De la Galați la Rouen, Franța
- De ziua internațională a EV-urilor – 5500 km în Europa cu Renault ZOE
- 5500 km în Europa cu ZOE – abonamentul Ionity
- 5500 km în Europa cu ZOE – ultima etapa până la Rouen, Franța
Drumul de întoarcere la Galați
Aveam experiența drumului până în Franța, așa ca ne-am propus o viteză pe pilot automat de 100 km/h, opriri de încărcare la stații Ionity, ce se găsesc din belșug și la distanțe rezonabile una de alta pe autostradă. Știam cât puteam străbate într-o zi, așa că la întoarcere am rezervat cazările din timp (la dus nu am rezervat dinainte, neștiind exact unde vom reuși să ajungem).
În prima zi a drumului de întoarcere, am plecat cu SOC 100% la ora 7:16, iar prima oprire am făcut-o la Urvillers la o stație de carburanți Total, ce avea și stație de încărcare CCS. Am oprit mai mult din curiozitate, să văd dacă chiar este gratuită. Am ajuns cu SOC 38%, 75 km/h și 16,4 kWh/100km. Am plecat după 45 minute cu SOC 85%.
Următoarele opriri au fost la Ionity, Verdun Saint Nicolas Nord, unde am ajuns cu SOC 16%, 90 km/h și 17 kWh/100km consum. 36 minute mai târziu plecam mai departe cu SOC 60%
A treia oprire, Ionity, Hauconcourt. SOC 48% (doar 56 km de la oprirea anterioară), 77 km/h viteza medie și un consum de 12,1 kWh/100km (ce mult depinde consumul de diferența de nivel!). A fost din nou aglomerat, ca și la drumul dus.
Aici am luat masa de prânz și am intrat în supermarket pentru cumpărături. O oră și jumătate mai târziu, când am terminat cu cumpărăturile, încărcasem până la 93%.
Următoarea oprire am încercat o încărcare la o stație Liikennevirta Oy (CPO), in Hettenleidelheim. Din nou Germania, din nou probleme! Stația nu avea împământare conformă, așa că Zoe nu a vrut nicicum să pornească încărcarea. Am plecat mai departe și am încărcat pana la urmă la o stație E-ON Drive, într-o parcare de pe autostradă. Datele aici sunt SOC 36%, viteza medie 70 km/h, consum 14,3 kWh/100km. Am încărcat aici doar cât să am necesarul până la următoarea stație Ionity, adică până la 52%.
Oprirea următoare, la Ionity Hohenlohe Süd, unde am ajuns cu 20%, viteză medie 92 km/h, consum 15 kWh/100km. Am încărcat pana la 87% și după 51 minute am pornit mai departe.
Ultima oprire înainte de cazare a foat la Ionity Frankenhöhe Süd, unde am oprit doar ca să mă asigur că am necesarul de energie pentru restul de drum, fără oprire. Am ajuns cu 71% SOC, o viteza medie de 92 km/h și 14,5 kWh/100km consum. Am încărcat 12 minute până la 82%.
La cazare în Regensburg am ajuns la ora 23:30 cu 31% baterie, viteza medie de 87 km/h și consum de 16,2 kWh/100km.
A doua zi a drumului de întoarcere am început-o la ora 7:38, când am pornit către un Lidl cu stație de încărcare din localitate. Aici era la încărcat pe CCS o Tesla, care, atunci când am ajuns era la 76%. Am trimis familia în magazin pentru a cumpăra ceva pentru micul dejun și eu am rămas să mut mașina de pe Type2 pe CCS, după ce speram că va ajunge la 80% și va elibera stația.
Deși era la mașină și a văzut că nu sunt din zonă și aveam mai multă nevoie de încărcare rapidă, a stat liniștit până la 100%, moment în care și-a scos o foaie, s-a dus la stația și și-a notat tacticos datele, abia apoi scoțând mașina de la încărcat și părăsind locația. Ce mai poate fi spus?!?
În fine, după o încărcare de 57 minute Type2 + CCS, am ajuns la SOC 86% și am pornit la drum.
Au urmat câteva opriri la chargere Ionity, toate fără probleme, pe care le voi trece succint în revistă:
- Donautal West – ajuns cu SOC 53%, vm 90km/H, consum 15,6kWh, încărcat pana la 79% în 24 de minute;
- St. Valentin – ajuns cu SOC 42%, vm 90km/H, consum 14,9kWh, încărcat pana la 83% în 43 de minute;
- Göttlesbrunn – ajuns cu SOC 27%, vm 90km/H, consum 15kWh, încărcat pana la 83% în 44 de minute;
- Budapesta – ajuns cu SOC 22%, vm 88km/H, consum 14,8kWh, încărcat pana la 91% în o oră și 18 minute;
Aceasta a fost încărcarea cu care ne-am luat la revedere de la Ionity, fiind ultima stație disponibilă pe traseul nostru. Ce am uitat să menționez este faptul că atunci când a fost aglomerat și stația nu a furnizat maximul de putere pentru încărcare, pe ecran a apărut mesajul că își cer scuze și că din acest motiv oferă încărcarea gratuit! Pentru mine nu a fost o problemă, deoarece viteza maxima de încărcare este undeva între 43 și 46 kW, iar respectivele încărcări mi-au oferit „doar” 40 kW.
Am ajuns în Arad la cazare la ora locala 23 cu SOC 18%.
