Bilanț 2022 și o paralelă China – Europa

Cel puțin odată cu publicarea statisticilor de înmatriculări pentru 2022 din China și Europa, ar trebui să recunoaștem transformarea epocală prin care trece industria auto, fără precedent de la tranziția cal și căruță la automobilul timpuriu.

In timp ce titlurile legate de Europa deplâng scăderea vânzărilor la un nivel nemaivăzut în ultimele 3 decenii (total 9.2 milioane), China a înregistrat o creștere modestă, doar 1.6%, totalul automobilelor înmatriculate (20.8 milioane) reprezentînd mai mult decât dublul din Europa.

Punctul comun al ambelor regiuni, extrem de importante pentru industria auto, este că în timp ce automobilele echipate cu motoare termice sunt pe o pantă descendentă constantă, cele electrice și-au dublat numărul, dar China a depășit și la acest capitol cu mult Europa.

Ajunși în acest punct, încercăm să clarificăm două aspecte:

  1. Deși hibrizii plug-in sunt incluși în majoritatea statisticilor internaționale, și au beneficiat de subvenții, echipa acestui blog a evitat amestecarea datelor BEV-PHEV pe cât posibil.
  2. Alcătuirea clasamentelor pe modele doar pentru BEV în China, așa cum procedat pentru mulți ani, nu a mai fost posibilă în 2022 (în limitele unui efort rezonabil), după ce BYD a început să raporteze o singură cifră de vânzări pentru un același model livrat atât în varianta BEV cât și PHEV.

Situația se va rezolva treptat de la sine, fiindcă pe numeroase piețe internaționale mari (China, Germania, Marea Britanie, Suedia, etc.) hibrizii plug-in nu vor mai beneficia de subvenții în 2023.

Sursa informațiilor: Clean Technica, EVsales și APIA

Focus pe Germania

In timp ce saltul de 10% față de anul precedent al ratei de adoptare NEV (new energy vehicles) în China este fără precedent, această creștere se traduce într-un salt de 5% pe piața globală de automobile electrice, care este dominată în proporție de peste 50% de cumpărătorii chinezi.

Pe lângă această evoluție coordonată de autorități, creșterea cu 4% în Europa și doar 3.7% în Germania ar trebui să ne dea mult de gândit, fiindcă titlurile de cel mai producător, exportator și cumpărător de automobile din Europa sunt de multa vreme legate de Germania, patria automobilelor și a motoarelor cu ardere internă (Otto, Diesel, Wankel).

Pornită cu greu pe calea electrificării, în mare măsura datorită lobby-ului legat de producția motoarelor și a componentelor pentru acestea (furnizorii germani de piese auto fiind dintre cei mai mari în lume: Bosch, Continental, ZF, etc.), gigantica industrie auto germană plătește un preț dispropotionat de mare pe calea tranziției epocale la care suntem martori.

In timp ce vânzările de automobile cu motoare termice se prăbușesc, veșnicele scuze fiind lipsa componentelor de tot felul, cele de automobile electrice sunt în creștere exponențială și au reprezentat 17.7% din totalul înmatriculărilor noi (Romania 9.1%).

Sursa: CleanTechnica

Spre deosebire de bilanțul francez, unde producătorii locali au dominat înmatriculările, clasamentul german dovedește incapacitatea unora dintre cei mai mari și vestiți producători auto să-și apere interesele pe teren propriu.

Cu Tesla instalată ca un ghimpe în apropiere de Berlin, dar nefiind considerată un producător german, numeroase Model 3 și Y fiind importate din China în 2022, în Top 10 EV din Germania găsim pe podium două modele Tesla și un Fiat.

Sărind peste Ford Kuga (PHEV), VW ID.3 și ID.4 sunt la distanță mare, de peste 10.000 exemplare, față de Tesla. Tot câte două modele în Top 10 reușesc să plaseze Hyundai și Stellantis (Fiat 500 si Opel Corsa), în timp ce Dacia Spring salvează onoarea Renault, care odată cu ZOE, a pierdut un loc de frunte în clasamentele europene de pretutindeni, inclusiv Germania.

Top 10 se încheie cu Audi e-tron, care începând cu 2023 își va schimba numele în Q8 e-tron.

In mod paradoxal, numitorul comun cu alt mare producător de automobile european, Franța, sunt Tesla și Spring, realitate care subliniază cum a reușit China, cu o scurtă experiență în domeniul auto, să depășească Germania ca exportator de automobile.

Ce se întâmplă în China?

In același timp, Top 20 din China (așa stâlcit cum este din cauza amestecului PHEV+BEV pentru aceleași model în raportările BYD) transmite un avertisment mortal producătorilor globali. Un singur model, VW ID.4 produs de unul din coloșii globali, împreună cu Tesla Model Y și Model 3 sunt prezenți în topul înmatriculărilor din China în 2022.

Să revedem informațiile de la început. Dintr-o piață aproape stagnantă, felia NEV (new energy vehicles) a crescut cu 10%, ceea ce înseamnă că proporția celor cu motoare termice a scăzut. Pentru numeroși producători globali, China a devenit pe parcursul ultimelor două decenii cea mai importantă piață de desfacere pentru autovehicule echipate cu motoare termice. Ori dacă acest segment este în scădere, iar cel de electrice în creștere și clienții locali preferă produsele locale, înseamnă că firmele care și-au amanetat viitorul în China (VW, GM, etc) vor avea un șoc în 2023.

Dictând ritmul și gama de modele pentru 50% din vânzările de autovehicule electrice în lume, China a devenit o putere globală în cursa pentru electrificare, care a pornit să cucerească piețe internaționale. După Orientul Mijlociu, Africa și America de Sud, colimatorul este orientat în 2023 spre Europa.

O privire spre viitor

Spre deosebire de Top 20 din China în care TOATE modelele sunt produse pe plan local, inclusiv Tesla Model Y, Model 3 și VW ID.4, clasamentul european conține deja în 2022 trei modele importate din China, cele doua Tesla și Dacia Spring. În curând Mini și Smart vor veni tot din China.

Dacă ar fi să privim sub caroserie, câte acumulatoare și componente provin tot de la furnizori chinezi, imaginea dominației mondiale ar fi și mai clară. Discursurile războinice ale executivilor europeni nu sunt de mare folos, cât timp produsele și mai ales softul nu este de loc convingător în această etapă de dezvoltare. Cu atât mai puțin prețurile exagerate și migrarea spre modele tot mai mari, mai grele și mai scumpe.

Sunt convins că ați mai auzit această frază, dar cu siguranță 2023 va fi un an decisiv în bătălia pentru viitorul industriei auto din Europa, cu tot ce implică ea ca locuri de muncă, comerț, service și bunăstare.

Sursa: CleanTechnica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.