Introducere
Cu autorul acestui articol, Claudiu Suma, v-ați întâlnit în urmă cu doi ani, apoi în mai multe ocazii, în calitatea sa de lider al echipei lektri.co, firma timișoreană ce pune serios umărul la construcția unei rețele de încărcare internaționale pentru mașini electrice, ce a electrificat parcul auto al grupului de firme pe care le conduce și a devenit recent producător de energie fotovoltaică și partener la proiectul Electromobilitate.
Pe Claudiu îl definesc acțiunile pro mobilitate electrică mai mult decât vorbele cuprinse în articole și entuziasmul cu care participă la întâlnirile cu publicul interesat, în cadrul evenimentelor electromobilistice, povestind despre cele două mașini electrice ale familiei. Este contagios!
Exemplul dat de familia Suma, a fost urmat de o parte din colaboratori, care, după ce au condus mașinile electrice puse la dispoziție de firmă, au înțeles mai bine avantajele financiare și plăcerea de a conduce electric. Vorbind de avantaje financiare, firmele lui Claudiu oferă energia electrică pentru încărcarea mașinilor echipei gratuit, un alt exemplu demn de urmat.
Povestea pe larg
Odată cu debutul pandemiei m-am gândit ce groaznic ar putea fi să fii blocat în casă și să nu ai nici curent! Din acest motiv și pentru că eram și foarte curios cu ce se mănâncă o instalație fotovoltaică de produs energie electrică am decis în martie 2020 să construiesc una. Pentru că totul trebuia făcut cu mâna mea, am exclus montajul pe acoperișul casei. Foarte curând am ajuns la conflict cu soția care nu dorea să montez o schelă urâtă in frumoasa noastră gradină. Cu mult tact am reușit să o conving că e ceva temporar, vom muta panourile pe casă când schimbăm și acoperișul.
Unde ar trebui puse însă panourile? La sol ai umbra de la copaci, clădiri și ai vrea să găsești cel mai bun loc. Și de data asta smartphone-ul m-a salvat. Am folosit aplicația Sun Position (plătită) pentru a determina cel mai bun loc din grădină, care să fie expus cât mai mult la soare în toate anotimpurile.

După ce am stabilit poziția am căutat o schelă, un suport care să nu necesite fundație, pentru că nu știu să fac și să torn beton. In plus nu e natural, ecologic să torni beton. Am găsit pe net un sistem la TreeSystem.it care e asemenea rădăcinilor de copaci, ai nevoie doar de un baros pentru a-l ancora în pământ. Uite aici cum se face: TreeSystem Double Vertical Mounting System. Fiind la vârful pandemiei, firma din Italia nu livra, erau în lockdown. Am găsit însă un distribuitor din Ungaria care mi-a trimis furnitura! A costat cca 600 EUR. Bun, bun asta e schela, dar ce panouri să cumpăr?

După o analiză pe Internet și discuții cu mai multe firme am ajuns la concluzia că în China se produce foarte mult și există și modele de calitate, am ales 12 panouri de la TrinaSolar (locul 3 în lume 9.7GW în 2019) de 335W fiecare, cu un randament de 19%. Împreună cu fiul meu, Felix am montat atât schela cât și panourile pe schelă. Nu ne-a reușit din prima, dar a treia oară s-a potrivit!

Următoarea întrebare a fost ce invertor să folosim? Prima alegere a fost un invertor destul de accesibil de la MPP Solar de 5kW, care putea încărca cele 6 baterii Pylontech de câte 2.4kWh la 48V, asigurându-ne astfel independența de energia electrică livrată de pe stradă. Pentru că la noi în zonă după orice furtună mai serioasă avem pauza de curent 3-12 ore. Zis și făcut: am cumpărat un MPP Solar PIP-5048MK. Acest invertor este OK, dar nu poate livra în rețea, deci este off-grid, cu alte cuvinte NU poți deveni prosumator. Am demontat centrala de ventilație pe care oricum nu o mai foloseam de câțiva ani și am montat “UPS-ul”.

Toată lumea de pe grupurile de electromobilitate vorbea cât de ușor poți să devii prosumator în urma noilor reglementari ANRE. Cel mai mult m-a influențat postul lui Marius Șerban https://evclub.eu/pages/2020/ProsumatorIII. Așa că am decis că vreau să devin prosumator și eu cu cei 5kW ai mei. Am căutat un alt invertor care să satisfacă aceste condiții. S-au vehiculat cel mai mult nume ca și Fronius și SMA, dar am decis să folosesc până la urmă SolarEdge care are sistemul cu optimizoare și “stoarce” ultima picătură de energie și în cazul în care ai umbrire pe unele panouri la unele ore din zi. Invertorul ales a fost unul trifazat de 5kW. Setarea lui se face exclusiv din aplicația de smartphone. După numărul de utilizatori ai aplicației mi-am dat seama că acest brand de invertoare este destul de mult folosit. Nu a fost chiar intuitiv, dar după ce am mai cumpărat câteva panouri a funcționat (inițial aveam doar 12, dar invertorul livrat mergea doar cu minim 16). Am tras un cablu cu izolație de cauciuc printr-un tub de PE32 pe lângă gard, evitând să sap șanțuri și să mă lupt cu cabluri armate. Am mai montat în tabloul de la poartă și un smart meter cu transformatoare de curent care comunică invertorului cine cât consumă sau dacă livrăm în rețea.
Pe data de 11 iulie 2020, la 4 luni de la idee, lucrând liniștit, cu multe răzgândiri și sincope, aveam sistemul funcțional: produceam maxim 5kW trifazat, puteam să debitez și în rețea și aveam un “UPS” putând să trăiesc chiar o zi întreagă pe baterie. Iată pagina care arată în timp real producția mea.
Parchez acasă două mașini electrice: un i3 si un M3. Ne-am montat o stație de încărcare mașini electrice de la LEKTRI.co (angajatorul meu) de 22kW trifazata, modelul JOY. Cum încarc din panourile solare? Pai mă uit pe prognoza de producție și dacă se estimează o valoare rezonabilă, pun una din mașini la încărcat, dar cu putere redusă, cca. 6-8kW. În acest fel consum toată puterea generată de sistemul meu PV și doar completez cu putere de pe strada. Stația înregistrează consumul care este decontat de angajator în măsura în care masina se folosește în scop de serviciu.
Sunt foarte mulțumit de acest proiect realizat în pandemie, dar mai am de depus documentația ca să devin prosumator de jure și mai de modificat software-ul stației, astfel încât stația de încărcare să moduleze singură încărcarea funcție de producția solară și/sau consumul casei. Din 11 iulie am produs cca 1.8MWh, care la un consum mediu de 19KWh pe 100km înseamnă ca am primit gratis cca 9000 km de parcurs.

Claudiu activeaza de 30 de ani in telematica, smartparking si mai nou in electromobilitate. Organizatiile infiintate la inceputul anilor 2000 s-au dezvoltat incet dar sigur, devenind jucatori regional cu activitati in multe tari europene ca Italia si Polonia.
Felicitări pentru realizările tale . Succes in viitor !
Felicitari!
Poti sa ne spui si cam la ce valoare a ajuns intreaga investitie? Si cam care e suprafata ocupata de miniferma ta solara?
Multumesc!