Pentru a continua ideea prezentată în articolul Cum încărcăm trei mașini la o priză casnică de 230 V?, revin cu un scurt update despre consumul mașinilor electrice din familia Marchiș și despre economiile realizate de la renunțarea la motoare pe combustie (parțial).
În luna Februarie am hotărât să achiziționez un contor inteligent (cu conectare la wi-fi) pentru monitorizarea energiei consumate de cele 4 mașini electrice pe care le utilizăm: BMW X5 plug-in hybrid, Peugeot e208, Hyundai Kona și Hyundai Ioniq 2019, cea din urmă fiind utilizată doar ocazional în așteptarea noului proprietar. Nu pot să garantez pentru precizia de măsurare a consumului de energie a prizei, dar este suficient cât să ne facem o idee despre cheltuielile lunare în ceea ce privește electricitatea.
În Martie, prima lună completă pe care am monitorizat-o, am consumat 429 kWh pentru încărcarea mașinilor. Considerând prețul de 0.75RON/kWh la priza casnică, suma totală este de 322 RON. Aici se mai adaugă aproximativ 40 RON o încărcare în rețeaua Renovatio și ajungem la 362 RON.
Nu iau în calcul prețul combustibilului pentru BMW, deoarece acesta variază foarte mult pentru că pot trece și două luni între alimentări, în funcție de drumurile lungi parcurse.
Ca și comparație, înainte de electrificarea familiei Marchiș, când utilizam 3 mașini cu motoare pe benzină, costurile alimentărilor cu carburant erau între 2000 RON și 2500 RON pe lună.
Așa cum precizam și în articolul menționat la început, BMW-ul are nevoie de încărcare în fiecare seara, mai ales în sezonul rece când și consumul este mai ridicat. Pe perioada primăverii și a toamnei, pentru distanța parcursă zilnic de Teo, utilizatorul mașinii, o încărcare poate fi de ajuns chiar și pentru două zile.
Peugeot-ul, pe care îl folosește Laura pentru deplasarea la muncă și cumpărături în majoritatea timpului, are nevoie de încărcare destul de rar, cel mult o dată pe săptămână și asta pentru că este nevoie de minim 50% SoC pentru ca preîncălzirea (pe care Laura o laudă de câte ori are ocazia) să funcționeze.
De când lucrez de acasă, Kona parcurge destul de puțini kilometri și nu are un program de încărcare regulat, mai ales că profită și de încărcările gratuite de la birou. În principiu acumulatorul Konei îl păstrez în intervalul 30-80%, iar daca am nevoie sa parcurg distanțe mai lungi încarc până la 100% peste noapte.
Ioniq-ul este „scos la plimbare” ocazional de unul dintre noi pentru a fi spălat și pentru a fi păstrat în stare bună de funcționare, deci parcurge doar câțiva zeci de kilometri pe lună.
Am încercat și determinarea pierderilor la încărcare, însă nu am suficiente date pentru a confirma pierderile de 22% obținute la una din încărcări, așa că voi reveni când am date mai multe și mai concludente.
Dacă mai era nevoie de încă o confirmare a economiilor aduse de utilizarea mașinilor electrice, datele acumulate pe parcursul lunii Martie confirmă că familia noastră economisește până la 2100 RON pe lună, fără să calculăm costurile reviziilor, parcărilor (gratuite în Timișoara pentru electrice) și a altor taxe.

The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.