7.9% – rata de adoptare a mașinilor electrice s-a DUBLAT în Europa

Răsfoind titlurile despre industria auto, senzația de apocalips economic este la fel de puternica ca cea din timpul crizei financiare din 2008.

Pierderi de miliarde, raportate de cele mai mari concerne globale, concedieri de ordinul zecilor de mii de angajați, care se propaga de la producători spre furnizori, falimente, închideri de firme, nenorociri sociale pentru zone întregi afectate de șomaj.

Dar acesta este doar un aspect, e drept ca cel mai mare, al industriei auto. În zările curate și liniștite bântuite de vehicule electrice, e mai mult soare.

Tesla a realizat profit, pentru al patrulea trimestru consecutiv, livrările au crescut și odată cu Tesla numeroase startup-uri, dedicate producției de vehicule electrice, au beneficiat de finanțare generoasa din partea investitorilor, care au pierdut trenul Tesla și sunt în căutare disperată a următoarelor acțiuni făcătoare de milionari. Poate NIO? Rivian? Lucid Motors? doar că ultimele două nu sunt deocamdată cotate pe bursă. Sau poate o nouă firmă pur electrica desprinsă din GM, asa cum a lăsat ieri să se înțeleagă Mary Barra, CEO GM, la o întrebare a analiștilor de pe Wall Street?

Când peste trend-ul spre electromobilitate se suprapun subvenții mai generoase din partea guvernelor europene, rezultatele pot fi cu adevărat spectaculoase.

Rata de penetrare a automobilelor electrice in crestere in Europa

Statisticile de înmatriculare din prima jumătate a anului 2020 arată că rata de adoptare a mașinilor electrice și a hibrizilor plug-in s-a dublat în Europa în primele sase luni. Dacă la finele anului trecut doar 3.6% din automobilele noi erau electrice sau plug in, după primele șase din 2020, marcate de două luni de inactivitate, indicele a crescut la 7.9%.

În realitate vânzările de mașini electrice nu puteau crește atât de mult în doar patru luni, din cauza livrărilor gâtuite de anumiți producători, dar scăderea vânzării de automobile clasice cu peste 20%, în paralel cu creșterea celor electrice, au generat un rezultat pozitiv pentru mobilitatea electrică europeană.

Inmatriculari pe modele

Ținând cont că aproape doua luni, nu s-a prea întâmplat mare lucru în peisajul auto european, înseamnă că în luna iunie s-au livrat un sfert din totalul mașinilor înmatriculate în 2020.

Într-adevăr, cele mai bune livrări din luna iunie, comparativ cu întreaga perioadă, au fost cele realizate de:

 1. Renault Zoe 28.3%
 2. Kia Niro 27.6%
 3. VW e-Up! 24.9%
 4. Hyundai Kona 23.8%
 5. Tesla Model 3 21.8%

Prognoză pentru a doua jumătate a anului

Privind mai ales la luna septembrie, când VW începe livrările pentru mult-așteptatul ID.3 și Tesla va avea un nou hei-rup pentru finalul trimestrului III, ne așteptam ca rata de penetrare a vehiculelor electrice în Europa sa depășească 10% pana la finalul anului.

Pragul de 10% marchează pe curba de adopție a noilor tehnologii trecerea de la faza adoptatorilor timpurii la cea a majorității timpurii, când creșterea este exponențială. Cu ajutorul Giga Berlin, Tesla va contribui la accelerarea producției și livrărilor în Europa în 2021, forțând concurența să țina pasul.

În ultimul trimestru (octombrie-decembrie) din 2020, o serie de modele noi (Volvo XC40 recharge, Fiat 500e, Renault Twingo, MG 5, etc) vor fi lansate pe piață de producători europeni și chinezi.

Știrile indica întârzieri mari la livrări pe cea mai mare piață europeană, ceea ce va denatura din nou statisticile, dar va lăsa loc de creștere pentru firmele cu adevărat interesate de promovarea și propagarea mobilității electrice.

2 Responses

 1. Ovi spune:

  Pe locul 3 e VW e-Golf, care inca se vinde foarte bine

 2. Dan Boboescu spune:

  Din păcate livrările au scăzut în iunie (17% din totalul pentru 2020) și se pare ca odată cu lansarea ID.3 bunul e-GOlf va fi retras. Suntem siguri ca va avea încă o cariera lunga pe piața second hand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.