Proiectul Electromobilitate – o privire la 2021 cu experiența din ultimii trei ani

Un grup format din 24 de proprietari pasionați de automobilele lor electrice ne-au comunicat în ultimele șapte luni informații săptămânale despre consumul, parcursul și condițiile în care au circulat în țară și străinătate.

Mulți au devenit autori pe blogul nostru și scriu articole despre experiența lor de zi cu zi acumulată cu 11 modele electrice diferite, prin care informează pe cei interesați despre bucuriile și problemele condusului electric.

Cum a ajuns proiectul Electromobilitate în acest punct și încotro se îndreaptă?

Februarie 2018

Luna viitoare proiectul nostru va împlini trei ani de la începuturile modeste găzduite de revista 24auto.ro, prin amabilitatea lui Eugen Cocea. După primele șapte luni de activitate am fost invitați de organizatorii SAB – București, cu rolul de ambasadori ai electromobilității. Din contactul foarte intens cu presa și publicul vizitator, am înțeles că oricâte articole vom scrie, senzația subiectivă a condusului electric nu poate fi transmisă fără un test drive.

Ionică pe Transfăgărășan

Așa a început cea de a doua fază a proiectului, când cu ajutorul partenerilor de nădejde de la Casa Auto Timișoara am achiziționat un Hyundai Ioniq, destinat test drive-urilor electrice cu scop educativ.

TM 3 și Ionică la prima ediție ElectRoMania

A urmat o Tesla Model 3 long range și restul este istorie, descrisă pas cu pas pe blogul nostru, unde fiecare electromobilist are vocea lui și entuziasmul pentru efectul terapeutic (expresia aparține lui Mircea, părintele IT al blogului nostru) al condusului electric domină scepticismul.

2019 – test drive și teste paralele

Perechea Ionică – TM 3 ne-a oferit posibilitatea primelor teste paralele, iar echipa Porsib a consemnat meticulos, zi de zi, consumul și parcursul Ioniq-ului pentru mai mult de un an, oferind o imagine clară a variației consumului în funcție de anotimp.

In paralel, Tudor cu un Ioniq (model 2019) și Edi tot cu un Ioniq (model 2020) au decis să participe la proiectul Electromobilitate, comunicând săptămânal datele rezultate din utilizarea mașinilor lor la Timișoara și București. In acest fel, pe lângă variația în funcție de anotimp, am avut ocazia să înțelegem mai bine impactul condițiilor de trafic, al stilului de condus, al încărcării și reliefului.

2020 – diversificare ofertei

Anul 2020 a demarat cu mult optimism și câteva excursii electrice iarna la munte de pomină. Au urmat test drive-uri în cea mai buna tradiție a proiectului Electromobilitate. Oferta de automobile electrice urma să se diversifice prin apariția pe piață a noilor modele coreene Kona și Niro, dar și a tripletei VW, mult așteptatului ID.3 și gamei de modele produse de grupul PSA.

Dar 2020 a rămas în istorie ca un an sumbru cu carantină și pierderi grele, de care fiecare am fost afectați într-un fel sau altul.

Primele cinci Kona livrate în Timișoara, dintre care brotacul lui Attila a fost Nr. 1

După o primăvară luminată doar de preluarea electroleului mic pentru Laura, livrarea primelor cinci Kona în Timișoara și apariția noului Corsa electric în showroom-uri, la jumătate lunii mai am început sa facem primii pași electrici cu un test paralel Hyundai Ioniq- Peugeot e-208 pe traseul Timișoara – Păltiniș.

Prima întâlnire din 2020, la stația de încărcare de la Porsib, Sibiu

La Sibiu ne-am întâlnit cu Violeta și Paul, care veniseră cu Kona lor nouă, proaspăt ridicată de la dealer după o foarte lungă așteptare. La gazdele primitoare de la Porsib am făcut prima poză a noului grup de modele electrice pe care ne propuneam să le urmărim pentru cel puțin 12 luni:

  • Hyundai Kona
  • Hyundai Ioniq
  • Peugeot e-208
  • Ozone 3

Iunie 2020 – restart

ElectRoMania editia a II-a

La puțin timp după întoarcerea de la Păltiniș cu Kona, Ioniq și e-208, ne-am întors la Brebu Nou, în parcul Național Semenic, pentru a doua ediție ElectRoMania, o întâlnire a proprietarilor și pasionaților cu publicul interesat de automobile electrice.

La mijlocul lunii iunie, tot cu ajutorul partenerilor de la Casa Auto ne-am luat rămas bun de la Ionică și am preluat o Kona portocalie, care urma să devină noul cal de bătaie al proiectului. Porto și-a început cariera în cadrul proiectului Electromobilitate cu o excursie memorabilă pe Transalpina.

După ce Paul, campionul kilometrajului electric acumulat în primul an, a publicat primele articole despre Kona, am fost contactați de alți proprietari din țară, care își ofereau sprijinul pentru proiectul Electromobilitate cu informații săptămânale.

Rând pe rând, ni s-au alăturat cinci proprietari de Hyundai Kona, trei de Kia Niro, câte doi de Peugeot e-2008, Opel Corsa și Renault Zoe și câte un Peugoet e-208, VW e-Up, Skoda Citigo, Smart Forfour și Ozone 3. Pentru câteva săptămâni a parcat și un VW ID.3 în garajul nostru virtual, pe care sper să-l revedem când vremea se va încălzi.

