Peugeot e-208 si e-2008 – cum afectează canicula consumul?

Chiar dacă mai devreme scriam, pe baza unui articol din Automobilwoche, că livrările grupului PSA pentru mașini electrice marca Peugeot și Opel sunt întârziate în Germania, garajul nostru virtual se bucură de prezența a două exemplare.

Electro-leul Laurei circula din primăvară în Timișoara și Tudor ne transmite săptămânal o imagine de la bord cu parcursul, consumul și viteza medie.

Silviu a parcat noul sau e-2008 ceva mai recent în garajul nostru virtual. Și el ne comunică informații foarte interesante despre drumurile în București și călătoriile mai lungi, la sfârșit de săptămâna, care rezultă într-un parcurs de intre 700 și 800 km săptămânal.

Călătoriile lui Silviu adună mulți kilometri săptămânal, asemănător cu naveta lui Radu cu Renault Zoe, pe traseul Ploiești-București. Sunt două exemple de utilizare intensă a mașinilor electrice, considerând că media europeană este de aproximativ 30 km pe zi, valoare care a rezultat și pentru Romania din sondajul lui Tudor.

La fel ca în cazul celor trei Kona pe care le urmărim cu atenție, cu toate ca modul de utilizarea al celor doua Peugeot-uri diferă și mașinile sunt diferite ca formă și greutate, motorul, acumulatorul și electronica comună fac ca diferențele de consum sa nu fie prea mari, cu toate că Siliviu se declară un conducător sportiv, ce utilizează mașina în modul sport, pentru plăcerea pură de a conduce electric.

Iată ce ne povestește Siviu despre consumul de săptămâna trecuta cu e-2008 (roșu în grafic):

  1. Înainte de plecare, vineri la 14:00, condus mai „normal”, încercând să conduc într-un stil mai relaxat: 233 km distanta, 17.0 kWh/100km consum, 22km/h viteza medie
  2. Final duminica seara: 772 km distanta, 18.0 kWh/100 km consum, 43 km/h viteza medie

Știind că viteza medie obținută de Laura la Timișoara cu e-208, a fost foarte apropiata (21 km/h) de cea a lui Silviu la București (22 km/h), am remarcat ca fratele mai mare și mai greu, e-2008, a consumat cu doar 3% mai mult.

Chiar și după 539 kilometri parcurși de Silviu în afara orașului, unde mașinile electrice înghit mai mulți electroni ca în oraș, consumul a crescut la doar 9% în plus, ceea ce este un rezultat foarte bun, pentru o mașină mai mare și mai încăpătoare.

Vom urmări cum evoluează diferențele între cele două modele ale grupului PSA în diferite condiții meteo, mai ales consumul suplimentar necesar răcirii vara și încălzirii iarna a volumului mai mare de aer din habitaclul lui e-2008.

Ce alte experiențe interesante ați avut cu noile modele eletrice PSA (Peugeot, Citroen, Vauxhal, Opel) pe drumuri de vacantă și caniculă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.