Până nu de mult Automobilwoche era una din revistele auto de prestigiu în Europa, ce se făcea remarcată prin ignorarea curentului de electrificare, după tiparul părinților din Motor City, Automotive News.
Mai recent însă, o schimbare suspectă de ton aduce electromobiliștii inapoi la sursa de informații cu focus pe industria auto germană. Un prim exemplu este cel legat de întârzierile la livrarea automobilelor electrice din Germania, în timp ce majoritatea producătorilor își declară cu fanfară intențiile ecologice.
Articolul începe cu o afirmație aproape surprinzătoare, după ce de multa vreme linia oficială era că nu ar exista cerere pentru EV în Europa.
Interesul pentru automobile electrice este prezent, dar automobilele lipsesc de pe piață sau au termene de livrare îndelungate. Acest fapt este vizibil mai ales la producătorii germani.
Automobilwoche
1. Grupul Volkswagen
După trecerea în revista a majorării subvenției cu 3000 euro începând din iunie, care din păcate nu ajunge la cumpărători, fiindcă prețurile au crescut de loc întâmplător pentru unele modele (exemplu VW ID.3) tot cu 3000 euro, Automobilwoche citează un dealer VW:
Pentru e-Golf nu se mai preiau comenzi, iar la e-Up! nu este sigur că mai pot fi livrate mașinile deja comandate.
Automobilwoche
Este interesantă speculația că aceste limitări de livrări pentru e-Golf și e-Up! ar fi cauzate de o încercare VW de a diminua pierderile cu vânzările de automobile electrice, care ar fi de 5000 euro pe exemplar. Chiar așa să fie?
Privind la diferența de preț dintre un e-Up pe benzina și cel electric, care costa dublu, ne vine foarte greu sa credem că eliminarea a tot ce ține de motorul termic și înlocuirea cu un acumulator mic și tot ce ține de tracțiunea electrică poate dubla prețul.
Dacă tot suntem în zona speculațiilor, un scenariu mai plauzibil este acela că prăbușirea vânzărilor de modele diesel și pe benzină în prima jumătate a anului, în paralel cu creșterea celor electrice, a diminuat riscul amenzilor pentru neîndeplinirea normelor de poluare și „interesul” pentru ecologie și credite verzi, a dispărut brusc la etajele de decizie ale concernelor auto.
2. BMW
Exemple de livrări întârziate continuă. Automobilwoche afirmă că la BMW așteptarea în Germania este pană în 2021, iar Mini Cooper SE s-ar livra doar în a doua jumătate a anului viitor.
3. Grupul PSA – Opel Corsa-e si Peugeot e-208
Nici grupul PSA nu se grăbește și cine comanda astăzi un Opel Corsa-e este programat pentru livrare în săptămâna a opta din 2021, iar pentru un electro-leu (Peugeot e-208) așteptarea durează 40 de săptămâni. Cumpărătorii vor pierde în acest caz diminuarea cu 3% a TVA-ului, care a fost redus pana la finele anului in Germania la 16%.
Hyundai Kona
În contrast, Automobilwoche subliniază ca pentru Hyundai Kona electric, așteptarea s-a redus la șase săptămâni, de când a început producția la Nosovice, in Cehia.
În loc de concluzie
„Lupul își schimba parul, dar năravul ba!” este tot ce putem comenta. Așteptăm cu interes alte articole, care ne vor povesti despre preferințele publicului german pentru modele plug-in hibrid, care mențin liniile de asamblare ale motoarelor termice în funcție și totodată profitul, de care depind bonusurile oneroase, ale celor ce iau aceste decizii.
Noroc bun statistici de înmatriculare, care nu reflectă cererea europeană, ci doar oferta gâtuită intenționat de producători.
Despre impactul asupra sănătății și costul de tratare al bolilor cauzate de poluare să nu vorbim? Sumele necesare provin din alt buzunar, care chiar dacă este alimentat tot cu bani publici, nu afectează profitul industriei auto.
Vom primi cel mult o lecție despre cât de puțin poluează hibrizi plug-in în oraș și cam atât. Ca și clean diesel?… îndrăznim să întrebăm.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Mareata industrie auto germana dar nu numai, asemeni unei hidre cu multe capete, careia daca ii tai unul, se fac la loc mai multe….
O mare mizerie institutionalizata, care corupe politicieni la varf pentru a-si mentine hegemonia, alimentata cu bani foarte multi facuti pe spatele publicului,caruia ii sunt livrate tot felul de clisee, mai nou bazate pe masini chipurile ecologice dar deloc fiabile, mari consumatoare de service si piese de schimb, pentru a face mereu si mereu profit….
Singura solutie este ca publicul sa realizeze ca acest lucru trebuie sa inceteze si sa se indrepte spre alte solutii …