Detalii despre cum va vinde grupul VW 1.5 milioane de mașini electrice în 2025

După informația de vineri (13 noiembrie), despre reconfirmarea celor 150 miliarde euro prevăzute pentru investiții până in 2025 de Consiliul de Administratie al grupului VW, in ciuda crizei covid, presa germană a fost ocupată cu numeroase interviuri, ce conțin detalii extrem de interesante.

Herbert Diess – CEO grup Volkswagen

Pentru Automobilwoche, Herbert Diess și-a declarat fără echivoc încrederea în investițiile masive în electromobilitate.

Indoieli am avut pentru ultima oara cu zece ani în urmă. De atunci calea și obiectivul sunt clare. Vrem să eliminăm emisiile de CO2 și să ne atingem limitele anuale pentru flota produsă. Răspunsul cum pot fi atinse aceste obiective este limpede.

Herbet Diess, CEO grup Volkswagen

Despre „power of choice” (strategia BMW, PSA, etc. de promovare a platformelor mixte) și alte jumătăți de măsura, introduse de echipe de conducere, mai puțin convinse că viitorul apropiat este electrice, Herbert Diess face următoarea remarcă:

Trebuie să fii consecvent, dacă dorești cu adevărat decarbonizarea transportului. Și câtă vreme nu te gândești la motorizări termice în timpul proiectării platformelor dedicate, mașinile electrice devin foarte bune. De aceea ne-am decis pentru MEB (platforma electrică dedicată).

O idee foarte interesantă prezentată de Herbert Diess, asemănătoare cu saltul unor țări peste etapa telefoniei fixe și trecerea direct la cea mobilă, este cea a posibilității de a vinde vehicule electrice în țările în curs de dezvoltare, care nu au încă rețele de combustibil dezvoltate și se poate trece direct la cele de încărcare electrică.

Interviul continuă cu o discuție amplă despre schimbările continue și rotirile personalului de conducere, cu recrutare de talent din exterior. Herbert Diess justifică înlocuirea a cel puțin 30 de executivi de vârf, din cei 300 ai grupului, cu afirmația „Este decisiv, dacă oameni calificați sunt în pozițiile potrivite. Cel puțin 70% din succes se datorează managerilor aflați în pozițiile cheie„.

Așa cum Audi a importat anul acesta un CEO și o directoare de vânzări de la BMW, iar fostul lider al car-soft.co a ajuns în divizia de camioane, după eșecul cu ID.3 si Golf, avertismentul indirect adresat executivilor de Herbert Diess este cât se poate de clar, despre necesitatea urgentă de aliniere la obiectivele legate de electrificare.

Thomas Ulbrich – președinte electromobilitate Volkswagen

Intr-un alt interviu, Automobilwoche a obținut de la Thoms Ulbrich date extrem de interesante despre viteza transformării fabricilor germane, chineze și extinderea celei din Chattanooga, SUA, în vederea producției de modele electrice.

În urma cu 30 de ani la Zwickau se producea Trabantul în doi timpi, iar in prezent a devenit prima fabrică dedicată complet mașinilor electrice. Dimensiunea transformării pentru electrificare și a importanța pentru locurile de muncă din întreaga regiune este uriașă.

VW ID.3 1st
Foto – Daniel Ighisan

Foarte pe scurt, planurile de a comercializa peste 1.5 milioane de automobile electrice pe an în 2025 (aproximativ 15% din volum total al grupului Vokswagen) se bazează pe următorii pași:

  1. La Zwickau, în paralel cu ID.3 a început producția pentru ID.4 și în 2022 se alătură ID.5, varianta coupé a SUV-ului ID.4
  2. In China, producția pentru ID.4 începe anul acesta în două fabrici
  3. In SUA, ID.4 se va asambla începând din 2022 la Chattanooga
  4. Tot in 2022, producția de ID.4 se va muta de la Zwickau la Emden, pentru a face loc noului ID.5
VW ID.4

Producția globală pentru ID.4 prevede un volum de 500.000 unități, sau o treime din obiectivul de 1.5 milioane pentru 2025.

Echipa VW este convinsă că poate vinde acest volum într-un segment foarte aglomerat, unde pe lângă Tesla Model Y, care se livrează în prezent în SUA și cât de curând în China, vor mai concura pentru buzunarul clienților Mustang Mach E, Nissan Ariya, cele doua SUV-uri Hyundai/Kia construite pe noua platformă electrică dedicata și numeroase modele ale firmelor din China.

Skoda Enyaq

Chiar și Skoda Enyaq ar putea reprezenta o concurenta teoretică, fiind bazată pe aceeași platforma electrică și având un design mai atractiv, dar problemele interne se rezolvă ușor, prin ne-alocarea de acumulatori și sugrumarea producției, așa cum a fost cu Citigo vs. e-Up.

În doar trei ani, grupul VW plănuiește să vândă un milion de autovehicule electrice și un asemenea volum se poate realiza doar cu mărcile VW, Seat și Skoda, chiar dacă Audi, Porsche & Co. vor lansa în paralel modele de vârf, care vor încerca să dovedească competența tehnologică in noul domeniu și să rotunjească profitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.