In luna februarie am dedicat colegului nostru un articol aniversar la trecerea de borna #S100, reprezentând săptămâna cu numărul 100 a colaborării la proiectul nostru.
Scriam atunci cât este de dificil să împarți ziua între activitățile profesionale și casnice, cele sociale și pasiunile pe care le avem cu toții. Laszlo și colegii au rezervat o oră, sau chiar mai mult, pe săptămână pentru colectarea informațiilor, transmiterea datelor și experiențelor individuale, ce constituie fundația proiectului Electromobilitate.
Colegii cronicari, fiecare pentru echipele din care fac parte, au depus o muncă și mai susținută, având în final ”doar” satisfacția de a fi ajutat pe altcineva cu informații direct de la sursă. Cât sunt de utile aceste experiențe individuale, captate și organizate în articole ușor de găsit pe blog, atunci când pornim cu pași nesiguri spre noul univers al mobilității electrice?
Așa cum mărturisea Alin (e-Up!, Râșnov) atunci când a decis să ni se alăture, în urmă cu aproape patru luni:
Scopul participării la proiect este să ajut, poate, la rândul meu alți viitori doritori de informații despre VW e-Up! așa cum am primit și eu ajutor de la dl. Laszlo.
Alin – VW e-Up!, Râșnov
De ce pași nesiguri spre mobilitatea electrică? … fiindcă în cazul automobilelor electrice nu este vorba doar de schimbare și de o tehnologie nouă, în fața căreia cei mai mulți avem rețineri la început. Este o tehnologie total disruptivă, care amenință existența unor domenii economice tradiționale extrem de puternice: auto și petrol. Odată cu creșterea parcului auto electric, scade cel echipat cu motoare termice și consumul de carburanți, iar apărarea disperată a ultimelor bastioane se face cu îndârjire și foarte multă dezinformare.
Contribuția lui Laszlo după doi ani de participare la proiect
Naveta zilnică, dar și călătorii mai lungi în țară și la Budapesta au marcat la bord 35.502 km, cu mențiunea că exemplarul actual este cel de al doilea VW e-Up! utilizat de familie.
Consumul mediu săptămânal, monitorizat pe parcursul a doi ani, indică variațiile periodice obișnuite între sezonul cald și cel rece, cu valori ceva mai ridicate în iarna 2022/2023.
Cheltuieli cu energia electrică
Media cheltuielilor cu energia electrică pentru anul 2021 a fost de 8.76 lei/100km.
Odată cu scumpirile, începând din februarie 2022, costurile aproape s-au dublat. Reacția multor colegi, care au avut posibilitatea, a fost instalarea unor panouri fotovoltaice, cu care au furnizat energie de la soare atât locuinței, cât și mașinilor.
Costurile cu încărcările din 2022 s-au menținut în limite rezonabile 8.58 – 17.09 RON/100km, iar în primele două luni din acest an au rămas scăzute, comparativ cu orice alternativă bazată pe combustibili fosili:
- 12.38 RON/100km în ianuarie;
- 15.15 RON/100km în februarie.
In loc de concluzii dedicate celor doi ani de colaborare la proiectul Electromobilitate, pe lângă un mare MULȚUMESC din partea comunității, să mai citim o dată opinia lui Laszlo despre avantajele deplasărilor cu VW e-Up:
După cum se poate vedea, încet, încet se pre-configurează un cost de 2 lei/kWh, care la un consum de 10-12 kWh/100km este exact jumătate din prețul GPL-ului (4 lei/litru pe un motor de benzina/GPL de 1.6-1.8 l, cu un consum de 9-10 l GPL/100km).
Oricum am întoarce-o, acest preț va fi definitoriu în viitor – cel puțin asta prevăd eu. Chiar dacă electricitatea va putea fi produsă din surse alternative, diferența de preț va reflecta (prin politici comerciale) costul de 1/2.
Asta înseamnă că, dacă o masina pe GPL face acest drum cu 370 de lei, o mașină electrică de mici dimensiuni va parcurge distanța cu aproximativ jumătate din costuri. În comparație, un diesel cu un consum de 5l/100km va parcurge distanța respectivă cu un cost de 360 lei, adică mai ieftin decât modelul GPL. Ciudat, nu?
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.