Cu siguranta va amintiti efortul echipei Tesla din ultima luna a anului trecut, cand sub imboldul lui Elon Musk de a expedia catre clienti „absolut tot ce s-a produs”, firma californiana a atins un nou record trimestrial si anual de livrari: 300.075 de Model 3 in 2019.

Rezultatele au fost pe masura ambitiilor, iar livrarile direct din port in Olanda, pentru a satisface cererea foarte ridicata inainte de modificarile fiscale cu impact asupra automobilelor electrice, au dus la un nou record de inmatriculari pentru Model 3: 12.053 in decembrie, 28.822 in tot anul 2019.
In articolul „Contraste electromobilistice” scriam in decembrie:
In timp ce majoritatea producatorilor clasici fac socoteli amanuntite legate de numarul minim de autovehicule electrice ce “trebuie” vandute in Europa si China in 2020, pentru a evita amenzile impuse de Comunitatea Europeana si guvernul chinez, Tesla isi vede de drum si livreaza masiv Model 3.
Publicarea rezultatelor din ianuarie confirma afirmatia de mai sus, asa cum am vazut pe piata franceza, unde grupul PSA si-a facut in premiera aparitia cu doua modele electrice in top 5.

Mezinele grupului VW, Seat Mii si Skoda Citigo, au inceput sa patrunda la baza clasamentelor, avantul vanzarilor fortate prin cote obligatorii pentru dealeri, aducand din nou in prim plan o mai veche problema a industriei auto europene: lipsa acumulatorilor (articol semnalat de Claudiu Suma).
Dependenta de furnizorii din Asia, a determinat ca unul dupa altul producatorii (Jaguar, Audi, Mercedes), sa anunte intarzieri de productie, reducerea orelor de munca sau stoparea liniilor de asamblare din lipsa de acumulatori.
Pana la refacerea stocurilor Tesla in Europa si reluarea activitatii la noua fabrica din Shanghai, Model 3 a pierdut locul fruntas cu care ne obisnuise in 2019 in majoritatea tarilor.
In absenta liderului, cumparatorii s-au orientat catre alte modele, stimulati fie de discounturi considerabile ca in cazul e-Golf si Opel Ampera-e, fie de disponibilitatea de livrare din stoc a unor modele electrice.

In acest fel distorsionat de absenta Model 3, in statisticile din ianuarie gasim pe locul intai modele noi:

Chiar si in Franta, desi locul 1 a fost mentinut de eternul lider Renault Zoe, 5331 unitati inmatriculate in ianuarie, pe urmatoarele pozitii s-au clasat noii combatanti ai grupului PSA: Peugeot 208e si Citroen DS3 Crossback.
Zoe a dominat clasamentul si in Germania, chiar daca doar cu o treime (1800) din numarul exemplarelor din Franta, urmata de patru produse ale industriei germane: VW e-Golf, Audi e-Tron, BMW i3 si VW e-Up.
Pentru cei ce se grabesc sa evidentieze „vanzarile slabe” Tesla din ianuarie, este bine de amintit ca anul trecut livrarile globale au demarat in februarie in Europa si martie in China, toate modelele fiind produse in California si expediate cu vaporul la destinatie.
Dupa ce fabrica din Shanghai va prelua in 2020 ofensiva pe piata chineeza si asiatica, un numar dublu de automobile Tesla produse la Fremont vor fi disponibile in curand pentru Europa, iar din 2021 am putea asista la primele livrari din viitoarea fabrica Tesla de la Gruenheide.
Cu toate acestea, nimic nu poate stirbi bucuria de a fi pe primul loc … chiar daca doar pentru o luna sau doua.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.