Scumpirea energiei electrice transmite valuri de îngrijorare în rândul consumatorilor, o mică parte fiind și proprietari de automobile electrice.
Date fiind numeroasele posibilități de încărcare, spre deosebire de limitările pentru alimentarea cu carburanți, am solicitat o mână de ajutor de la cititorii care utilizează în paralel automobile electrice și altele cu motoare termice, pentru a înțelege cheltuielile reale de alimentare comparativ cu cele de încărcare.
Primele trei răspunsuri confirmă informațiile transmise în cele două episoade ale noului serial dedicat costurilor de colegii din echipa proiectului Electromobilitate și re-deschid o discuție interesantă despre subvenții.
- SERIAL NOU – cât costă 100 km parcurși cu benzină, motorină sau energie electrică?
- Episodul 2 – Cât costă 100 km parcurși cu benzină, motorină sau energie electrică?
Logan vs. Spring
Greu de adăugat orice precizări la un scor atât de categoric 63 – 0 în favoarea Spring-ului.
Să mai punem în cântar eliminarea poluării cu gaze și a zgomotului din orașe? Din păcate sunt subiecte mult prea neglijate de electro-scepticii care subliniază problemele actuale (mai mult sau mai puțin reale) ale tehnologiei, fără a oferi însă soluții alternative.
Logan vs. Model 3
Am mulțumit pentru informații, din care rezultă cheltuieli de 50.9 lei/100 km pentru alimentarea Loganului și 5.16 lei/100 km pentru încărcare (doar de siguranță, cum a revenit autorul cu o precizare) la noul Model 3.
Având un Supercharger încă gratuit la Pitești, suntem convinși ca bilanțul va fi favorabil cel puțin până la introducerea unei taxe pe kWh la stațiile Tesla. Dar și după aceea ne-am bucura să aflăm cum s-a înclinat balanța cheltuielilor între Logan și Model 3.
Chiar dacă pare o comparație între mere și pere, Model 3 fiind mai mare și mai performant, plus un preț mult mai mare de achiziție, TCO – total cost of ownership va avea cuvântul final. Va dovedi alegerea făcută, după câțiva ani și în funcție de km parcurși, dacă eliminarea reviziilor, a schimburilor de ulei, a înlocuirii plăcuțelor și discurilor de frână, nu aduce costul total al proprietății pentru Model 3 mult mai aproape de Logan, decât pare posibil la prima vedere grăbită?
Prius GPL – Kona
Cea mai detaliată și documentată comunicare am primit-o de la Daniel (Dej), care are un caz ideal de utilizare pentru orice automobil electric, constând dintr-o navetă zilnică lungă, peste 80 km de la Dej la Jucu, plus încărcare acasă de la instalația fotovoltaică.
Numărul total de km este de pe lunile noiembrie și octombrie ~2200 km.
Mașina folosită majoritar la naveta la lucru Dej – Jucu (Bosch).
Încărcările au fost făcute la serviciu fără costuri și acasă din panouri solare.
Un singur cost cu încărcarea l-am avut după o excursie la Brașov din care:
– 25 lei parcare în locație dotata cu stație ( Parking Militar Regina Maria)
– O încărcare la EnelX din Târgu Mureș 34,15 lei.
Informațiile transmise sunt extrem de utile pentru a înțelege impactul economic major pentru bugetul familiei, după achiziția unui automobil electric cu preț inițial destul de mare (26.000 Euro).
Orice decizie rațională, ar trebuie să țină cont de costurile de exploatare pe termen lung și nu strict de cele de achiziție. Spre deosebire de Tesla, la care scriam mai sus că nu există costuri cu reviziile periodice obligatorii (Tesla făcând doar câteva recomandări), mașinile produse de firmele tradiționale au un program strict de revizii tehnice pe perioada garanției. De obicei exagerat de scumpe, față de operațiile executate, aceste costuri suplimentare sunt un motiv cronic de nemulțumire pentru proprietari, alături de cele legate de actualizările nereușite de soft.
Comentarii despre subvenții
Din numeroase comentarii în media socială este evident ca volumul subvențiilor care susțin industria combustibililor fosili este fie necunoscut, fie ignorat intenționat.
Paradoxal, nu cele 11 milioane USD subvenții care curg în fiecare minut spre o industrie mai veche de 100 ani (exploatarea de petrol, gaze și cărbune) deranjează, ci suma de 16 ori mai mică alocată pe plan global pentru lansarea unei soluții curate alternative, energie regenerabilă, suma ce include și subvențiile pentru electrificarea transportului rutier.
Despre subvenții – cum vi se par 11 MILIOANE pe MINUT?
De la începtul proiectului Electromobilitate am susținut că subvențiile distorsionează cererea și competiția reală, fiind o oportunitate pentru producatori de a umfla artificial prețurile.
Câteva subiecte de meditație pentru cei iritați de subvențiile acordate pentru achiziția automobilelor electrice și încărcare, dar indiferenți la pierderile umane prin decese și costurile sociale pentru îngrijirea medicală acordată celor îmbolnăviți de poluare:
- Tesla a dominat copios piața americană fara să beneficieze de subvenții, începând din 2019.
- Imediat după Brexit, Anglia a eliminat subvențiile pentru PHEV, apoi și pe cele pentru BEV și a redirecționat bugetul pentru o mână de ajutor acordată transportului electric de marfă și persoane și extinderea rețelelor publice de încărcare.
- Suedia a eliminat subvențiile fără anunțuri prealabile, pentru a evita specula de orice fel, afirmând că paritatea de preț între BEV și ICE nu mai justifică subvenționarea achizițiilor EV.
- Germania elimină subvențiile PHEV începând din 1 ianuarie 2023 și reduc cele BEV.
- China, cea mai mare piață globală de automobile, care reprezintă mai mult de 50% din vânzările BEV, reduce din nou subvențiile, după ce prima încercare din iunie 2019 a fost eliminată odată cu pandemia.
Subiectul este vast și i-am acordat atenție mărită pe parcursul ultimilor patru ani. Lectură plăcută! Rămânem în continuare, cum am fost întotdeauna, deschiși la un dialog civilizat și documentat:
- Invitație la dialog despre subvenții pentru mobilitatea electrică
- Reducerea subventiilor poate avea un efect pozitiv ?
- Despre legatura intre subventiile pentru electromobilitate si costul sanatatii publice
- Electrificarea transportului în contextul catastrofelor climatice
- Despre efectele nedorite ale subvențiilor majorate
- Germania extinde subvențiile pentru vehicule electrice până în 2025
- După șase luni – cum au funcționat subvențiile franceze pentru vehicule electrice?
- Reducerea subventiilor din China afecteaza vanzarile de automobile „electrificate”
- Lectii din piata chineza, despre eliminarea subventiilor
- Subventii de 1,25 miliarde de euro, acordate de guvernul indian, pentru autovehicule electrice
- China reduce cu 75% subventiile acordate producatorilor de autovehicule electrice
- ANALIZA: Cat timp mai sunt necesare subventiile pentru automobile electrice? (partea a IV-a – SUA si China)
- ANALIZA: Cat timp mai sunt necesare subventiile pentru automobile electrice? (partea a III-a – Europa de Est)
- ANALIZA: Cat timp mai sunt necesare subventiile pentru automobile electrice? (partea a II-a – Europa de Vest)
- ANALIZA: Cat timp mai sunt necesare subventiile pentru automobile electrice? (partea I – Germania)
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.