De la Dacia Spring la Hyundai Kona

Introducere

Recent am primit un mesaj de la Florinel, în care își exprima dorința de a contribui cu informații săptămânale despre Hyundai Kona la proiectul Electromobilitate.

Făcusem cunoștință anul trecut, la Electro-sezătoarea de la Ciugud și Alba Iulia, unde a participat cu Dacia Spring, dar și dintr-un articol publicat pe blog despre o călătorie de la Timișoara la Baia Mare. In mod firesc am întrebat unde este Springul?

Răspunsul îl vom găsi în rândurile de mai jos.

De la Dacia Spring la Hyundai Kona

Am fost posesorul unei Dacia Spring  aproximativ un an, timp în care am parcurs peste 50.000 km, predominant în oraș deși am avut niște escapade  de la Timișoara la Baia Mare și Ciugud cu echipa Electromobilitate.

Poate vă întrebați cum am reușit sa adun așa de mulți kilometri într-un timp atât de scurt? Răspunsul este că o foloseam pentru  delivery.

Am fost mulțumit de Spring la prețul de achiziție de 7990 Euro, după toate subvențiile de la stat. Dar mașina avea și o mare problemă peste care eu nu aveam cum să trec cu vederea și am ales să o schimb așa de repede.

Aburirea geamurilor

Dacă era foarte frig afară sau umezeală abia vedeam ceva prin parbriz. Despre geamurile laterale nu are rost sa vorbesc, a fost și mai rău. Am încercat diferite metode, unele puțin eficace, altele de loc. Din ce am înțeles, această problemă a fost doar la primul lot, la următoarele s-a rezolvat. Este un lucru bun dacă s-a rezolvat, dar mie mi-a pus capac.

Altă nemulțumire, după un timp, a devenit autonomia destul de mică iarna, în jur de 120/150 km, cu căldura și ventilația pentru dezaburire pornită.

Vara era decentă, în jur de 200/220 km cu AC pornit și am ajuns chiar la 300 km, mergând temperat (ca un melc) în oraș.

De ce am ales Hyundai Kona, varianta Highway + Navi 64 KWh

In primul rând am văzut multe teste și articole în care era prezentată mașina ca fiind foarte eficientă și având o autonomie dublă față de Spring. În plus, pompa de căldura care ajută mult iarna.

Un alt factor important a fost garanția de 5 ani fără limită de kilometri.

Frâna regenerativă este extrem de puternică și are trei trepte de putere. Plus încă o funcție ce iți oprește complet mașina, dacă ții apăsată padela de regenerare. Am ajuns să circul în oraș, fără să mai pun piciorul pe frână de loc, ceea ce mă încântă.

Confortul la drum lung, fiind o mașină mai mare și mai grea, cu jante mai mari este superior. Kona stă mult mai bine la drum lung decât Springul. În plus, sistemul de detectare a semnelor de circulație este foarte bine venit,  atât la drumul lung cât și în oraș. La fel și  sistemele de siguranță:

  • LKAS (Lane Keeping Assist System) – Sistem de asistență pentru menținerea benzii de rulare;
  • LFA (Lane Following Assist) – Sistem de asistență pentru menținerea autovehiculului pe centrul benzii de rulare, ce funcționează 100% pe autostradă, iar pe drumuri județene cam 85%, datorită marcajelor ce lipsesc pe unele porțiuni, unde se dezactivează. Este foarte interesant cum reușește mașina să se înscrie pe curbe destul de strânse, de una singură.

Un mare plus față de Spring este rezerva de putere pe care o ai la absolut orice viteză. Chiar dacă accelerezi de la 80 sau 100 km/h nu simți lipsă putere chiar și pe modul ECO, să nu vorbim de Sport, în care mașina chiar este brutală, datorită cuplului mare pe roțile din față (max. 395 Nm).

Alt avantaj ar fi bateria, care la Spring este de 26,8/27 kWh, iar la Kona are 64 kWh. Timpul de încărcare la Spring este de aproximativ o oră de la 10% la 95%, dacă bateria este caldă, iar viteza de încărcare maximă pe CCS pe care am obținut-o a fost de 32 kW la o stație de 50 kW. Pentru Kona, până acuma, puterea maximă de încărcare a fost de 55 kW, la o stație de 60 kW, de la 10% la 90%, în aproximativ 70 min.

Comparație la drum lung

Toți acești parametri tehnici despre capacitatea a acumulatorului și de putere/viteza/timpul de încărcare sunt străini la primii pași alături de o electrică. In schimb, pot face o comparație ușor de înțeles: escapada mea cu Springul, cei 826 km parcurși în 23 ore. Aproximativ același traseu l-am făcut și cu Kona: Timișoara – Corund – Satu mare – Corund – Timișoara.

Am plecat din Timișoara cu 100% baterie pe drumul DN79/E671 și am parcurs 290 km până în Corund, unde am ajuns cu 40% SOC (state of charge) și range (autonomie estimată la bord) 200 km. Temperatura exterioară pe parcursul drumului a fost între 5 și10 grade.

Apoi am mers 60 km până la Satu Mare, unde am încărcat la o stație de la primărie de la 30% la 90%. M-am întors în Corund cu 80%, apoi am plecat către Timișoara. Temperatura începuse să scadă la 3/5 grade și viteza cu care am venit a fost mai mare, dar am ajuns la Timișoara cu 10% rezervă.

  • Cu Spring am parcurs în total 826 km, cu Kona aproximativ 700 km.
  • Pentru Spring am avut nevoi de 4 încărcări, pentru Kona de una singură.

Bineînțeles că este cam forțată comparația, ținând cont că mașinile fac parte din cu totul altă categorie de preț, iar capacitatea bateriilor este incomparabilă: 27 kWh vs. 64 kWh. Dar acesta este încă un aspect de ce am ales Kona, pot parcurge distanțe lungi mult mai ușor decât cu Springul.

La final, poate vă întrebați unde sunt părțile negative?

  1. Prețul de achiziție față de Spring este de aproximativ 3,8 ori mai mare!… cel puțin decât am dat eu pe Spring în 2021. (Vorba unui prieten: „Confortul se plătește!’’)

2. Revizia care se face din 15 în 15 mii de kilometri. Oare de ce?

Per total sunt foarte mulțumit de Kona! Pot spune că este mașina ideală pentru nevoile mele actuale.  😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.