A depasit Nissan criza generata de scandalul Ghosn?

In ultima vreme Nissan a oferit mai mult subiecte pentru tabloide si Hollywood, din care nu a lipsit infinita lacomie de la etajele executivilor din industria auto, comploturi, lupte pentru putere, arestari si o evadare ca in filme.

Dar rapoartele lunare, trimestriale si bilantul anului fiscal au demonstrat ca plecarea unor lideri si relatia tensionata in alianta cu Renault, a dus la pierderea temporara a directiei, la amanarea lansarii unor noi modele si la pierderi financiare considerabile.

Un nou inceput cu Ariya

Nissan Ariya la CES editia 2020

M-am intalnit cu noul SUV electric Ariya pentru prima oara in ianuarie la CES (Consumer Electronics Show – Las Vegas) si scriam atunci:

Prezentat anul trecut la Tokyo, conceptul Ariya pare foarte aproape de productie. Extinderea familiei electrice Nissan cu un crossover este binevenita, dupa ce veteranul Leaf a pierdut titlul celui mai bine vandut automobil electric pe plan global.

Cronica CES

Dupa sase luni, Nissan a prezentat lumii varianta de productie si specificatiile pentru piata japoneza, din care se vede cat de mult a invatat echipa Nissan dedicata proiectelor electrice, din experienta de un deceniu cu Leaf.

Dincolo de factorul forma, care este la moda, tehnologia, acumulatorii raciti cu lichid, performantele si diversificarea variantelor, dovedesc ca Nissan si lumea auto clasica in general, incep sa inteleaga ca exista numeroase cazuri de utilizare a unui vehicul electric si mai ales ca autonomia si viteza de incarcare vand cel mai bine masinile electrice (vezi Tesla…).

Ca dimensiune si masa Ariya sa plaseaza deasupra celui mai popular segment, SUV electric compact, ocupat in prezent de Hyundai Kona, Kia Niro, Mazda MX30, MG ZS si Peugeot e-2008.

Cu aproape 4.6 metri lungime si 2 tone greutate, Ariya face parte dintr-o categorie mijlocie de SUV-uri electrice, unde va concura direct cu Skoda Enyaq si viitorul Hyundai 45, modele electrice moderne, construite pe platforme dedicate.

In echipare de varf, Ariya promite acceleratii de 5.1 secunde de la 0-100 km/h si peste 500 kilometri autonomie, fiind clar in teritoriul Tesla Model Y si Mustang Mach-e.

Cu doar 150 mm mai scurt, intalnirea frontala cu Mustang Mach-e si Tesla Model Y, ambele cu multiple variante de performante, pentru a acoperi un spectru cat mai larg de preferinte si bugete, succesul noului Nissan electric va depinde de pret si capacitatea de productie.

Calcand pe urmele de succes al strategiei Leaf, care a fost produs pe trei continente, fiind un unicat din acest punct de vedere, cel putin pana la lansarea productiei Tesla la Giga Berlin, asteptam ca si Aryia sa urmeze aceasi traiectorie.

In mod regretabil, comunicatul de presa difuzat de Nissan afirma ca Ariya va fi produsa doar in Japonia, o decizie cel putin stranie in vremuri marcate de restrictii de trafic si transport international limitat de pandemie.

Asa cum afirmam si in legatura cu mai putin convingatorul BMW iX3, diversificarea ofertei de vehicule electrice este binevenita si noi dorim mult succes echipei Nissan cu Ariya, considerand ca fiecare model electric nou, cu multiple variante pentru nevoile cele mai diverse, va elimina un vehicul echipat cu motor termic de pe soselele lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.