Despre „centenarii” proiectului Electromobilitate am mai scris, pe măsură ce alergătorii de cursă lungă, au trecut unul câte unul pe lângă borna imaginară ce marchează săptămâna cu numărul 100 de colaborare la proiectul Electromobilitate.
Într-o lume veșnic grăbită, în care progresul tehnologic accelerează toate experiențele noastre zilnice, este tot mai dificil să întâlnești disponibilitate pentru colaborări atât de îndelungate, care impun disciplină pentru colectarea informațiilor și timp investit pentru organizarea și transmiterea lor.
Aproape inevitabil apare întrebarea, de ce continuă unii colegi colaborarea cu mult peste cele 12 luni convenite pe linia de start a maratonului electromobilistic?
Cu siguranță nu din plictiseală. Majoritatea sunt în plină cariera și viață de familie, caută sau construiesc case, apoi instalează panouri fotovoltaice, duc și aduc copii de la grădiniță, școală și numeroase alte activități. Deci, nu poate fi vorba de plictiseală!
Cu toate acestea, pasiunea pentru mobilitatea electrică, speranța într-o lume mai bună, mai curată și mai liniștită, este sursa de energie a contribuțiilor pe termen lung. În plus, de multe ori revolta față de denigrarea prostească a unei tehnologii mai eficiente, dar care are încă problemele de început, îi determină să documenteze cu date și evidențe de la bord parcursul, consumul și costurile cu încărcarea în fiecare săptămână.
Din aceste date se compilează un uriaș puzzle de informații, care proiectează pe ecranul realității de zi cu zi experiențele 100% electrice, acumulate după mai mult de 1.8 milioane kilometri parcurși de echipa proiectului Electromobilitate.



Laszlo la borna #S100
Cazul de utilizare cu care Laszlo îmbogățește experiența noastră comună este cel ideal pentru utilizarea oricărui automobil electric în acest moment:
- naveta de lungime medie din spațiul peri-urban;
- posibilitatea de încărcare acasă;
- și, cireașa de pe tort, electroni produși acasă cu propria instalație fotovoltaică.
Kilometrajul ridicat și costurile reduse sunt rezultatul acestei constelații favorabile, la care își aduce pe deplin contribuția frugalul VW e-Up!, care acoperă toate nevoile de deplasare zilnică pentru familie. Pentru cei gata să atace alegerea unui automobil mini, „de oraș”, două informații suplimentare:
- Fiind al doilea e-UP! este cea mai bună dovadă cât de mulțumiți au fost cu prima alegere făcută;
- Laszlo a scris în detaliu despre călătoriile la Budapesta, așa că nu poate fi vorba de o mașina strict de oraș.
Parcursul și consumul


După săptămâna #100 bilanțul scurt pentru e-Up! este:
- parcurs total monitorizat: 32.473 km
- consum mediu: 11.7 kWh/100km
In tabele săptămânale amănunțite, Laszlo a subliniat de fiecare dată diferența între consumul indicat la bord și cel măsurat cu ajutorul contorului de acasă. Pierderile, în funcție de tipul încărcării, temperatura exterioară, echipamentul utilizat, etc. au devenit obiect de studiu și pentru alți colegi și este foarte bine așa.
In final, decizia de achiziție unui automobil electric se bazează pe eficiența mult mai bună decât a celor echipate cu motoare termice, ceea ce duce la cheltuieli reduse pentru proprietari. În plus, grija pentru utilizarea rațională a resurselor limitate, dar și față de mediu, nu se poate împacă cu risipa, de orice natură ar fi.
Costul și pierderile la încărcare
Aparent, complexa ecuație a pierderilor este rezolvată de cât plătim pentru energia electrică, indiferent dacă aceasta ajunge în acumulator sau este disipată în timpul încărcării pe diferite căi. Încărcând acasă de la soare, iar la drumurile lungi de la stațiile de pe parcurs, opinia lui Laszlo despre costuri a fost clar exprimată aici:
După cum se poate vedea, încet, încet se pre-configurează un cost de 2 lei/kWh, care la un consum de 10-12 kWh/100km este exact jumătate din prețul GPL-ului (4 lei/litru pe un motor de benzina/GPL de 1.6-1.8 l, cu un consum de 9-10 l GPL/100km).
Oricum am întoarce-o, acest preț va fi definitoriu în viitor – cel puțin asta prevăd eu. Chiar dacă electricitatea va putea fi produsă din surse alternative, diferența de preț va reflecta (prin politici comerciale) costul de 1/2.
Asta înseamnă că, dacă o masina pe GPL face acest drum cu 370 de lei, o mașină electrică de mici dimensiuni va parcurge distanța cu aproximativ jumătate din costuri. În comparație, un diesel cu un consum de 5l/100km va parcurge distanța respectivă cu un cost de 360 lei, adică mai ieftin decât modelul GPL. Ciudat, nu?
A treia călătorie cu e-Up la Budapesta
Pentru același subiect, și tot din partea unui proprietar de VW e-Up, găsiți socoteli asemănătoare, cu cheltuieli comparative aici:





MULȚUMIM Laszlo!
După 100 săptămâni ce altceva putem spune decât un mare MULȚUMIM din partea întregii echipe și a comunității interesate de automobile electrice. Longevitatea în proiect, asociată cu datele minuțios documentate și articolele publicate, vor rămâne o referință nu doar pentru cei interesați de VW e-Up!, ci pentru orice persoană preocupată de mobilitatea electrică și surse de energie verde în general.
După ce Buburuza lui Marius, primul VW e-Up! din proiect, ne-a părăsit, Laszlo a completat informațiile, alături de Doina și Wiwi (Skoda Citigo, Timișoara) pentru cele mai mici modele din gama VW. Pentru a afla dacă au fost cuiva utile, voi cita cuvintele colegului care a parcat de curând cel de al treilea e-Up! în garajul nostru virtual:
Scopul participării la proiect este să ajut, poate, la rândul meu alți viitori doritori de informații despre VW e-Up! așa cum am primit și eu ajutor de la dl. Laszlo.
Alin – VW e-Up!, Râșnov

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.