Bilanț februarie – călătoriile în străinătate și-au pus amprenta pe parcurs, consum și costuri

Scriam recent că temperaturile mai blânde și tentația schiului de calitate din Dolomiți au atras în luna februarie pe Tudor (IONIQ 5, Timișoara) și Andu (Model Y, București) în Italia, în timp ce George (Model 3 LR, Ineu) și Dani (Kona, Arad) au călătorit în Serbia, Silviu (Model 3, București) în Republica Moldova, iar Alex D. și familia (Model 3, Săbăreni) la Praga.

În bilantul lunii februarie îi veti găsi pe călătorii noștri internaționali spre vârful parcursului și al costurilor din februarie, prioritatea fiind viteza și comoditatea de încărcare, nu prețul.

Începem bilantul cu același paragraf utilizat luna trecută, fiindcă, cu toate evidențele statistice că vânzările de automobile electrice sunt în CRESTERE, ”declinul” imaginar, infiltrat în dialogul public începând din septembrie 2023, s-a înșurubat atât de bine în folclorul din media socială, încât a devenit un ”adevăr alternativ” dintr-un univers paralel, construit de cei ce își doresc să vadă eșecul tranziției spre mobilitatea electrică.

După numeroase dovezi ca vânzările BEV sunt în CREȘTERE și nu în scădere, așa cum insinua o campanie foarte agresivă lansată în septembrie, statisticile pentru 2023 și luna ianuarie 2024 consemnează definitiv un an si o lună record pentru înmatriculările BEV, după o creștere de 30% față de anul precedent. (Sursa: CleanTechnica).

Bilanț ianuarie – calea spre 3.000.000 km pentru echipa proiectului Electromobilitate

Invitație de participare la proiectul Electromobilitate

Dacă luna trecută salutam debutul lui Daniel (Chiajna) pe blog cu noul Model 3, în februarie ne-am bucurat să primim vești proaspete de la Florin (Rivian R1T, Indianapolis) și Laurentiu (VW ID.4, Cluj), doi colaboratori cu vechime în subiectele legate de mobilitatea electrică.

Dacă doriți să împărtășiți experiențele la volanul unor modele 100% electrice cu comunitatea interesată de tranziția epocală la care participăm cu toții, scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii.

Chiar mai bine, veniți în 20 aprilie la Reșița sau 21 aprilie la Caransebeș, să ne cunoașteți. Noi sărbătorim cinci ani de la primul eveniment ElectRoMania, împreună cu studenții ce s-au remarcat prin activități ecologice și cu inimoșii susținători ai mobilității electrice din cele două orașe bănățene.

Ca întotdeauna, evenimentele sunt deschise tuturor proprietarilor de vehicule electrice (mașini, camioane, autobuze, furgonete, scutere, biciclete, trotinete) și celor interesați de mobilitatea electrică.

Înscriere la eveniment. NU SE PERCEP TAXE DE PARTICIPARE!

Parcul auto din proiect

Parcul auto electric monitorizat în cadrul proiectului acoperă integral Top 10 al clasamentului de înmatriculări BEV din România pentru anul 2023.

SURSA: RO e-mobility index publicat de lektri.co

Cele 17 modele participante la bilanțul lunii februarie au la bord un total de 2.075.674 km:

 1. Hyundai Kona – 10 participanți din Sibiu, Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara, Târgu Mureș, Târgoviște, Bolvașnița (jud. CS)Arad (în ordinea înscrierii în proiect);
 2. Tesla Model 3 SR –  6 participanți din Câmpina, București (3), Craiova și Chiajna;
 3. Tesla Model 3 LR – 2 participanți din Ineu și Michigan (SUA):
 4. Tesla Model Y – 5 participanți din București (2), Brașov, Sibiu și Ploiești;
 5. ID.3 – 5 participanți din București (2), Cluj (2) și Timișoara;
 6. Dacia Spring – 3 participanți Fălticeni (2) și Pitești;
 7. Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
 8. IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
 9. Renault ZOE – 2 din Crivina (jud. PH) și Târgu Mureș;
 10. VW e-Up – Cluj;
 11. Skoda Citigo – Timișoara;
 12. Fiat 500e – Timișoara;
 13. Volvo XC40 – București;
 14. Skoda Enyaq – Bacău;
 15. Renault Megane – Deva;
 16. Kia Niro – Bucuresti
 17. VW ID.4 – Cluj

Parcursul total monitorizat în cadrul proiectului

Anul trecut, la evenimentul Earth Day organizat la Timișoara, am raportat primii 2.000.000 km monitorizați în cadrul proiectului.

Atat parcursul din luna ianuarie, cât și cel din februarie au fost considerabil mai mari decât cele de la începutul anului trecut, totalul actual monitorizat în cadrul proiectului fiind de 2.965.519 km.

Vom fi bucuroși să raportăm la prima întâlnire din acest an (Reșița 20 aprilie), că echipa a depășit 3 milioane km 100% electrici monitorizați, toți tăcuți și fără gaze la eșapament.

Parcursul și consumul din luna februarie

NOTA: valorile marcate cu * provin din raportările săptămânale

Așa cum am precizat de fiecare dată, participanții la proiectul Electromobilitate acumulează kilometri după nevoile sau plăcerea proprie. Nefiind o competiție sau test paralel, care să afecteze utilizarea mașinilor așa cum dorește fiecare, consumul rezultă din modul de utilizare individual.

Viteza de deplasare, condițiile meteo și durata pre-condiționărilor, pentru confortul și siguranța pasagerilor, au fost factorii cu impactul cel mai mare asupra consumului în sezonul rece.

Cu toate acestea, în bilanțul echipelor se identifică ușor modele mai economice și cele gurmande, pentru diferite cazuri de utilizare.

Costuri cu încărcarea

Toate discuțiile despre bilanțurile prezentate până în ianurie, au generat întrebări legate de parcursul foarte mare al unor colegi și nelămuriri despre costurile extrem de diferite pentru energia utilizată.

NOTA: valorile marcate cu * provin din raportările săptămânale

Revenim cu precizarea că majoritatea raportărilor ZERO pentru buzunarul colegilor noștri sunt urmare a încărcării la locul de muncă, unde energia electrică este achitată de angajator, sau la stațiile instalate de primăriile din Reșița și Satu Mare. Alte raportări zero sunt pentru încărcări la destinație (hotel, pensiune) acolo unde prețul energiei este inclus în cazare.

Costuri reduse sunt realizate și cu încărcarea acasă, mai ales cu ajutorul panourilor fotovoltaice, instalate în principal pentru acoperirea consumului casnic.

În timpul excursiilor mai lungi, încărcarea rapidă este mai scumpă, în special la stațiile de pe autostrăzi în străinătate.

Rămânem recunoscători Primăriilor și firmelor care oferă încărcare gratuită sau la prețuri rezonabile, încurajând tranziția spre mobilitatea electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.