Ocolul pământului în 80 de săptămâni

Jules Verne ne-a încântat cu povestea excentricului și neobositului Phileas Fogg. Însoțit de credinciosul Passepartout pornesc într-o călătorie deosebită, Ocolul pământului în 80 de zile! Prima cirumnavigație (eng. circumnavigation) a fost realizată în cadrul expediției Magellan–Elcano. Expediția a durat aproape 3 ani între 1519 și 1522.

Revenind în zilele noastre o călătorie virtuală în jurul pământului ar însemna 40.075 km la ecuator, conform Wikipedia. Kona noastră a finalizat primul ocol în 80 de săptămâni. 560 de zile de la achiziție până la 8 decembrie, momentul la care odometrul ne-a indicat distanța exactă.

Precum Phileas Fogg sau Passepartout și noi am avut parte de o călătorie deosebită. Lipsită de fum si zgomot, fără să poluăm prin eșapament. Electronii noștri se transforma în energie mecanică, fără a lăsa urme directe în atmosferă 😊

Dacă anul 2021 l-am închis la valoarea de aproape 14.500 km în șapte luni, anul 2022 a ceva fost mai darnic. Vom încheia anul acesta la peste 27.000 km rulați. Un an plin, un an în care konița ne-a îmbiat la vizite, drumuri mai scurte sau mai lungi și multe drumuri de navetă pe relația Jucu – Cluj-Napoca. Mai jos punctele reținute de Google Maps.

80 de săptămâni în retrovizoare

Din totalul celor peste 40.000 km au fost câteva drumuri mai lungi:

Au mai fost și alte drumuri mai scurte, dar oricum am calcula rămânem cu peste 30.000 km de navetă între Jucu și Cluj-Napoca. Uitându-mă acum în spate mi se pare foarte mult. Săptămâni cu peste 600, 700 km de navetă. Konița și-a făcut treaba impecabil. Ușor de condus, cu sisteme de siguranță și confort, a fost exact ce trebuie pentru perioada cu cei mai mulți kilometrii de făcut.

Luna campioană a fost martie cu aproape 4000 km, iar săptămâna #9 a fost campioană la categoria ei cu 1453 km. Evenimentul Mulțumim Reșița! a adăugat 704 km la zestrea săptămânii și a lunii.

Două revizii, 15.000 km si 30.000 km. Prima am făcut-o acum un an la Cluj-Napoca, cealaltă am efectuat-o la Baia Mare. Mi-am propus ca următoarea să fie la Sibiu.

Nu am avut upgrade la software-ul de BMS de când dețin mașina, dar infotainment a primit mai multe versiuni de software. Unele mai bune, altele cu probleme. Ultimul chiar la începutul acestei luni, un update care se dorea major. Comunitatea care s-a strâns în jurul acestui model din România este mai reticentă cu aceste gratulații ale celor de la Hyundai.

5 sesiuni drive test cu prieteni care au fost curioși de cum se utilizează un vehicul electric. A fost o reală plăcere să vorbim despre mașina electrică, despre baterii și încărcare. Reamintesc un feedback primit:

Ciprian:

O experiență interesantă, total diferită de cea a automobilelor cu motor clasic. Un motor viu, iute, extrem de silențios și confortabil la șofat. Deși sunt mai tradiționalist în privința automobilelor, conducând o mașină cu motor diesel, trebuie să recunosc, în urma experienței avute, pasul înainte tehnologic și plăcerea condusului unui automobil electric. Parcă nu mai sunt așa tradiționalist 🙂

TCO la 80 de săptămâni

În articolul Kona EV și primul an electric, după primul an electric aveam un TCO (cost total de deținere) de 5.54 RON/km. După 80 de săptămâni acest cost a scăzut la 3.83 RON/km. Nu fac nu știu ce calcule complexe. Pur și simplu cheltuielile pentru mașină (achiziție, asigurări, accesorii, anvelope, mentenanță și energie) le împart la numărul de kilometrii.

