Autonomie și consum Kia Niro și VW ID.3, comparativ cu Hyundai Kona

Pe măsura ce modele noi ajung la proprietarii nerăbdători, volumul informațiilor și review-urilor despre VW ID.3 și Kia Niro este în creștere.

Cu ajutorul participanților la proiectul Electromobilitate, vom continua să prezentăm consumul mediu săptămânal pentru diferite cazuri de utilizare, pentru a înțelege cât mai bine domeniul valorilor de autonomie (consum) în cele patru anotimpuri.

Ca etalon în categoria ID.3 – Kia Niro am selectat Hyundai Kona, care deși are dimensiuni ceva mai compacte, a ajuns la clienți în număr considerabil mai mare și datorită prețului mai accesibil. Pentru aducere aminte, am adăugat din nou tabelul comparativ cu specificațiile pentru cele trei modele.

Informații din săptămâna 9 -16 noiembrie

Odată cu începerea sezonului rece, valoarea consumului crește (mai ales la drumurile scurte în oraș cu mașina și acumulatorul rece) și spectrul valorilor obținute se diversifică tot mai mult, în funcție de cazul de utilizare.

Grafic realizat pe baza informațiilor furnizate de proprietari

Din cele cinci Kona parcate in garajul nostru virtual, am ales pentru comparație mașina lui Paul, care a parcurs cel mai mare număr de kilometri până în prezent și continuă să acumuleze experiență pe distanțe lungi și în sezonul rece.

Alături de valorile furnizate de Paul este singura Kona Highway din echipa noastră, cu care Cristian rezolvă drumurile zilnice în Cluj și a evitat sa plece la drumeții mai lungi în ultima săptămână din cauza ceții persistente.

Informațiilor transmise de Daniel despre ID.3-ul său utilizat în Timișoara și Marius cu Niro în București, s-a alăturat prima valoare medie de consum săptămânal (marcată cu o steluță pe grafic) furnizată de Teo, noul nostru colaborator din București.

Ideea de bază a graficelor, alcătuite pe baza informațiilor furnizate de proprietari, este că nu exista O VALOARE de consum, ci un spectru de valori care trebuie înțelese în contextul utilizării fiecărui model.

Diferențe între drumuri scurte și lungi în sezonul rece

Am discutat în detaliu săptămâna trecută, de ce in sezonul rece condiționarea acumulatorului, încălzirea habitaclului și dezghețarea geamurilor contribuie în proporție mare la valorile de consum pe distante scurte și cum valoarea consumului scade la drumuri mai lungi.

Este important de cunoscut acest aspect pentru a planifica încărcările la drumuri lungi iarna, dar și pentru a contracara legendele mincinoase despre imposibilitatea de a utiliza mașinile electrice iarna.

Foto – Paul Vadeanu

Un exemplu furnizat de Paul pentru Kona, arată valori zilnice de consum pentru drumuri scurte (4 si 11 km) de peste 20 kWh/100 km, în schimb valori mai mici, între 15.1 și 15.6 kWh/100 km pentru drumuri lungi, după ce acumulatorul și interiorul au ajuns la temperatura optima. Paul ne atrage atenția ca mașina lui nu beneficiază de protecția unui garaj, prin urmare plecările la drum se fac de la temperatura mediului.

Sus – Kia Niro (imagine furnizata de Teo); Jos – Hyundai Kona (Tudor)

Căt de mare este consumul utilizărilor auxiliare, care absorb electroni prețioși din acumulator, reiese din cele două imagini trimise de Teo pentru Niro și Tudor pentru Kona.

Așa cum remarcă Ciprian Cherciu în recentul test cu Kia Niro, acest „bilanț energetic” oferit la bordul modelelor coreene, este unul din cele mai sugestive oferite în prezent pentru modele electrice, pentru a ajuta proprietarii să înțeleagă:

  • mai întâi, unde este folosită energia din acumulator,
  • iar apoi, să își optimizeze consumul și setările pentru climatizare în modul cel mai eficient, atunci când este necesară o autonomie cât mai mare la un drum lung de iarnă.

Alte cazuri de utilizare pentru Hyundai Kona

De la Sibiu, Titus confirmă că pentru cele două drumuri mai lungi de 200 km parcurse în ultima săptămâna, consumul mediu a scăzut la valori între 12.7 și 13.8 kWh/100 km, în timp ce în oraș valorile pentru drumuri scurte de 9 – 10 km au fost între 17.4 și 20.5 kWh/100 km.

Grafic realizat pe baza informațiilor furnizate de proprietari

Pe aceeași lungime de undă, a diferenței considerabile între consumul mediu în oraș și cel realizat în exterior, este și comunicarea primită de la Darius despre noul său Renault Zoe, la care vom reveni cu mai multe detalii într-un articol despre categoria compactelor și echipa Peugeot.

Pentru Zoe, am două consumuri de raportat
Unul strict urban, cu drumuri relativ scurte:
61.5 km, medie de viteza 17.6 km/h, consum 22.5 kWh/100. Foarte mare, deși s-a mers doar pe Eco.

98 km, medie 60.3 km/h, consum 16.6 kWh/100. Drum național, mers normal, fără Eco.

Darius Jula, Renault Zoe ZE 50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.