Fast charger vs. destination charger – exemplul Gasthof Tirol, Văliug

Scopul evenimentului „Mulțumim Reșița” a fost cel de a atrage atenția asupra progresului făcut de administrația locală cu instalarea de stații rapide pentru încărcarea automobilelor electrice în oraș.

În eterna dilemă despre ce a fost mai întâi: „oul sau găina?” primăria reșițeană a decis să construiască o rețea rapidă de încărcare în oraș, pornind de la două stații, la care au mai adăugat anul trecut cinci, iar anul acesta încă 12 vor completa zestrea electromobilistică.

Dorim ca discuția să continue cu rolul punctelor de încărcare AC, de putere mică, instalate la locurile de muncă, cazare și restaurantele din zona turistică a Banatului Montan.

Lipsa unor surse de încărcare fiabile rămâne în general unul din motivele principale de nemulțumire pentru pionierii mobilității electrice din țară și reșițenii vor să înlăture acest obstacol din calea celor ce nu pot încărca acasă sau la serviciu.

Costul mare al investiției și profitabilitatea deocamdată redusă pentru stațiile instalate, limitează demersul și posibilitatea de extindere pe scară largă, fără implicarea unor programe de finanțare, a producătorilor de automobile (după modelul Tesla Super Charger sau Ionity) sau a rețelelor de distribuție a carburanților, din dorința de a rămâne relevanți în următoarele decenii.

Destination Charger

Cu toate acestea, o formă mult mai accesibilă de încărcare, cea cu stații AC de putere mică, este de multe ori ignorată. In realitate, din punctul de vedere al utilizatorului, timpul mai lung de încărcare nu este un impediment, câtă vreme încărcarea se derulează la locul de muncă, noaptea la locul de cazare sau în timpul cumpărăturilor.

Parcurgând călătorii în zone mai puțin dotate cu stații de încărcare, am constatat că până și o priză casnică în parcarea unui hotel sau amabilitatea gazdelor de la o pensiune, poate extinde mult raza de acțiune pentru un automobil electric. Numeroase articole scrise de colegii participanți la proiectul Electromobilitate au punctat rând pe rând cum au încărcat de la o priză casnică în vacanțele din România sau Grecia.

În discuțiile cu autoritățile locale din Reșița am încurajat munca de educare și mai ales susținerea proprietarilor de pensiuni din zona Banatului Montan, în vederea instalării punctelor de încărcare AC. După ce am beneficiat de încărcare peste noapte la Gasthof Tirol sau Casa Baraj lângă lacul Văliug, am apreciat cu toții comoditatea încărcărilor AC la locul de popas.

Urmărind noile puncte adăugate continuu pe harta locurilor prietenoase cu electromobiliștii inițiată de Cristi Tudor, ai zice că numeroase zone turistice se deschid turismului electric. Cu toate acestea, Banatul Montan are nevoie de viziune și planuri bine structurate pentru extinderea punctelor de încărcare la destinație.

Pe lângă considerentele ecologice, care au fost firul călăuzitor încă de la începutul proiectului Electromobilitate, electrificarea transportului și producția de energie regenerabilă reprezintă în aceste zile o prioritate generată în mod tragic de conflictul din țara vecină. Oare va deveni tranziția accelerată spre surse de energie independente de petrolul și gazul rusesc și cel din alte zone de conflict, aspectul pozitiv de care ne vom aminti după ce praful istoriei va acoperi această mare tragedie umană?

Alte articole despre încărcarea la destinație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.