Cea de a treia ediție ElectRoMania a fost organizată de Tudor la Păltiniș, pentru a ușura participarea colegilor din București, Câmpina, Cluj și Sibiu

Cu excepția celor două Tesla Model 3, a Ioniq-ului lui Edi și Smart-ului lui Klara, participanții la proiect au achiziționat mașinile în 2020. O mențiune specială pentru Dan, care a pornit la drum cu o Kona care avea aproape 100.000 km la bord, inaugurând astfel o perspectivă nouă asupra accesului în universul mobilității electrice, la un preț mai acceptabil, cu un model second hand.

Planuri pentru 2021

Chiar dacă pandemia nu a fost încă învinsă, pentru 2021 am creionat câteva planuri pe care dorim să le realizăm cu contribuția acestui grup pasionat de voluntari și a tuturor celor ce vor decide să ni se alăture de aici încolo.

1. Continuarea publicării săptămânale a datelor de consum și autonomia rezultantă

Grafic realizat cu ajutorul informațiilor săptămânale comunicate de echipa Porsib

Fără îndoială cele mai cunoscute rezultate ale proiectului Electromobilitate sunt informațiile prelucrate săptămânal, organizate pe categorii de modele și reprezentate grafic.

Indiferent dacă urmăresc variația consumului/autonomiei pentru același model electric timp de 12 luni, pentru diferite cazuri de utilizare, sau compară consumul mediu între toate mașinile participante, interesul cititorilor ne motivează să continuăm munca minuțioasă de colectare si prelucrare a datelor.

2. Diversificarea informațiilor publicate pentru comunitatea interesată de electromobilitate

Autor Marius Toma – VW e-Up!

Bazând-ne pe informațiile de la bordul modelelor parcate în garajul nostru virtual, participanții au depus efort pentru a colecta și alte date, care să ajute la mai buna înțelegere a funcționarii unui automobil electric.

Despre exemplul de mai sus Marius ne-a scris:

M-aș bucura sincer să fie util! Au fost în total peste 7 ore de introdus date în Excel. Dacă mai e nevoie de ceva, mă anunțați.

Marius Toma, VW e-Up!, Câmpina

Vom reveni în detaliu la subiectul consumului motorului electric, cel al climatizării și efectul recuperării de energie prin frânare regenerativă.

3. Organizarea întâlnirilor proprietarilor cu publicul interesat de electromobilitate

Întâlnirile cu publicul interesat au fost mult limitate în 2020 și plimbările pe trasee montane, unde calitățile tracțiunii electrice pot fi subliniate cel mai bine, au fost reduse doar la cercul imediat de rude și prieteni apropiați.

4. Încurajarea instalării stațiilor de încărcare pentru angajați și a electrificării flotelor auto

Alături de asociațiile AVER, AERO și toti promotorii electromobilității din România, vom continua să susținem instalarea stațiilor de încărcare în parcările firmelor, ca una din soluțiile pentru evitarea supraaglomerării actuale la stațiile publice și a încurajării celor ce locuiesc la bloc să pornească pe calea mobilității electrice.

5. Identificarea locațiilor la hoteluri, pensiuni, restaurante și obiective turistice pentru instalarea de stații de încărcare

Prin dialog direct cu proprietarii vom continua și în 2021 să identificăm locațiile dispuse să instaleze stații de încărcare și să încurajăm turismul electric cu ajutorul punctelor de încărcare amplasate la destinațiile preferate de electromobiliști.

Câteva concluzii intermediare

Pe baza experienței de la prima ediție ElectRoMania, când după plimbarea cu patru modele electrice (Model 3, Ioniq, Zoe și i3) Tudor s-a decis care se potrivește cel mai bine nevoilor lui, știm că dialogul direct cu proprietarii este cel mai convingător pentru cei interesați, dar încă nehotărâți.

In urma dialogului despre experiența plăcută și economică a condusului de zi cu zi, sau despre dificultățile întimpinate cu rețeaua de încărcare subdezvoltată (dacă nu ai posibilitatea să încarci acasă), neplăcerile cu reducerea autonomiei iarna și o mulțime de alte detalii cunoscute de fiecare proprietar pentru modelul său electric, fiecare invitat pleacă cu o imagine mai clară si corectă despre utilizarea unui automobil electric.

In ce măsură restricțiile cauzate de pandemie ne vor permite să organizăm astfel de evenimente în diferite orașe, rămâne de analizat în funcție de realitățile noului an.

Mulțumiri participanților la proiect și celor interesați

Mulțumim tuturor electromaniacilor care își dedică timpul educării publicului interesat și care promovează mobilitatea electrică, dovedind zi de zi că deplasarea cu un EV este economică și posibilă în afara orașelor, chiar în această fază timpurie de dezvoltare a noilor tehnologii, în special a acumulatorilor și rețelelor de încărcare.

Un lucru este însă sigur: la fiecare ediție numărul participanților, care contribuie direct la o lume mai bună, mai liniștită și mai curată, s-a dublat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.