Revederea cu „Ionica” la sase luni dupa traversarea Transfagarasanului, mi-a redeschis apetitul pentru o drumetie impreuna pe serpentine, in cautarea unor partii bune de schiat la Paltinis.

Am plecat de la Porsib, partenerii de nadejde ai proiectului Electromobilitate, cu acumulatorul incarcat 97%. Bordul indica 201 km autonomie, la o temperatura exterioara de +5 grade Celsius, cu temperatura interioara reglata la 21 grade Celsius si ventilatorul pe prima treapta.


Pe traseul traditional prin Dumbrava Sibiului, Rasinari pana la Curmatura Stezii am consumat 9% din pretioasa incarcatura de electroni pentru primii 18 kilometri, cu o diferenta de altitudine de 251 metri, utilizand functia „driver only” pentru climatizare.
Urcarea la Paltinis

Urcarea pe serpentinele Paltinisului este aceasi incantare cu o masina electrica ori de cate ori ai parcurge traseul. Alunecarea tacuta si lina, fara schimbari de viteze, cu suficient cuplu instantaneu pentru iesirea din virajele „ac de par”, ramane o senzatie greu de explicat, ce ar trebui experimentata inainte de orice dialog despre electromobilitate.


Urcarea muntelui pana la intrarea in Paltinis a mai consumat 18% din incarcarea acumulatorului, pentru 15 kilometri, cu o diferenta de nivel de 642 metri de la Curmatura pana la Arena Platos, care se afla la o altitudine de 1306 metri.

Am lasat Hyundai-ul sa se odihneasca pentru cateva ore in parcarea de la arena Platos, timp in care m-am delectat cu alunecarea pe partiile noului domeniu de schii conceput si realizat de o mana de inimosi foarte priceputi. Vantul napraznic din varful partiei, combinat cu temperatura de – 4 C, m-au alungat de doua ori la adapost, pana la ora cand planuisem sa inlocuiesc alunecarea pe schiuri cu cea a Ioniq-ului pe serpentinele Paltinisului.
Am programat o temperatura interioara de 19 C pentru ora plecarii, care a fost foarte bine venita dupa rafalele reci, cu ace de gheata de pe partie. Cu geamurile dezghetate, tot ce a ramas de facut au fost cateva poze zgribulite, cu muntii Fagaras in departare si drumul la vale.

Coborarea de la Paltinis
Daca urcarea este o incantare, coborarea cu o masina electrica este o dubla bucurie. In primul rand placerea condusului cu o singura pedala, fara „mestecat” de benzina sau motorina pentru gasirea treptei potrivite de viteza. Franarea regenerativa preia locul franei de motor si a celei de serviciu dintr-un automobil clasic. In al doilea rand, este eficienta remarcabila prin recuperarea unei parti din energia electrica utilizata pe urcare.


Am ajuns dupa urcarea la Paltinis cu 70% din incarcarea acumulatorului si dupa cateva ore de parcat in frig si preincalzirea habitaclului pentru plecarea la vale, am revenit la Cabana Curmatura cu un plus de 2% energie in acumulator!

De la Curmatura la Porsib am ales traseul utilizat pentru drive test in cadrul proiectului Electromobilitate prin Poplaca si Orlat pana in Turnisor.
Foarte multumit de noua experienta cu Ionica la schi, trebuie sa recunosc ca suspensia mai confortabila decat cea cu care este echipata TM 3 (Tesla Model 3 long range) este adecvata pentru drumurile din zona. Pe virajele mai rapide, inlantuite cu darnicie la Paltinis, se simte insa ca acumulatorul nu este amplasat sub pasageri si centrul de greutate este ceva mai inalt si deplasat spre spate.
Consum si costuri pentru excursia la Paltinis

Cel mai remarcabil aspect al calatoriilor cu un automobil electric la munte este consumul redus, datorita recuperarii pe coborare a unei parti din energia consumata pe urcare si costul redus al calatoriilor electrice.
Ionica a consumat pentru calatoria (12 februarie) de 98 kilometri la Paltinis 14.4 kWh/100 km, ceea ce reprezinta cheltuieli cu energia de NOUA LEI!
In timpul revederii dupa sase luni, Hyundai Ioniq mi-a mai dovedit inca odata, de parca mai era nevoie, ca este masina electrica ideala pentru drumuri scurte confortabile, dar si pentru calatorii ceva mai indelungate, in limita autonomiei de iarna. Despre ce se intampla cand lungimea drumului depaseste autonomia, discutam maine.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.