Tesla Model 3 domina inmatricularile globale

Schimbarile in clasamentul global al inmatricularilor de automobile 100% electrice au fost generate de reluarea activitatii in China, in timp ce in Europa si SUA liniile de asamblare au ramas inchise.

In contextul pandemiei, rezultatul primelor patru luni este cu 12% mai scazut decat aceasi perioada de anul trecut. Considerand insa ca piata auto a scazut cu 29%, rezulta ca ponderea inmatricularilor de vehicule electrice si a hibrizilor plug-in a crescut la 2.7% din totalul celor noi inmatriculate in prima treime a anului 2020.

Acest rezultat, obtinut inaintea planurilor dedicate pentru sustinerea electrificarii anuntate recent in Europa, ne da multa incredere ca in a doua jumatate a anului vom vedea cresteri semnificative, cu atat mai mult cu cat vanzarile in China au fost afectate anul trecut de reducerea subventiilor incepand cu 1 iulie.

Clasamentul pentru modele 100% electrice

Cu toate ca fabrica Tesla din Fremont a ramas inchisa in aprilie, drama generata de Elon Musk in jurul deciziei autoritatilor californiene ajutand doar la promovarea brandului, cea din Shanghai este pe cale sa produca 4000 de Model 3 MIC (made in China) pe saptamana.

TM 3 in vizita la Bran, luna mai 2019

In topul inmatricularilor, Model 3 pare sa fie o specie de pe alta planeta venita in lumea dinozaurilor auto, care nu pot tine pasul cu apetitul cumparatorilor pentru masini electrice.

In primele patru luni, clientii au decis sa achizitioneze mai multe Model 3 (85.523), decat suma urmatoarelor CINCI clasate: Zoe+Leaf+eGolf+BYD Qin+eTron (82.272).

NIO ES6

Daca lectia Tesla nu este suficienta pentru executivii auto care continua sa sustina ca masinile electrice nu au cautare la public, un al doilea startup bate la usa top 15 global. Modelul NIO ES6 s-a clasat pe locul 16 in topul inmatricularilor globale, chiar daca in prima treime a anului vanzarea a avut loc doar in China.

Pe fondul numeroaselor planuri de sustinere a firmelor traditionale ajunse in mare impas, Tesla extinde capacitatea de productie la Shanghai cu inca o fabrica pentru noul Model Y, progreseaza cu cea de langa Berlin si cauta o noua locatie pentru productia de Cybertruck si Model Y in SUA.

Dincolo de dominatia actuala in clasamentul preferintelor globale, Tesla cladeste un imperiu tehnologic, in care vehiculele purtand marca ce se identifica cu insasi notiunea de masina electrica, vor deveni elementele mobile de achizitie, stocare si distributie a energiei regenerabile, depasind cu mult granitele traditionale ale automobilului privit strict ca mijloc de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.