In urma cu un an, Marius Barsan organiza la Sibiu un test drive cu Tesla Model 3 in cadrul proiectului Electromobilitate, ale carui efecte sunt masurabile pe multiple planuri dupa 12 luni.
Unul din participanti auzise multe „povesti” electrice prin prietenii de la Porsib si dupa ce a experimentat linistea, cursivitatea si acceleratia oferita doar de un automobil electric, a decis sa faca marele pas spre achizitia unui model disponibil in Sibiu.
Dupa un an de circulatie strict in oras pentru nevoile curente, Leaf-ul a fost rechemat in service pentru o actiune de remediere la sistemul de franare, comunicata printr-o scrisoare proprietarilor. Din pacate interventia se putea rezolva doar la Bucuresti sau Timisoara, ceea ce presupunea o „aventura” in universul necunoscut de dincolo de autonomia limitata a Leaf-ului cu acumulatorul de 40 kWh.
Dupa o incercare esuata de incarcare cu ajutorul aplicatiei e-charge la o statie rapida din Sibiu, „teama de incarcare” (charge anxiety) s-a instalat si m-am oferit sa-l insotesc pe Nelu pe drumul Sibiu – Timisoara – Sibiu, pentru o sesiune de „training” despre incarcarea Leaf-ului la drum lung.
Din pacate nici eu nu eram familiarizat cu acest model, singurele mele intalniri cu fostul campion mondial al vanzarilor globale, fiind un test drive in Michigan in 2016 si altul organizat de Auto Europa la Timisoara in 2018.
Dupa o sesiune pregatitoare de actualizare a datelor in aplicatia e-charge si instalarea aplicatiei plug share am pornit pe o ploaie strasnica de la Porsib – Sibiu spre Auto Europa, Timisoara, cu obiectivul de identifica si utiliza cat mai multe statii intalnite pe drum.
Prima etapa: Sibiu – Sebes
Pe dealurile de la Sibiu spre Sebes am dibuit cum se utilizeaza tempomatul si functia lane asist, care permit condusul relaxat si m-am familiarizat cu consumul la drum lung al Leaf-ului.
La Sebes am identificat statia cea mai apropiata de autostrada A1, cea din benzinaria Petrom din Lancram, dupa care am intrat la Kaufland si am efectuat prima incarcare si primul login al Leaf-ului pe Plugshare, pentru a semnala colegilor electromobilisti ca vom ocupa statia pentru 15 minute, cat sa mancam un sandvis si sa bem o cafea.
Etapa a II-a: Sebes – Faget
Am avut ocazia sa conduc Leaf-ul de la Sebes pana la ultima parcare de pe A1 inainte de Cosava si impresia buna despre acest model s-a consolidat. Accesul usor la volan, scaunele confortabile, comenzile relativ usor de identificat si imaginea 360 au fost plusurile remarcate imediat.
Intarzierea ecranului tactil si logica diferita a meniului, de tot ce am mai condus inainte, mi-a dat putina bataie de cap.
Daca aveti nevoie de instalarea a mai mult de doua scaune pentru copii pe bancheta din spate, Leaf are sistemul de prindere ISOFIX si pentru scaunul pasagerului.
Am decis sa oprim la statia din Deva doar la intoarcere si dupa schimbul de soferi, Nelu a parcurs tronsonul de drum prost intr-o coloana cu viteza melcului, determinata de cel mai lent camion intalnit pe acea bucata de rusine, care fragmenteaza singura cale de acces pe autostrada in Romania.
Din pacate au disparut toate utilajele si echipele de muncitori ce forfoteau pana de curand in zona, anuland orice speranta ca circulatia pe acest tronson se va desfasura cat de curand la standardul secolului XXI intr-o tara europeana.
Etapa a III-a: Faget – Auto Europa
Dupa o scurta incarcare pana la 80% la Faget, am pornit spre destinatie, reprezenta Nissan din Timisoara, unde masina era programata pentru remediere la ora 14:00.
Ajungand cu o ora mai devreme, Leaf-ul a fost luat in primire cu multa amabilitate si cu oferta de a executa in plus revizia anuala si schimbarea filtrului de polen. Dupa aproximativ 7500 kilometri parcursi in primul an strict in Sibiu si drumul pana la Timisoara, prima revizie pentru Leaf a costat 300 RON, interventia la sistemul de franare fiind gratuita.
Din pacate nu s-a gasit o solutie pentru actualizarea GPS-ului, care nu identifica statiile de incarcare de pe traseu, obligand proprietarul sa jongleze cu doua aplicatii, una pentru gasirea statiilor si alta pentru incarcare.
Etapa a IV-a: Timisoara -Deva
Incarcarea de 45 minute la statia Lidl, fara aplicatii si fara complicatii, este (inca) GRATUITA, cata vreme cumperi bunatati de 50 RON din magazin. Amandoi am folosit timpul de incarcare pentru comunicarea cu rudele aflate in zona, ceea ce a determinat doua vizite la fata locului, urmate de o serie de intrebari despre masini electrice si incarcare in general si Nissan Leaf in particular.
Drumul de intoarcere spre Sibiu a demarat pe final de ploaie, insotiti pana spre Cosava de curcubee multiple, apoi de un apus superb si de o incarcare la Deva, ultima statie nevizitata pe traseul Sibiu – Timisoara.
Pauza bine meritata pentru dezmortire, dupa o calatorie inceputa cu 12 ore inainte, a fost si un bun moment de a realiza ca scaunele, ceva mai moi decat la alte modele, ar beneficia (cel putin pentru mine) de mai mult suport in zona lombara.
Intreaga experienta cu Leaf-ul a decurs fara surprize sau neplaceri, pentru care eram pregatit sufleteste, dupa presa negativa legata de multiple incarcari rapide in aceasi zi. Cele patru incarcari efectuate la statiile rapide de 50 kW vizitate, au decurs cat se poate de obisnuit, cu viteza de incarcare buna intre 30% si 80% si o scadere a puterii de incarcare spre 20 kW, cand incarcarea acumulatorului depaseste 80%.
Ultima etapa: Deva – Sibiu
Parcursa in lumina farurilor, in aceleasi conditii de tempomat si lane asist, ultima etapa a fost si o verificare a functionarii sistemelor noaptea. Cu cateva ezitari, acolo unde marcajele nu sunt prezente, Leaf-ul se descurca admirabil si pastreaza centrul benzii de circulatie, chiar daca Nelu prefera sa mearga la limita din staga, ceea ce genereaza frecvente avertismente din partea masinii.
Concluzii dupa 535 kilometri parcursi intr-o zi cu Nissan Leaf
Dupa patru „incarcari-scoala” partiale, fara nici o problema si cu mult noroc, fiindca am gasit toate statiile libere si functionale, Nelu imi spunea inca de la sosirea la Timisoara ca „teama de drum lung a disparut si plimbarea de la Sibiu a fost o relaxare„.
Asa si trebuie sa fie, tendinta de a alerga cu viteze mari pe autostrada, fiind anihilata de timpii mai lungi petrecuti la statiile de incarcare. Ca de fiecare data, am mai vazut un exemplu despre cum poate o masina electrica sa linisteasca impulsurile soferului si sa calmeze intreaga experienta la drum lung.
M-am bucurat ca la doar un an de la primul test drive cu o masina electrica, Nelu Ban a intrat in randul electromobilistilor si a parcurs aproape 8.000 de kilometri fara sa polueaze cu Leaf-ul sau si fara probleme tehnice.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.