Voi contabiliza aici și economiile făcute într-o comparație cu benzina și diesel. Electronii încărcați în cele 80 de săptămâni au costat 4175 RON. În schimb benzina costa peste 26.700 RON (EURO4 (VW Golf Plus 102CP 2006), consum mediu 9.6 L/100km), iar motorina puțin peste 18.300 RON (EURO5 (VW Polo 6R 90CP 2010), consum mediu 6.2 L/100km).

Chiar dacă nu am efectuat un ocol al pământului, „electrica” ne-a readus pofta de explorare. Am creat experiențe noi pentru toată familia, inclusiv pentru cei doi copii, care au fost încântați de această perioadă.

2023

Ce ne va aduce 2023? Le luăm pe rând …

Pe plan personal

Konița va face curând 45.000 km, așa ca urmează o nouă revizie. Continuăm naveta de ~400 km/săptămână, vom continua să explorăm. Anul viitor va aduce și electroni direct de la soare. Așteptăm instalarea sistemului de 5kWp, lucru care ne va ajuta să acoperim mai repede amprenta de carbon aferentă procesului de producție și utilizare a mașinii.

Piața auto

Dar la ce ne așteptăm de la 2023 în materie de vehicule electrice? Personal abia aștept datele DRPCIV pentru 2022 pentru a avea o privire asupra electromobilității în județul Cluj. Chiar am observat că pe unde merg dau de o „electrică”. La schimbul anvelopelor, la cumpărături, la serviciu, la școala copiilor, la sala de muzică și evident în trafic.

Am început anul, conform e-Mobility index, cu 12.883 autovehicule electrice, după un 2021 excelent. Vom încheia 2023 cu peste 23.000 autovehicule electrice, aproape dublu față de începutul anului. Într-un an greu și pentru cumpărători, dar și pentru producători. Cei din urmă sunt sigur că se ocupă de optimizări pe lanțurile de aprovizionare, sper că aceste optimizări vor aduce un plus de producție în 2023.

Industria auto din România a avut un an bun. Articole recente aici și aici ne amintesc faptul că ocupăm locul 6 în top 10 european al producătorilor. Dar și că această industrie și tot ce gravitează în jurul ei poate fi o sursă de bunăstare. Următorul pas ar putea fi electrificarea. Apetitul românilor, și nu numai, pentru Spring ar trebui să ofere o motivație în plus.

Infrastructura de încărcare

Infrastructura de încărcare e călcâiul lui Ahile. Am început anul cu 1018 locații publice de încărcare. În aceste locații aveam 436 de încărcătoare CCS/CHAdeMO și 1650 Type2. În ultimul index publicat pe lektri.co avem 1378 de locații publice de încărcare unde vom găsi 738 de încărcătoare CCS/CHAdeMO și 2261 Type 2.

Având în vedere că numărul de autovehicule electrice aproape s-a dublat ne-am aștepta ca și infrastructura de încărcare să țină pasul. Speranțe pentru 2023? Personal nu văd cum se poate schimba situația infrastructurii de încărcare radical în 2023. Sunt diferite programe pentru care ar trebui intensificate eforturile pe zona de implementare.

În orașe mari, mai multe stații Type2 în cartiere ar fi o soluție bună. Când văd proiecte cu stații de încărcare DC/fast charge în parcările dintre blocuri îmi vine să o iau pe câmpii. Locul acestor stații este în spații cu trafic și în zona de tranzit.

Părerile familiei

Pentru că cel mai mult contează siguranța și confortul familiei, i-am întrebat cum li s-au părut aceste 80 de săptămâni. Iată răspunsurile:

Fain! Electric! Și albastru ca pământul 🙂 Mi-a plăcut cel mai mult că nu am poluat cu gaze de la benzină sau motorină – fiica noastră, 8 ani

Frumos și extraordinar. Mi-a plăcut! Mi-au plăcut pauzele mai lungi de joacă când am încărcat. – fiul nostru, 6 ani

Mi-a plăcut că este confortabilă, că este silențioasă și nu ne obosește la drum lung. Sistemele de siguranță ne feresc de stresul drumurilor prin țară – soția mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.