță de domiciliu și am ajuns până acasă. Cu această ocazie am trecut pe anvelopele de vară, care sunt acum la a doua rotație și vor fi schimbate la sfârșitul sezonului. Astfel, am mers pe cele de iarnă din 20 noiembrie până pe 21 februarie, adică de la 2.366 km la 13.200 km. Prin urmare, am parcurs cu pneurile de vară 28.300 km și le vom folosi până începe iarna.
Singurul lucru mai neplăcut de menționat ar fi vopseaua destul de sensibilă la Tesla, motiv pentru care recomand spălarea cu jetul la distanță suficientă, mai ales în zona pragurilor, dar nu numai. Stan pățitu’!
Evident am avut un schimb de filtru de habitaclu, urmând peste puțin timp al doilea.
Mai există diverse ciobituri la bară și parbriz (care nu au dus la nimic mai grav), așa că am ales să înfoliem bara, capota și aripile.
Chiar dacă această ”mașinuță” se încadrează în zona viselor îndeplinite, sunt destul de realist să menționez problemele, multe din care aș spune că sunt mofturi în comparație cu ceea ce oferă vehiculul.
De exemplu scârțâitul scaunului șoferului. După 40.000 km și șofer de peste 100 kg, cred că este permis așa ceva. La fel cum discuția despre schimbarea pneurilor la o mașină de 280 CP este una lipsită de sens, pentru că intervine un anume nivel de “distracție”, care merită efortul financiar.
După toate astea, încă tot consider că M3HSR este actualmente mașina de pe piață care oferă cel mai mult pentru costul ei.