Ultima zi a drumului am inceput-o la ora 7, când am plecat sa incarc mașina și sa cumpăr ceva pentru micul dejun și am lăsat familia să se mai odihnească în acest timp.
Am încercat o încărcare la Lidl, dar stația era nefuncțională, așa că am tras la o stație Renovatio, în parcare la Penny, de unde am făcut și cumpărăturile necesare. După 55 minute am încărcat pana la 86% și am plecat să iau restul temerarilor și să începem ultima parte a drumului către casă.
Următoarea încărcare am făcut-o pe autostrada A1 la o benzinarie Mol – Ilia dreapta. Aici stația era abia deschisă și încărcarea a fost gratuită. Am ajuns cu SOC 36%, viteza medie de 80 km/h și consum de 16,3 kWh/100km. Am stat la încărcat 52 minute pana la 75%.
A treia încărcare din zi am planificat-o la Sibiu. Am încercat inițial la Kaufland, deși stația era trecută ca defectă pe PlugShare. Am fost la Informații Clienți și a venit cineva la stație, a resetat-o de vreo două ori, dar stația tot nu voia să își revină.
Am plecat spre Lidl, deși apăreau pe PlugShare două mașini – una la încărcare și una în așteptare – în speranța că sunt localnici și ca vor înțelege că eu am mulți km de făcut și mă vor lăsa poate să incarc. Nimic mai fals! Oamenii aveau problemele lor și nu au avut bunăvoința să mă lase să încarc. Am mers din nou la o stație Mol.
Aici am ajuns cu SOC 24%, viteză medie 70 km/h, consum 17,5 kWh/100km. Am stat la încărcat 29 minute, până la 56%, cât să mă asigur că am necesarul de energie să ajung la Brașov, unde planificasem din nou oprire la Coresi pentru masă.
Pe drum am văzut că mai avem o stație de încărcare la un Lidl în Făgăraș și am zis să oprim, mai mult sa vedem dacă este funcțională stația, fiind și în drumul nostru, fără abatere.
Am ajuns cu 35% cu viteză medie 68 km/h și consum de 13,8 kWh/100km. Am intrat în magazin cât sa căscăm ochii pe la produse și după 23 minute porneam mai departe cu 38%. Type2… nu CCS ca afară…
Ajuns la Coresi, din nou ghinion. Un Spring la încărcat. Deși la 100%, am înțeles de la Informații Clienți că mai avea să stea o oră și că ei nu doresc să deranjeze proprietarul la telefon pentru a-l informa că mașina este încărcată. Norocul meu că după doar 15 minute și-a făcut apariția la mașină proprietara. I-am spus că dacă s-ar fi trecut pe PlugShare, aș fi putut să o contactez să ii spun că mașina este încărcată. Mi-a răspuns că de obicei se trece în PlugShare, dar acum a crezut că nu este cazul deoarece a anunțat la Informații Clienți al Coresi.
În fine, aici am ajuns cu 15% baterie, viteză medie 65 km/h și consum 16,3 kWh/100km. O oră și 37 de minute mai târziu, după ce am mâncat, plecam cu 81% baterie.
Următoarea oprire – Kaufland Onești. Aici a trebuit să aștept să se elibereze portul CCS și eram cam îngrijorat deoarece era trecut de ora 20 și la ora 21 se închidea magazinul. Am ajuns cu SOC 47%, viteză medie 62 km/h și consum 13,5 kWh/100km. Un lucru inedit a fost la coborârea dinspre Brașov, când autonomia mașinii a crescut de la 150 km până la 190 km și nivelul de încărcare al bateriei a crescut la un moment dat de la 53% la 54%, deși la volan era soția, care numai economic nu merge 😀
Am stat la Kaufland până după ora 21, tocmai pentru a vedea ce se întâmpla după ce se închide magazinul. Dacă se oprește automat încărcarea sau nu. Nu a fost cazul, așa că am oprit eu încărcarea după 27 minute și SOC 80%.
La ora 23:24 am ajuns acasă cu 33% baterie, o viteza medie de 71 km/h și un consum mediu de 14,8 kWh/100km.
Aceasta a fost experiența noastră cu Zoe pe drumurile Europei, de la un capăt la celălalt și înapoi!
Ca rezumat al călătoriei avem următoarele date – date ce se refera strict la drumul dus – întors, fără km și încărcări în locurile unde am oprit (Reșița, Rouen și Paris).
Concluzii | ||
Total parcurs | 5507 | km |
Cost | 621,89 | ron |
Timp condus | 76,00 | ore |
Timp repaus | 25 | ore |
Viteza medie | 77,31 | km/h |
Consum mediu | 14,83 | kWh |
Cost/100km | 11,29 | ron |
Gânduri la final de poveste
Abonamentul la Ionity l-am anulat odată ajuns acasă și nu am fost taxat cei 18 euro pentru o lună, deși i-aș fi plătit cu inima împăcată. Serviciul oferit și accesibilitatea stațiilor (ca distanță între ele și poziționare în parcările de pe autostradă) fac să merite cu vârf și îndesat acest abonament, pentru cine călătorește des în Europa.
În străinătate, parcările de pe autostradă, care au stații de încărcare pentru mașini electrice au început să fie semnalizate în concordanță.
Frumoasa vacanta, frumos ritm, mare viteza la incarcare Ionity daca nu ar fi abonamentul de 1 an, ci doar pe o luna!